用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 寄野去英國初體驗
樓主: saiwanho
go

[英國] 寄野去英國初體驗   [複製鏈接]

Littlepa 發表於 21-12-2 12:58
Thank you for sharing.  
anybody knows if we can send 瑤柱, 蝦米, 芒果乾去UK?
芒果乾應該可以吧,寫 snacks應該過到骨挂?

瑤柱蝦米估計可以?發之前留意下發的形式有無跌入違禁品範圍,不同形式有不同的違禁範圍。

不介意的話,做一次白老鼠發少少然後在這裏分享?

令郎令千金一定很懂煮飯煲湯啦,不錯。我自己煮飯唔掂,當然也不能教到小兒煮好餸,我估計我發瑤柱蝦米這類過去,最多預他用來當試驗品。

別客氣,我的分享只是很皮毛。

DOCTORGG 發表於 21-12-2 09:15
請問有沒有人試過寄掛號小郵包去UK呢? 我見到比 e express 快少少,但又只加多$15。 因為我唔多見EK 有人 ...
掛號小郵包係唔係只可寄文件?會快過E-express嗎?有沒有人用過分享下,不是太清楚

whoo99 發表於 21-12-8 07:01
掛號小郵包係唔係只可寄文件?會快過E-express嗎?有沒有人用過分享下,不是太清楚 ...

不清楚,但我是小郵包。 0.33kg only.  但郵局話因為現在航班少了,所以一定比原來的遲!我1/12 寄,2/12. 完成處理到昨天仍一樣無動靜!

多謝,回頭寄到分享下啊,睇睇是否快過E-express,以家寄東西好麻煩

whoo99 發表於 21-12-8 07:11
多謝,回頭寄到分享下啊,睇睇是否快過E-express,以家寄東西好麻煩

一次生兩次熟,第二次會比較知道如何入手。郵局個app同網頁幫到好多,發之前可以看好重量尺寸違禁品規定再決定點pACK點寄。我間郵局長年人多排隊,快靓正搞掂好過去到做問題婦人,後面成村人排您後面自己都不好意思。

saiwanho 發表於 21-12-8 09:23
一次生兩次熟,第二次會比較知道如何入手。郵局個app同網頁幫到好多,發之前可以看好重量尺寸違禁品規定再 ...

我第一次寄,在手機 app見到要我填 貨物編號, 好鬼煩! 跟住郵局職員借個 ipad畀我唔需要我填貨物編號,真係好,填少樣!

DOCTORGG 發表於 21-12-8 11:17
我第一次寄,在手機 app見到要我填 貨物編號, 好鬼煩! 跟住郵局職員借個 ipad畀我唔需要我填貨物編號, ...

郵局職員好多都好好人。其實間局多客,可以想像他們的工作壓力,我做客後面好多人排隊等緊counter服務,我都有壓力,唔敢occupy個職員太耐

追蹤信息話某日「已交付運輸公司/出發前往目的地」,已交付是真,感覺出發未必

whoo99 發表於 21-12-8 12:33
追蹤信息話某日「已交付運輸公司/出發前往目的地」,已交付是真,感覺出發未必 ...

同感!

DOCTORGG 發表於 21-12-8 07:06
不清楚,但我是小郵包。 0.33kg only.  但郵局話因為現在航班少了,所以一定比原來的遲!我1/12 寄,2/12. ...

今早  8/12 我女收到 Royal Mail email 我的小郵包快到 UK,到達了 UK會再通知我女。同時我也check到郵包 "已交付運輸公司/出發前往目的地"  。

請問有冇人試過寄隱形眼鏡?

其實甘樣分開寄,加加埋埋吾平喎,阿女第一次去,我一次寄左60kg😬,之後一年放假有返來,所以冇寄過野,今次去,打算一年內都吾返,所以聖誕寄左15kg

Littlepa 發表於 21-12-2 12:58
Thank you for sharing.  
anybody knows if we can send 瑤柱, 蝦米, 芒果乾去UK?
尼D英國應該買到?阿女話中國超市老干媽都有

hei918 發表於 21-12-13 20:21
其實甘樣分開寄,加加埋埋吾平喎,阿女第一次去,我一次寄左60kg😬,之後一年放假有返來,所以冇寄過 ...

是呀,不便宜,分开寄出主要我怕一過39鎊就被打稅,更大鑊!

回覆 saiwanho 的帖子

我上次寄好多野,阿女好似寫舊衣物甘,冇打稅,啱啱落左order ,明日來收,15kg,全部係衫褲鞋襪,都係寫舊衣物,希望吾洗打稅啦

hei918 發表於 21-12-13 20:31

我上次寄好多野,阿女好似寫舊衣物甘,冇打稅,啱啱落左order ,明日來收,15kg,全 ...

我細膽唔敢搏咯,尤其是如果一寄大大箱,銀碼寫得唔高,唔知會不會惹起懷疑,記得呢度見過有個分享,寄舊文具之類,死火,最後被打稅打左5舊水港紙,比盒內物品價值更高(emoji)(emoji)(emoji)
我會做最壞打算,如果去到俾海關拆,唔怕他們查,我才敢去馬,自己都懷疑不知會不會出事,還是唔好亂來。呢個是我做法,唔代表您的東西一定中招,希望您的平安過關。

希望順利啦

hei918 發表於 21-12-13 22:21

希望順利啦

得咗就報個平安!

如冇意外,星期五會收到

BABY-SUM 發表於 21-12-8 20:52
請問有冇人試過寄隱形眼鏡?

我幾星期前用speedpost寄,同其他野一齊寄,已經一早收咗。

saiwanho    發表於 21-12-15 15:28
‹ 上一主題|下一主題