用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band1A的光環?
樓主: 阿珠媽2號
go

Band1A的光環?   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 21-11-29 10:12
仲有兩間嘉諾撒

HKPAPA852, 覺得只係比一般好DD....  唔係太多B1A 數目出現...

bananaGi 發表於 21-11-29 09:56
上智會容易過ST MARY?? (我指學術上).

何需比較到咁細微? 考DSE是靠自己,不是靠中學。

名氣St. Mary 較好因歷史悠久。St. Mary 比外校生申請的位較少。

bananaGi 發表於 21-11-29 09:56
上智會容易過ST MARY?? (我指學術上).

你選中學其實着重DSE成績(如地區名校上水鄧顯)還是networking 和名氣較好的傳統名校(如YWGS,但DSE不及地區名校)?

有時兩者都同時最top 少有,只有全港最top 幾間中學做到。

bananaGi 發表於 21-11-29 10:17
新嘉 / 黃嘉.... 其實, 我留意左幾年佢地既派位... 覺得唔係太靚仔...
唔知係咪因為WTS區中學既問題..
...

新嘉2021年近4成升B1中學
官津算唔錯

新嘉2021年
Band^ 官津本區+他區+直資
B1 37+17+7=61 (39.87%)
德愛 7 | 保一 6 保何 10 協和 14 /
聖言 3 觀瑪 1 |
上智 1 MCS 1 聖家 1 聖傑靈 1 蕭明 1 |
伊中 1 黃棣珊 1
旅港 1 黃笏南 1 銀禧 1
善德 1 林裘謀 1 迦密主恩 1
直資: SPC 1 | 協恩 1 德望 1 | 赤提 1 顏寶鈴 3

B2A-1C 6+5+1=12 (7.84%)
可立 6 /
銘基 1 郭得勝 1 體藝 3
直資: 培基 1

B2 9+0+2=11 (7.19%)
聖母 9
直資: 基崇 2

EMI為主中學 52+22+10=84 (54.9%)
其他 69 (45.1%)
----------------------------------------------------------
總數: 153人^^ (100%)

^ 據 hkpapa 全港B1中學名單
^^ 據校務報告

校務報告
https://cps.edu.hk/tc/校務報告

周年報告 2020 - 21
https://cps.edu.hk/sites/default/files/files/zhou_nian_bao_gao_2021.pdf

升中概況
https://cps.edu.hk/tc/升中概況

2021年度派位結果(EMI為主中學)
https://cps.edu.hk/sites/default/files/styles/album_type/public/album/2019-2021nian_du_pai_wei_jie_guo_yi_ying_wen_wei_zhu_yao_jiao_xue_yu_yan_de_zhong_xue_3.png

回覆 Poyau 的帖子

如果計B1A, 是否只有以下?保一 6
上智 1
MCS 1
伊中 1
旅港 1
黃笏南 1
迦密主恩 1
SPC 1
協恩 1

德望 1

bananaGi 發表於 21-11-30 15:58

本區6個可能要打個折扣先

黃笏南自行未必要B1A生
2021年3322率81.5%
聯招取錄84% 當中學位75%
無公佈4+/5+數字 是否B1B如謎

黃笏南近年成績供參考

年份 3322 | 聯招取錄 (當中學位)
2021 81.5% 達84% (75%)
2020 94.7% 達89% (>75%)
2019 80.3% 達88% (>70%)
----------------------------------------------------------
2018 71.9% >70%(>50%) 5*+ 12.51%
2017 74.8% >70%(>50%) 5*+ 12.55%
2016 80.6% >70%(>50%) 5+ 21.38%

tpmon 發表於 21-11-29 10:37
何需比較到咁細微? 考DSE是靠自己,不是靠中學。

名氣St. Mary 較好因歷史悠久。St. Mary 比外校生申請的 ...

非常同意,到依家都仲有人相信考DSE係靠間學校?其實揀校風、是否適合自己小朋友已足夠

sunnygirl 發表於 21-12-1 06:10
非常同意,到依家都仲有人相信考DSE係靠間學校?其實揀校風、是否適合自己小朋友已足夠
...

,讀書係主力自己,副力中學,有時嚴重DD嘅現象係主力自己,副力補習,微力中學

jacknetpass    發表於 21-12-1 21:51

...
係 EK,真係眾人皆醉....

其實入一間好學校, 我覺得最重要係個學習氣氛. 就好似一班人去泳池游水咁, 落到池個個認真去游, 你自自然就會跟住去游. 反之, 落到池個個都係喺池邊傾計唔係游水嘅, 好快你就會傾埋一份.

...

何止... 我直情覺得小學已經係自學MODE, 補習MODE.  學校教到既都唔知有無3成?!

...

你試吓完全DSE唔靠間學校,睇吓成績如何?係正常情況下,係學校嘅時間 Vs 補習班嘅時間,如果完全靠後者,應該可以係前者嘅時候,盡力補充體力~~~

唔使靠學校,成個樣版放咗係度2年,睇吓呢2年有幾多中學成績下跌。可能,唔使靠學校,可以令自己感覺良好啲,可能就係事實~~~

連升到澎澎聲嘅IB考生,都係全靠學校幫手,先可以有此佳績~~~

mcl203 發表於 21-12-1 16:18

你試吓完全DSE唔靠間學校,睇吓成績如何?係正常情況下,係 ...
閣下在講緊學霸?
PS:當年,有同學趴係張薹,俾(巡堂)老師見到必定罰做🐧.但某個同學(間中)趴係度,就算整堂亦沒人理.

medicine 發表於 21-12-1 16:25
閣下在講緊學霸?
PS:當年,有同學趴係張薹,俾(巡堂)老師見到必定罰做🐧.但某個同學(間中)趴係度,就算 ...

直情請長假唔返啦,反正返學都無用~~~

我估,通適,前中後三線學生都岩~~~

學生番學唔靠學校?
定因為學校唔理佢?

我很亂呀

bananaGi 發表於 21-12-1 14:37
何止... 我直情覺得小學已經係自學MODE, 補習MODE.  學校教到既都唔知有無3成?!
...
可想而知香港教育幾咁悲哀

回覆 mcl203 的帖子

我都睇緊我小朋友,現在冇補習情況下,衹係得學校教育會有什麼結果.
‹ 上一主題|下一主題