用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SEN小朋友升小一(點選好)
go

SEN小朋友升小一(點選好) [複製鏈接]

我住馬鞍山,先講我仔依家返緊啟思幼稚園,真係好happy。同埋佢係SEN 既小朋友,依家有特殊幼兒導師,言語治療師係學校跟。加上呢幾年好似冇返過幼稚園咁,依家有2間學校俾佢選,但我真係唔識選!請各位俾d意見我

1.啟基小學(九龍塘)既,$5000學費一個月,聽老公同事講個到讀得都係好開心,老師亦都超有耐心耐性嘅,唔使做功課都得但冇SEN支援。但中學唔知點,校網屬深水埗區。有校車,6:45上校巴。

2.另外一間係油麻地天主教小學(我母校-油尖旺區)政府資助唔使$,而且有特殊學習支援,但教授課程都深,小學一年級已經教二年級嘅數學)。好驚佢跟唔到,而且距離我馬鞍山超遠(emoji)唔知有冇校巴。

3. 兩間都唔選,重新玩大抽獎

0    0    1    0

雖然比唔到咩意見,但選1或2總比3(再博抽獎)好。聽朋友講馬鞍山都好大競爭,分分鐘抽到寶校又冇支援到時仲煩。
小朋友6年可以好大轉變,所以比佢試左1或2先,睇情況再轉校。

回覆樓主:

啟思小學呢?有冇SEN支援?

daijuju 發表於 21-11-15 16:47
啟思小學呢?有冇SEN支援?

啟思小學我就真係唔知。啟基小學就同啟思幼稚園有關係嘅,所以直接收咗,但就冇SEN支援

回覆樓主:

區內有冇心儀?可hold住啟基抽獎。另外問下油天有冇校巴?

回覆 sharonyeahyeah 的帖子

可以先留位啓基先, 到大抽奬後再決定另外, 睇下你SEN是否嚴重還是真係好需要支援個類小朋友, 因為香港讀書, 都係會大壓力的;
我有個SEN仔, 剛升小一, 有留啓基, 最後選了津校, 試咗先, 唔得就考慮轉番出黎, 睇你想佢只係Happy 定係都有學術的了;
另啓基深水埗區升中, 派位對女仔有利D, 男仔少D選擇

如果自行入到油天,就一定係油天,除非你確定小朋友一定跟唔到。
‹ 上一主題|下一主題