用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE 中文求救
go

DSE 中文求救   [複製鏈接]

小兒即將考DSE, 但班主任告知佢中文麻麻,要惡補。跪求各位賜教有冇咩方法/補習老師介紹!謝謝
在此亦祝願黎緊各位考生順順利利,考取佳績。
   30    0    0    1

KicoNg 發表於 21-11-15 20:11
小兒即將考DSE, 但班主任告知佢中文麻麻,要惡補。跪求各位賜教有冇咩方法/補習老師介紹!謝謝
在此亦祝願 ...

唔好怪我直言,已經去到DSE考試年,班主任才告知,係有DD困難呢!最怕影響孩子自信心,連帶影響埋其他科就最不理想呢!建議快快外出進補,盡量吸收"應試技巧",盡量保住個3級成績。

在此亦祝願 ...

時間緊迫, 針對性操吓作文, 揾D補習可以幫改文, 呢份卷高分可以救全家(整體)。

我女中學宜家每個cycle都作一篇文, 學校想全部同學升一級!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

YmOra 發表於 21-11-16 06:47
唔好怪我直言,已經去到DSE考試年,班主任才告知,係有DD困難呢!最怕影響孩子自信心,連帶影響埋其 ...

Thanks, 請問會唔會有補習老師推介?謝

gracelam 發表於 21-11-16 07:32
時間緊迫, 針對性操吓作文, 揾D補習可以幫改文, 呢份卷高分可以救全家(整體)。

我女中學宜家每個cycle都 ...

KicoNg 發表於 21-11-16 07:35

參考好了,我的孩子沒有外出進補,但jm們的分享,覺得YYLam幾好。不過,他將於下學年自立門戶,故今年報讀人數可能幾爆滿,要報就要快手了。

參考資料:
https://www.hk01.com/%E8%B2%A1%E7%B6%93%E5%BF%AB%E8%A8%8A/671421/%E6%9E%97%E6%BA%A2%E6%AC%A3%E5%AE%A3%E5%B8%83%E4%B8%8D%E7%BA%8C%E7%B4%84%E9%81%B5%E7%90%86-%E5%B0%87%E8%87%AA%E7%AB%8B%E9%96%80%E6%88%B6-%E9%A0%82%E7%B4%9A%E5%90%8D%E5%B8%AB-%E4%BD%94%E6%AF%8D%E4%BC%81%E6%94%B6%E5%85%A5%E4%B8%89%E6%88%90

YmOra 發表於 21-11-16 07:46
參考好了,我的孩子沒有外出進補,但jm們的分享,覺得YYLam幾好。不過,他將於下學年自立門戶,故 ...

多謝你既分享,thanks

YmOra    發表於 21-11-16 07:53

KicoNg 發表於 21-11-16 07:46
多謝你既分享,thanks

樓上嘅講得啱,"中作"可以係一個成績提升的機會點,早期有個畢業無耐嘅小妹妹的中作分享,給你參考下吧!

參考資料:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3537431

YmOra 發表於 21-11-16 07:57
樓上嘅講得啱,"中作"可以係一個成績提升的機會點,早期有個畢業無耐嘅小妹妹的中作分享,給你參考下吧!
...

麻煩哂你(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️

KicoNg 發表於 21-11-16 07:57
麻煩哂你(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️

不用客你快快為孩子彌補。祝成功!

在此亦祝願 ...

將考 DSE 先話中文麻麻,查實孩子自己唔會唔知,語文好難短時間內提升,唯有操熟啲文言文同作文,希望拎得一分得一分。
報YY 嘅班學答题技巧兼收下風,另外最好揾個中文老師一對一惡補下盡量救,亦要有心理準備計劃定炒中文可行嘅方案。

在此亦祝願 ...

加強範文答題能力,此部份有指定範圍,較易溫習熟練,盡量取分。
作文建議多操練議論文,高分難,求合格較易及穩。論述評論正反雙方,再立論舉例支持已選立場。 描寫抒情類風險較高,把握命題要求不準,容易不合格。文筆功力要求亦較高。
作文建議找大一,大二 DSE中文較佳的補習。  QC(其他校不熟) 有部份對得分技巧有認知。
求合格,坊間名師亦可提供技巧

KicoNg 發表於 21-11-16 07:36

之前有網友介紹元朗杏X陳sir補中文

上網search就見到
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-11-16 12:02
之前有網友介紹元朗杏X陳sir補中文

上網search就見到

Thanks so much

BSCYL 發表於 21-11-16 10:55
加強範文答題能力,此部份有指定範圍,較易溫習熟練,盡量取分。
作文建議多操練議論文,高分難,求合格較 ...

Thanks 多謝你既意見

洋蔥頭媽咪 發表於 21-11-16 08:39
將考 DSE 先話中文麻麻,查實孩子自己唔會唔知,語文好難短時間內提升,唯有操熟啲文言文同作文,希望拎得 ...

明白、thanks

在此亦祝願 ...

你邊區?睇下我女個間啱唔啱你。

YmOra 發表於 21-11-16 06:47
唔好怪我直言,已經去到DSE考試年,班主任才告知,係有DD困難呢!最怕影響孩子自信心,連帶影響埋其 ...
同意班主任現在才告知,似乎有啲問題。不過中文唔係可以谷既科目,好難話谷上好多。

YmOra    發表於 21-11-30 06:32

KicoNg 發表於 21-11-16 07:36
中文咁多個範疇裡面,作文可以改善既空間一般都比較大。不如叫小朋友搵個教DSE寫作既老師,分析下邊種文適合小朋友,集中谷嗰種文,甚至學下啲「罐頭式」寫作公式,背咗佢,應付得幾多得幾多。

YmOra    發表於 21-11-30 06:32

YmOra 發表於 21-11-16 07:46
參考好了,我的孩子沒有外出進補,但jm們的分享,覺得YYLam幾好。不過,他將於下學年自立門戶,故 ...

YY Lam 原本跳槽去創天(上市公司),兼入埋股。但新公司突然被清盤。
出師不利,或者食回頭草都未定。

洋蔥頭媽咪    發表於 21-12-2 12:20
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊