用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Smarties house
go

Smarties house [複製鏈接]

請問大家有無讀過?想知邊位老師教得好?感謝
   1    0    0    0

上年zoom用家。
只能講一句: 好差。

其實都唔想倒人哋米,但真係好唔掂,唔想其他人再中伏。

我係今年K3用家,一句講晒,絶對唔推介,完!

回覆 baby.bobo 的帖子

可否分享多少少? 邊方面唔值得推介?

回覆 wingjaiii 的帖子

不能同意更多! 舊年上Zoom class, 一目了然…

回覆樓主:

可能真係人夾人
我fd 仔前幾年上完,有勁多offer

回覆 lemonstar28 的帖子

好多本身已經係叻仔/叻女, 佢哋都揀過先收

CHUKAREEN 發表於 21-11-17 23:40

不能同意更多! 舊年上Zoom class, 一目了然…

可否具體講吓?

hfnyd 發表於 21-11-18 07:19
可否具體講吓?

呢間野唔係有教無類,只會揀啲有潛質嘅學生,都算啦,貼題完全唔准,教埋啲嘢九唔搭八,完全唔practical,一開頭停課態度仲好串,講明唔會zoom,最後咪又係被迫zoom。上zoom悶到嘔,睇到班細路呆呆滯滯,上zoom時聽到本身班細路已經好醒目,完全唔覺得關佢哋事。最衰係同個個家長都話得得得,其實就見人講人話見鬼講鬼話,重點搵啲學生去教,忽略其他佢覺得冇咁有潛質嘅學生。

最後全部人跳船,各自偷偷搵另外一啲面試班幫手,喺唔同地方撞返SH啲同學仔。

最慘係教埋人哋用啲屎橋,叫人考dgjs寫表姐/朋友做siblings。

(佢一陣可能又發律師信比Ek要求del post㗎啦,佢之前都試過發律師信叫人封嘴)

wingjaiii 發表於 21-11-18 07:37
呢間野唔係有教無類,只會揀啲有潛質嘅學生,都算啦,貼題完全唔准,教埋啲嘢九唔搭八,完全唔practical, ...

我覺得揀人都唔係問題, 但收得人錢又冷落學生又真係好過份.
幸好去年因時間不合, 沒有join呢間!

回覆 CHUKAREEN 的帖子

佢哋比我嘅感覺都係精英制,搵啲最叻嘅小朋友出嚟。呢啲小朋友可能唔上佢堂,都可以考到好好嘅成績

唔係啩,用表姐或朋友做siblings?! 可能唔同姓個喎… 呢個我真係非常有保留, 唔會真係有人敢做掛

twinkle00 發表於 21-11-18 11:58

唔係啩,用表姐或朋友做siblings?! 可能唔同姓個喎… 呢個我真係非常有保留, 唔會 ...

真係有,有人寫左堂/表姐個名(同姓),有2nd in,唔知關唔關事啦。

其實呢,曾幾何時都想慕名去參加佢哋嘅面試班… 但係一聽到又要referral, 又冇聯絡電話,只係得個email, 仲要等佢主動覆你已經感覺好奇怪。之後,仲要去參加佢所謂嘅簡介會。但係俾佢邀請參加得簡介會嘅人,仲要即場填表,填完表又唔一定有位俾你讀 (揀你去上堂)喎。

最搞笑嘅就係,表格上邊,除咗問你讀邊間幼稚園之外,仲問你兄弟姊妹讀邊間小學… 而且,佢講到明,如果上到中期覺得你小朋友唔適合,唔會俾你小朋友續報 (我嘅認知即係勸退)…

真係感覺唔係好良好..

如果一間面試班,可以將啲冇咁叻嘅小朋友教到好叻好得體,我覺得幾多錢都值得俾。幾遠都值得去。

但係如果只係精英制,揀啲好叻嘅小朋友出嚟,講真,搵晒referral, 又參加埋佢個講座嘅家長,佢哋一定係好早睇晒資料,有備而戰。佢哋嘅小朋友都一定唔會太差。究竟係教”好小朋友”定”教好小朋友”呢?

好好彩我搵到一間後者嘅面試班。老師每堂都有feedback, 見到小朋友由膽小唔敢表達,到而家學校老師話佢主動左。我唔敢講如果佢去SH讀會唔會有同樣嘅進步,但起碼小朋友一定唔會俾人勸退,打擊自信心。

淨係揀有siblings喺名小讀緊嘅小朋友, 就已經贏左一半啦

wingjaiii 發表於 21-11-16 23:29
上年zoom用家。
只能講一句: 好差。

對,記得上年有家長開post講呢間面試班,好多家長申訴,好精彩。但突然成個post消失咗⋯⋯

回覆 twinkle00 的帖子

但係今年好似冇再揀學生, 以所我知道所有學生都編到時間,而且券幼的小朋友都讀到

yelly926 發表於 21-11-19 08:39
回覆 twinkle00 的帖子

但係今年好似冇再揀學生, 以所我知道所有學生都編到時間,而且券幼的小朋友都讀到 ...

咪就係因為zoom現晒形,好多苦主,冇人再揀佢哋,佢哋邊有資格揀學生。

大家咁勇又講事實出嚟,呢個post 相信又好快被滅聲

sala222 發表於 21-11-19 07:25
對,記得上年有家長開post講呢間面試班,好多家長申訴,好精彩。但突然成個post消失咗⋯⋯
...

人哋出律師信嘛

其實心水清都知,關於呢間野嘅所有post 係會被定期刪除㗎。
‹ 上一主題|下一主題