用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑書院評估
go

培僑書院評估 [複製鏈接]

請問有無用家可以分享一下培僑書院小學部部評估方式係點? 即是不用定期測考嗎? 中英數多不多家長要小朋友出面外補呢?
   2    0    0    0

我覺得都係等26號培僑放榜再考慮呢個問題啦

Snoopy_mama 發表於 21-11-22 16:43
請問有無用家可以分享一下培僑書院小學部部評估方式係點? 即是不用定期測考嗎? 中英數多不多家長要小朋友出 ...

培僑是兩考冇測,但一考就考得好深入,例如二年級英文,分三張paper, 分別是聆聽,閱讀,作文.
考既嘢好靠平時積累.同學之間分數差异頗大.

家長中意補又得,唔補亦可,反正小朋友跟唔上學校會叫你上補課班.考試只會公布各科前幾名,仲會有少少奬金.

小朋友好多project功課,經常要搜集資料係全班同學面前演講.

回覆 Sing13 的帖子

謝謝你詳細講解.
請問是否大部分小朋友都讀得輕鬆(但都算學到野), 同背競爭不算太大? 校內學生多用英語還是普通話溝通為主呢? Many many thanks !

Snoopy_mama 發表於 21-11-23 12:49
回覆 Sing13 的帖子

謝謝你詳細講解.

同學之間吾覺競爭大, 我地自己家長GROUP從來吾講分數的, 問的只是功課為主。讀得是否輕鬆, 真係要睇番自己小朋友的底子, 有D小朋友好鐘意睇書,英文程度可能已經好高, 有D小朋友可能數學又比較有天分。我小朋友係以廣東話和英文為主,因為她的好朋友都係講廣東話和英文的。當然對住普通話同學仔, 佢地會講番普通話的。

回覆 pmgirl320 的帖子

感謝分享.
學校會要求學生做好多閱讀報告嗎? 我小朋友喜歡睇書但唔鐘意填寫報告, 對佢會唔會好辛苦?
另外最想知道係校內對學生的品德要求嚴厲嗎? 如果學生偏向活潑的, 會唔會變到好拽?
‹ 上一主題|下一主題