用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望vs優才 大家會點揀?
樓主: hzhang212
go

德望vs優才 大家會點揀?   [複製鏈接]

而家多左好多新派直私,傳統名校係無以前咁受歡迎,好多家長亦喜歡新派學校。

兩間我個人會揀優才,一來有ib 可以選,就算唔讀ib,dse 成績都不錯
優才細班(優才2x 人,gh 4x人)多活動,不過唔好處係初小校舍麻麻地

SummerTrees 發表於 21-11-24 13:51
可能未必如此。

1. 愉快學習固然好,只是能愉快學習的知識必然是有限的,除非培養成興趣,否則很難持續的 ...

咁GH又有咩賣點呢?

lemongrass927 發表於 21-11-24 15:58
咁GH又有咩賣點呢?

成績好d都唔係賣點?

德望

德望

IB和DSE是兩個不同的學制, 真係要分清楚先好揀。
DSE大家都知係本地學制, 分文理科, 數理好可以揀理科, 語文好可以揀文科。

Mmxsrus    發表於 21-11-26 03:28
wlisab    發表於 21-11-25 12:05
cxyu841216    發表於 21-11-25 10:30

yianleen 發表於 21-11-25 10:26
DSE大家都知係本地學制, 分文理科, 數理好可以揀理科, 語 ...

研究多D關於IBDP先講吧!

IBDP唔易考, 但一樣多"走盞"位

大部份科目3成校內成績計grade, 所謂6個category 中有兩項又可選番D理科/半理科去考

至於所謂英文Language B, 認受性並無仔你所想咁低. 至於中文Language A, 講真一定比DSE中文易, 而且仲有分HL同SL, 難度相對低D. 如果咁難攞高分, 香港邊會一年出到100+個IBDP狀元呀?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如果IB學校講緊係ESF, ISF, SPCC, CKY呢啲, 根據往績理想, 當然教IB有一定經驗, 而且家長實力雄厚, 外面燒幾多錢去補習先有咁嘅效果?

yianleen 發表於 21-11-25 10:58
如果IB學校講緊係ESF, ISF, SPCC, CKY呢啲, 根據往績理想, 當然教IB有一定經驗, 而且家長實力雄厚, 外面燒 ...
GT一向好識攪Gimmick, 唔會無準備就亂開IBDP攪衰自己個名

睇睇GT個IBDP subject offer 就知其實同DSE選修科目分別不太:https://www.gtcollege.edu.hk/subjects-offered.html

如果配搭係:

Cat 1: 中文SL Lang A
Cat 2: 英文SL Lang B
Cat 3: Econ
Cat 4: Chem
Cat 5: Maths
Cat 6: Phy/Bio/Geo (IBO講明, 可唔選VA/Music, 改選 Cat 1-4 任何科)

同考DSE科目組合差唔多 (課程內容當然會有唔同), 而且中文要求低好多

wlisab    發表於 21-11-25 12:13
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-11-25 10:46

好似係170~~~

yianleen 發表於 21-11-25 10:58
如果IB學校講緊係ESF, ISF, SPCC, CKY呢啲, 根據往績理想, 當然教IB有一定經驗, 而且家長實力雄厚, 外面燒 ...

IB校內評分比重好高,唔係點可以砌到咁高爆頂成績~~~

hkpapa852 發表於 21-11-25 10:46

我知你在EK地位超然, 而我為人比較humble, 所以我只係鼓勵家長要睇清楚IB學制, 係咪適合自己小朋友。而且就算讀IB, 都有好多好選擇, 優才唔算係好好

yianleen 發表於 21-11-25 11:13
我知你在EK地位超然, 而我為人比較humble, 所以我只係鼓勵家長要睇清楚IB學制, 係咪適合自己小朋友。而且 ...

只係從你文中提及一些IBDP既睇法同現實有不符....... SPCC, DBS每年都有一批學生讀IBDP Eng B, 一樣升讀海外大學無問題

最喜歡玩弄IBDP 雙語既始祖個間TKO直資,就算大部份學生考Eng B,佢地考番IELTS一樣入到海外大學。 而且呢間中學DSE成績一般,中文科更加麻麻,但年年都近乎100%學生攞到IB bilingual,所以IBDP既中英文要求同難度,遠比你所提出既低

hkpapa852 發表於 21-11-25 11:34
只係從你文中提及一些IBDP既睇法同現實有不符....... SPCC, DBS每年都有一批學生讀IBDP Eng B, 一樣升讀海 ...

我好想知道你話的讀IBDP Eng B的學生可以升到海外什麽學校什麽科。如果連本港三大八大都不如,有什麽意思呢?

SummerTrees 發表於 21-11-25 11:45
我好想知道你話的讀IBDP Eng B的學生可以升到海外什麽學校什麽科。如果連本港三大八大都不如,有什麽意思 ...
我都想知,IELTS考個6真係無咩意思。某啲大學有啲科英文要求係比較低,但最top嗰啲唔似會接受second language。
多謝yianleen嘅分享,我喺另一個post都提過IGCSE English as first language唔係一般外補處理到,亦唔意外有啲學生要家長大量燒銀紙先考得咁好。

同埋我覺得如果堂堂一間學校, 要靠左閃右避去整靚盤數, 只係反映1) 學術水平未夠, 2) 成績唔見得人, 3) 旁門左道。

咁我寧願揀一間少林寺, 一步一步紮實地捱上去, 起碼到中學小朋友可以考慮再轉合適的學制。

wlisab 發表於 21-11-25 12:01
我都想知,IELTS考個6真係無咩意思。某啲大學有啲科英文要求係比較低,但最top嗰啲唔似會接受second langua ...

top嗰啲有大把first language嘅申請人可以揀。

yianleen 發表於 21-11-25 10:26
DSE大家都知係本地學制, 分文理科, 數理好可以揀理科, 語 ...

多謝你的分享。

hkpapa852 發表於 21-11-25 11:34
只係從你文中提及一些IBDP既睇法同現實有不符....... SPCC, DBS每年都有一批學生讀IBDP Eng B, 一樣升讀海 ...
bilingual 不需要中/英全部take A, 可以中文A,英文B,而其他所有科目英文考。
因為全部科目除中文,都需要大量英文的實際應用,千字文等等,所以,除非考慮去外國讀law,或者純文科,完全唔需要用考英文A來證明自己的英文能力。

同樣道理,國際學校同學要take Eng A, 除非想返內地讀書,也沒有必要去take 中文A,不過,如果唔take 中文A,沒有bilingual.

所以例如ISF,會有一部分學生,從小學開始,就重點培養中文,會take 中文A。

IB學習的難度,某種角度來講,不在於最後的IBDP考試,而在中間的過程,因為不是一試定生死,IA/IO/EE/TOK 都係非常挑戰性的內容(可以參考Radiomama的分享   https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3862572&extra=page%3D1)

這些不是通過努力/刻苦/操練/乖/學校谷/做past paper就可以達到的。

而且聽聞因為COVID 19 IB成績大幅飆升,IBO今年會收緊,可能會緊過之前幾年。

不過,無論如何,香港學生讀IB還是有優勢,分數和全世界同學比較(亞裔學習,考試方面屬於學霸),英文總體好過內地(內地同學中文,理科學霸,不過英文能力可能會影響部分發揮)

所以通常香港/新加坡同學高分,因為我覺得兩地學生可以最大程度發揮文化多元化的優勢。

回覆 b3410 的帖子

同意呀
‹ 上一主題|下一主題