用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道 vs SFA
樓主: Ckw2019
go

播道 vs SFA   [複製鏈接]

我較喜歡播道,學費平啲,校舍靚啲,外教多啲.(作為外貌协會既人見過好嘢返唔到轉頭)
升中無非都是要搵band1中學,明知燈是火,使咩四圍摸.
最重要我唔喜歡小學就谷.
如果小朋友有能力,應該自修高年級課程,參加更有公信力校外比賽,而非小學鬥名次.
但如果家長冇自己既教學理念,讓小朋友跟住sfa 學校走亦冇錯,sfa 已經證明是傳統教育既佼佼者.

如果揀播道最好預讀到中學畢業,龍校就係咁,有利有弊,至少讀的正正常常,一半同學會讀到畢業。

我自己唔熟播道,也不瞭解課程設計/學術水平。
不妨睇下播道升大學destination,  是否滿意。如果覺得滿意,就讀喇。之後12年大家都唔會有水晶球,小朋友的發展也有各種可能。

可能好叻,出類拔萃,想更上一層樓。如果成績好,例如年級第一有學術獎學金,或者某些領域有特殊才能,有高認受性大獎,去考聖喇拔,或者覺得更適合國際學校,都會大把選擇嘅。

也可能讀讀下想去外國讀書,銜接方面應該都okay.

或者唔適應,讀的唔開心(小概率),也可以考慮中途轉校,唔駛忍12年。

不過如果成績唔錯,又未到最top,又心頭高想升中考其他學校,就比較麻煩。

丁丁818 發表於 21-11-20 21:14
盧校長講過播道小朋友要外闖靠校內成績已經足夠去聖喇拔,冇需要呈分試阻礙進度,所以決定取消呈分試
...

你真係信?

starry_night 發表於 21-11-21 07:58

你真係信?

例如band1A張祝珊收生

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3850513&page=1&authorid=0&pid=48867880#pid48867880

b3410 發表於 21-11-21 06:48
如果揀播道最好預讀到中學畢業,龍校就係咁,有利有弊,至少讀的正正常常,一半同學會讀到畢業。

我自己唔 ...

又唔聽書,播道學生有能力考聖喇拔,即係可以讀足12年,水平已經非常夠高~~~

點解我睇咗咁多次,都搵唔到張記收生名單咁多年有播道嘅,改咗名乎?~~~

mcl203 發表於 21-11-21 09:55
點解我睇咗咁多次,都搵唔到張記收生名單咁多年有播道嘅,改咗名乎?~~~
...

佢係咪以為循道係播道? (emoji)

mcl203 發表於 21-11-21 00:32
咁實際每年有幾多位學生會去咗聖喇拔?~~~

幾個,大多直升,其實讀得播道㗎家庭都係想小朋友直升,只係有啲小朋友去到小六成績太出色先會考慮去名校,相信間間一條龍都有呢啲情況

starry_night 發表於 21-11-21 10:06
佢係咪以為循道係播道? (emoji)

可能係刻意如此,搵間睇重成績收生嘅張記,咁詳細列晒出嚟,話俾家長知名單上好似無收過唔呈分嘅小學~~~

不過,張記並非聖喇拔其中之一~~~

丁丁818 發表於 21-11-21 10:17
幾個,大多直升,其實讀得播道㗎家庭都係想小朋友直升,只係有啲小朋友去到小六成績太出色先會考慮去名校 ...

一年幾個?佢哋會唔會係體藝外闖成功?咁都唔係所有學生有能力聖喇拔喎,校長用詞誇咗啲~~~

Ckw2019 發表於 21-11-20 20:31
回覆 ok3 的帖子

我唔係太明升中嘅玩法,如果無呈分試,中學自行個嗰階段可唔可以照試in津中? 另外,無呈 ...

官津會公佈自行收生準則
留意心儀學校全港次第所佔比重
另外問學校無次第如何計分

Sing13 發表於 21-11-21 01:06
我較喜歡播道,學費平啲,校舍靚啲,外教多啲.(作為外貌协會既人見過好嘢返唔到轉頭)
升中無非都是要搵ba ...

你講得好岩丫,多謝你點醒我丫,我成日覺得係播道太輕鬆,人地辛苦6年,我地就輕鬆6年入b1英中。有時諗好似太安逸。

想問有咩有公信力既校外比賽?我只知英文,其他就唔知。

想問一下,你係咪黎緊播道家長?

用張記作例子只是因為此學校詳細列出收生名單,說明有啲band1A學校是睇級名次為主,播道唔會差過當中大部分學校,播道級前十要走實走到,就算讀到尾,播道DSE前10亦唔會比其他band1B前10差

mcl203 發表於 21-11-21 10:18
可能係刻意如此,搵間睇重成績收生嘅張記,咁詳細列晒出嚟,話俾家長知名單上好似無收過唔呈分嘅小學~~ ...
播道到上年為止都仲有呈分
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-11-21 12:20

咁咪用張記做例子咪錯咗?~~~

Sing13 發表於 21-11-21 10:59
用張記作例子只是因為此學校詳細列出收生名單,說明有啲band1A學校是睇級名次為主,播道唔會差過當中大部分 ...
冇呈分的話,年級前三走可能還有機會,前十最尷尬。雖然前十的確有去1A的能力

hkpapa852 發表於 21-11-21 12:20
咁請問佢唔呈分之後重讀得過嗎?

TY168 發表於 21-11-21 13:42
咁請問佢唔呈分之後重讀得過嗎?

唔呈分也有些好處,例如升中可以食幾家茶禮。
所以話想讀就讀,睇小朋友之後發展再決定。
除非完全無打算讀播道中學。

回覆樓主:

播道攻守兼備,比起sfa既童年會開心d. 但take sfa而如果家長比心機谷一谷既話,有機會可以插班其他龍校,整體結果好過播道。

如果呀囡谷得起又唔谷,怕你到最後後悔點解唔發揮好佢既潛質。講到尾,唔後悔就可以了。

haharachel 發表於 21-11-21 10:50
你講得好岩丫,多謝你點醒我丫,我成日覺得係播道太輕鬆,人地辛苦6年,我地就輕鬆6年入b1英中。有時諗好 ...

家長有自己既教育理念,小學六年實在太多嘢可以做

樂器考八級/演奏級
睇晒哈利波特/金庸小說
數學競賽例如華厦杯總決賽拿獎
代表學校參加校際體育比賽
學習編寫程式
甚至提早考gcse

學校既school report奬項中有幾多同你小朋友有關?

外國既私立小學家長一樣會操小朋友,不過操既是興趣班.

另外,播道都有自己既問題—英文小學既中文.

我唔是播道家長
2015年我俾人話是港同孤獨的推銷員
2019年又變成是培僑孤獨的推銷員.

‹ 上一主題|下一主題