用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 觀塘區中學
樓主: 茶走
go

觀塘區中學   [複製鏈接]

YmOra 發表於 21-11-26 22:25
其他家長我就唔知,自己而言,只要適合孩子讀書成長,邊區都會考慮,我當年自行一間本區,另一間係沙田區 ...

我都有同樣想法。

我當年兩個都係自行揀跨區沙田、九龍,我相當有膽量做勇者,好彩最後無做炮灰。。。感恩!

YmOra    發表於 21-11-27 12:27
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

mrs.so 發表於 21-11-27 10:59
對!大埔5間英中都唔夠北區鄧顯一間跑贏。莫記。。。唉。。。無眼睇!王記上年校務報告DSE升大%都贏莫記今 ...

我自己在市區返工,以往來回要用3小時。如果不用返工或退休,大埔周邊環境好是一個理想居住地區。

或許,中大和教大的師生,住大埔則方便。

mrs.so 發表於 21-11-27 11:02
我都有同樣想法。

我當年兩個都係自行揀跨區沙田、九龍,我相當有膽量做勇者,好彩最後無做炮灰。。。感 ...

所以Mrs. So 這麽多年都是咁成功。雖搬離大埔,但在大埔區的家長好多都聽過你個名。

tpmon 發表於 21-11-27 11:10
我自己在市區返工,以往來回要用3小時。如果不用返工或退休,大埔周邊環境好是一個理想居住地區。

或許, ...

我以前好嚮往住大尾督,揸車出入即使坐巴士小巴都好方便,家下。。。唉。。。大埔塞人塞車塞到暈,中秋節提早收工返大埔等車排長龍、塞車塞兩三個鐘。

我覺得大埔轉變惡化,以前大媽攻陷北區、大埔爭屋爭學位,現在又陸續有新邨入伙,交通問題根本解決唔到,三兩日就話traffic jam,人都癲!為孩子。。。決意離開居住40年之大埔。

tpmon 發表於 21-11-27 11:30
所以Mrs. So 這麽多年都是咁成功。雖搬離大埔,但在大埔區的家長好多都聽過你個名。
...

唉呀!又講呢D。。。(emoji)

mrs.so 發表於 21-11-27 11:02
我都有同樣想法。

我當年兩個都係自行揀跨區沙田、九龍,我相當有膽量做勇者,好彩最後無做炮灰。。。感 ...

我主要看edu-kingdom 多位資深會員的解答,便計劃了誇區升中。

在大埔區內,身邊的小學家長給的信息都是負面的。要自己不受他們影響,堅持只信edu-kingdom,過程真的不容易。

還有,大埔小學的老師在支援學生誇區上完全唔掂。老實說,老師的資料好多outdated,我識的外區中學和Banding 比他們多很多。即是在大埔區,恩主教已跌到Band 2 多年,老師仍說是Band 1C。

回覆 茶走 的帖子

呂郭英中係咪真係難保?我見呢度好多人都咁講,本來心水呢間,想知道大家邊度睇架

回覆樓主:

今天新聞報道了2間中學(在南區和元朗)下年落車,沒有提呂郭。

https://std.stheadline.com/realtime/article/1785611/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E5%85%A8%E9%96%8B%E8%8B%B1%E6%96%87%E7%8F%AD%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E6%9C%89%E8%AE%8A-%E4%B8%89%E6%A0%A1-%E4%B8%8A%E8%BB%8A-%E5%85%A9%E6%A0%A1-%E8%90%BD%E8%BB%8A-%E6%95%99%E5%AD%B8%E8%AA%9E%E8%A8%80%E5%BE%AE%E8%AA%BF-%E6%98%8E%E5%B9%B4%E7%AC%AC%E4%B8%89%E5%91%A8%E6%9C%9F

Poyau    發表於 21-12-9 18:42

yingyee1501 發表於 21-11-26 09:37
回覆 bobbob 的帖子

觀塘(邊緣人, band1C-band2A  左右, 看我有冇能力升到佢band 1組, 所以而家我 留意ban ...

揀梁x芝,上年好多b2都入到

回覆樓主:

梁式芝校風好。

回覆樓主:

請教和位jm, 我女b1C, 喜歡男女校,大家覺得蒙民偉好嗎?校風如何?

evalau825 發表於 21-12-13 10:39
請教和位jm, 我女b1C, 喜歡男女校,大家覺得蒙民偉好嗎?校風如何?
校風好好,如果鍾意男女校又唔想誇區,只有順天及蒙可選,但順天是觀塘區受歡迎1B學校,1C較難自行入,上年朋友46網熱門一線級10內自行入順天。

PTL_L 發表於 21-12-13 10:48
校風好好,如果鍾意男女校又唔想誇區,只有順天及蒙可選,但順天是觀塘區受歡迎1B學校,1C較難自行入,上年 ...

多謝你的意見

evalau825 發表於 21-12-13 10:39

官塘B1C男女校不誇區,就自1 蒙民偉,自2觀塘官立。

回覆樓主:

今天新聞出了梁式芝要落車,一定要通知聲大家。

https://std.stheadline.com/daily/article/2426293/%E6%97%A5%E5%A0%B1-%E6%95%99%E8%82%B2-%E6%95%99%E8%82%B2%E8%A6%81%E/8%81%9E-%E5%85%A8%E9%96%8B%E8%8B%B1%E6%96%87%E7%8F%AD%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E6%B8%9B%E5%B0%91-%E4%B8%8B%E5%AD%B8%E5%B9%B4%E5%86%8D%E5%A4%9A%E4%B8%89%E6%A0%A1-%E8%90%BD%E8%BB%8A?fbclid=IwAR1Mpw04_pLqdiVX4lauFPBH704l8PRccNVm8dCCwo8nMrPgLVDepn5af-0

tpmon 發表於 21-12-15 14:14

https://std.stheadline.com/daily/article/2426293/%E6%9 ...

你真係好,唔該哂你   

YmOra 發表於 21-11-26 21:34
明白晒!謝謝你!估計"梁式芝"應該係佢杯茶,讓我告知jm吧!

YmOra 前輩,昨天報紙報導了梁式芝在下年度落車,叫你朋友自行不要選了!

tpmon 發表於 21-12-15 14:14

https://std.stheadline.com/daily/article/2426293/%E6%9 ...

據中學概覽更新 呂郭亦落車

https://www.chsc.hk/ssp2021/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=406

Poyau 發表於 21-12-23 18:08
據中學概覽更新 呂郭亦落車

https://www.chsc.hk/ssp2021/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=406

oh,官塘少了2間英中。

longyiuma 發表於 21-12-11 00:00
揀梁x芝,上年好多b2都入到

梁式芝已上載學校概覽2021-2022
內有2021年整體/主科2+三年平均%
近年成績未達B1 只有B2水平

2021年 | 2020年 | 2019年
3YA^
主科2+ 97.5% | 96.2% | 98.2%
整體2+ 92.2% | 91.8% | 95.8%

英文3+ [···] | [···] | 81.3%
主科3+ [···] | [···] | 79%
整體3+ [···] | [···] | 75.6%

^ 近三屆香港中學文憑試成績

https://www.lscc.edu.hk/en/subject/admission
‹ 上一主題|下一主題