用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 急問!已take私小offer仲可否轉自行offer?
go

急問!已take私小offer仲可否轉自行offer? [複製鏈接]

私小A call waiting俾offer, 但聽日要去註冊。私小A講明係唔俾大抽獎。咁如果註冊咗私小A, 但星期一自行派到心儀offer, 請問到時有冇得轉take自行offer? 謝謝!
   0    0    0    0

回覆 Aquapob 的帖子

邊間玫瑰崗話留位所以無所謂可以繼續

Aquapob 發表於 21-11-17 18:07
私小A call waiting俾offer, 但聽日要去註冊。私小A講明係唔俾大抽獎。咁如果註冊咗私小A, 但星期一自行派 ...

私小阻唔到官津自行/大抽獎
唔畀意思係如知道可取消私小學位

私小A call waiting俾offer, 但聽日要去註冊。私小A講明係唔俾大抽獎。咁如果註冊咗私小A, 但星期一自行派 ...

我相信私小最大不了就係取消佢比咗你小朋友個學位。但我又真係睇唔到佢哋有權阻你抽獎喎。不過話說,佢哋好似可以要求教育局拎你資料,睇下你有無幫小朋友入表嘅,應該可以check到嘅。所以照推斷個情況係,如果你抽到間好心儀嘅,當然唔需要理間私小啦。但萬一你抽唔到,你就要考慮下係咪輸得起間私小。

回覆 Aquapob 的帖子

可以註冊自行, 該私小知道後會將你放返落 waiting list.

樓主係講緊下星期一的自行派位, 而唔係講大抽獎?
如果自行派到, 自行得都係心儀架啦, 其實登記左津校個位就應該係你的,
咁變相等於放棄間私小, 最多只會蝕左筆註冊私小的費用

如果你係講大抽獎, 就另一回事喇

私小如果要放棄自行/大抽獎,會叫家長簽份承諾書,記得睇清楚內容

有私小會說不會對 「自行分配學位」小學之申請造成影響
有私小講明參加大抽獎如同放棄私小學位
自行同大抽獎有分別,兩回事

祝自行成功

私小應該唔影響津校派位,我當年約10月首先註冊直資,約12月左右註冊私小,之後放棄直資再搏大抽獎

唔該哂樓上咁多位回覆(emoji)(emoji)已註冊私小A,已問清楚星期一派到自行心儀offer可轉,打去私小放棄學位就可以(emoji)(emoji)

回覆 captain0tsubasa 的帖子

想問註冊左直資都可以放棄直資 再大抽奬嗎?

hi123hello 發表於 21-11-21 10:57
回覆 captain0tsubasa 的帖子

想問註冊左直資都可以放棄直資 再大抽奬嗎?

我不知現在有沒有改,當然也要看不同的學校,尢其是龍校,我約7年前直資真道收了後註冊,之後私小SFA也收了,約1,2月去放棄直資學位,參加最後的大抽獎,之後派得不好,也嘗試扣門,最後較好的津校不收,讀了私小

要睇哪間私小,正常政府唔知你私小留左位,政府易冇權唔比政府位你。但自一政府offer 左,就一定冇大抽獎。你再驚的,打去教育局問,求過安心。

csbaik 發表於 21-11-21 22:28

要睇哪間私小,正常政府唔知你私小留左位,政府易冇權唔比 ...

當時我小朋友考小一時請教過某朋友太太,由朋友轉述,希望我無誤解情況:

話說朋友太太在某二線私小做主任,教務外亦負責收生。佢話教育局係完全不理會參加抽獎嘅人在私小有否offer,除咗已接受咗直資學位,其他所有合資格嘅人就一定會比佢抽。

但係,以佢嗰間二線私小為例,因為有太多人(因為學費比較貴)會臨尾飛起佢哋,所以佢哋係會向教育局提供已收生名單比佢哋對下,教育局係會幫忙嘅。即係話,如果佢哋有心查,其實私小係可以知道有無參加抽獎嘅,寸起上嚟又真係會取消offer。但現況係,講得係二線,有時佢哋知道邊位有抽,又唔等於一定會取消offer。始終如果係好學生,都唔想咁快趕佢哋走嘅。抽獎抽得唔好,都有人會回頭,而且,又要睇下自己手上多唔多waiting。

Hea底爸爸 發表於 21-11-21 23:45
當時我小朋友考小一時請教過某朋友太太,由朋友轉述,希望我無誤解情況:

話說朋友太太在某二線私小做主 ...

私小係可能會知你有冇報政府,因為了當年私小修左呀女,跟手有政府比信我提我私小有offer,.仲confirm我仲玩唔玩大抽獎,但政府有冇同私校報返就唔知。但私小留位費比左,佢冇權事後唔比位。不過可能有的學校留位時,佢要你比抽獎証就唔知。中學直資係留位要比升中紙,確保你只留一間直資位同冇得大抽獎。

csbaik 發表於 21-11-22 00:05

私小係可能會知你有冇報政府,因為了當年私小修左呀女,跟 ...

如果私小係唔俾去抽籤派位,係要家長簽同意書,一旦抽派位,係有權取消你註冊~~~

mcl203 發表於 21-11-22 00:16
如果私小係唔俾去抽籤派位,係要家長簽同意書,一旦抽派位,係有權取消你註冊~~~
...

:-D :-?

其實私小係間間都唔同(比唔比大抽獎), 大家一定要各自同各校check清楚!!!

boojiji 發表於 21-11-22 11:01
其實私小係間間都唔同(比唔比大抽獎), 大家一定要各自同各校check清楚!!!

私小係有d唔比大抽獎, 好似救恩, 培正, 民生.....真係要check清楚
‹ 上一主題|下一主題