用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE 中文求救
樓主: KicoNg
go

DSE 中文求救   [複製鏈接]

Titi 發表於 23-8-1 12:42
尚XX,我仔中文拎2,佢最怕中文,但又話呢間有幫到佢
我親戚之前補 yy, 中文又係2,底弱都好難攪 ...

中文真係好難,今個暑假報左yy,仔話大班教,而且講得好快,好難跟到佢進度,覺得未必幫到仔。
其實仔中四有私補,大學生教,成日臨考試期間甩底補唔到,有時私補老師學校有活動,又黎唔到,又唔係補得好,所以考完final就停左。
升上中五想搵補習社,覺得穩定,想補到DSE,不過出面好多補習社,又唔知揀邊間。
上網聽人講DSE.ching 或者鵠說中文幾好,身邊冇人補開,而且又去到咁遠,補得好就冇問題,最怕都係冇用,浪費時間和金錢,都幾煩惱

lojo11 發表於 23-7-21 23:02
我仔臨考前三個月決定集中操議論文,話有把握d起碼少機會「離題」!最後佢嘅選擇係正確的當然佢間專 ...

仔中四final作文得38分,就係衰左響抒情文,想問邊間補習社,可以pm我嗎?

kkv408 發表於 23-8-1 13:07
中文真係好難,今個暑假報左yy,仔話大班教,而且講得好快,好難跟到佢進度,覺得未必幫到仔。
其實仔中四 ...
底弱去大班真係唔適合,果兩間都不妨試下,啱先繼續,如果肯keep住交文比老師改,應該進步快d

Titi 發表於 23-8-1 13:20
底弱去大班真係唔適合,果兩間都不妨試下,啱先繼續,如果肯keep住交文比老師改,應該進步快d ...

唉.....我仔比較懶,唔會主動交文,佢自己又好想改善中文成績,叫我幫佢搵補習,佢有講過補yy,但我覺得唔適合佢。
我見到有人講如果keep著操作文,有機會靠作文拉高分,所以專搵補習社操作文/閱讀理解。

kkv408 發表於 23-8-1 13:10

仔中四final作文得38分,就係衰左響抒情文,想問邊間補習社, ...

如果無情可抒嘅話操係冇用㗎喎。
年輕人有冇讀兩史?如果有,可以考慮攻議論文㗎。

kkv408 發表於 23-8-1 13:45
唉.....我仔比較懶,唔會主動交文,佢自己又好想改善中文成績,叫我幫佢搵補習,佢有講過補yy,但我覺得唔 ...

作文係拉到分嘅,我女係成功例子,佢閱讀卷只有3,卷三4,靠作文5**拉返上5.
詳見下帖,留意 1143,1146 樓

分享:凡夫俗子在直資女校生存之道 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3812229

Titi 發表於 23-8-1 12:42
尚XX,我仔中文拎2,佢最怕中文,但又話呢間有幫到佢
我親戚之前補 yy, 中文又係2,底弱都好難攪 ...

間補習社声稱保證有5, 咁你仔拎左2有冇得refund?

回覆 YolandaTam 的帖子

你女女作文好即系中文睇得多書,理應卷一都好,佢範文溫得唔熟?

cowboybaby 發表於 23-8-1 15:22
間補習社声稱保證有5, 咁你仔拎左2有冇得refund?

保證5前提係要keep住交文

aa06 發表於 23-8-1 16:42
回覆 YolandaTam 的帖子

你女女作文好即系中文睇得多書,理應卷一都好,佢範文溫得唔熟? ...

唔係呀,佢哋學校成日測住,唔會唔熟囉。
佢應該係過分解讀咗篇文(呢個係佢由細到大嘅問題)。

YolandaTam 發表於 23-8-1 14:48
如果無情可抒嘅話操係冇用㗎喎。
年輕人有冇讀兩史?如果有,可以考慮攻議論文㗎。

我仔歷史唔得(emoji)‍♀️,所以冇揀兩史,佢咁多科,只有ICT 合格,bio同geog都failed。
佢應該唔係讀書材料,所以想佢盡量主科高分

YolandaTam 發表於 23-8-1 14:54
作文係拉到分嘅,我女係成功例子,佢閱讀卷只有3,卷三4,靠作文5**拉返上5.
詳見下帖,留意 1143,1146  ...

謝謝分享,你寫得好詳細,見你入面都分享好多野,我有時間慢慢欣賞

即係中文專補作文會好d?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊