用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍灣St Joseph有結果啦
樓主: 海豚BB
go

九龍灣St Joseph有結果啦   [複製鏈接]

回覆 MMRC 的帖子

如果要我講STJOE 最差O既地方, 就係校園囉, 隔離一個大地盆, 未來幾年都係有機會嘈吵, 自身校園又比較細。

我仔有幸都收到offer. 已經放棄咗啟基,聖三一堂。有培道offer,但應該放棄。本身冇諗過有聖若瑟offer,所以都係聖若望交咗留位費。想問吓除咗校網冇九龍城區噤好之外,仲有咩係冇噤好?我見聖若瑟有好多不同課外活動,想知小朋友全男仔會唔會曳啲。

回覆 Sweet126 的帖子

我唔sure, 但Waiting 應該只需要等call~如果真係無call 先再apply第二輪

回覆 TY168 的帖子

比較過讀緊三私一直嘅幼稚園同學情況,其實無特別谷。不過英文嘅要求會多少少,中文就無九小、宣小谷。
以上都係我個人嘅感覺,當參考下吧😅

回覆 VinJacHay 的帖子

非常認同!呢個都係我考慮男校嘅原因!俾啲女仔叻晒,真係好大打擊….
佢哋已經好大壓力,build up自信真係好重要

idy23 發表於 21-11-15 18:39
我仔有幸都收到offer. 已經放棄咗啟基,聖三一堂。有培道offer,但應該放棄。本身冇諗過有聖若瑟offer,所以 ...
唔清楚聖若望,比較唔到~但我覺得SJAC嘅課外活動都好多,可以上website睇吓。
不過疫情無得留校上課外活動,只得zoom,未感受到

回覆 Rachelanya 的帖子

請問知唔知老師上堂教書係全英文授課,定會加插廣東話講解?(除左英文堂)謝謝
因為我小朋友是讀卷校,我驚佢初初上小一全英授課會聽唔明

apple2015 發表於 21-11-15 20:07

請問知唔知老師上堂教書係全英文授課,定會加插廣東話講解?(除左英文堂)謝謝
我無特別問阿囝,但之前有用家講過係全英(英、數、GS、VA),音樂、電腦、PE、宗教倫理都係中文,P5,6時為左將來可能會有人讀中中,先會喺數學堂用中文講解特定用詞。
唔知係咪甘,如果有錯,請其他用家更正

我仔今年P.1, 好開心入到St Jose, 發覺老師真係好有愛,好關心學生。St.Jose 係谷同深,而家每星期都有3至4科默書及Quiz, 幾乎每天都温書,第一個學期會講廣東話教中文,第二學期全普教中,其他科英文教。我仔都谷到,所以暫時ok. 我只嫌校舍係細,但真心老師十分好。

siucheng2000 發表於 21-11-15 22:35
我仔今年P.1, 好開心入到St Jose, 發覺老師真係好有愛,好關心學生。St.Jose 係谷同深,而家每星期都有3至4 ...
想請問全日/半日返學時間同放學時間係幾點?

TY168 發表於 21-11-15 23:22
想請問全日/半日返學時間同放學時間係幾點?
返8放1 ( 而家疫情)

siucheng2000 發表於 21-11-15 22:35
我仔今年P.1, 好開心入到St Jose, 發覺老師真係好有愛,好關心學生。St.Jose 係谷同深,而家每星期都有3至4 ...
無錯,學校好嚴格,但老師、校長都好好,會關心學生!至少我囝好鐘意老師同埋返學。

孖仔一個有offer, 一個waiting

Orz

回覆 siucheng2000 的帖子

請問有冇net教,定係ABC, 其實除中文科外,其他所有科都用英文教?

隔離工程嘈唔嘈?

TKTCL 發表於 21-11-16 09:48

請問有冇net教,定係ABC, 其實除中文科外,其他所有科都用英文教? ...
都係Local teachers用英文教。我諗除左國際學校,大部分英小英中都係甘樣。dbsps都係local老師教。學校有2個net,每星期都會有2堂見到佢地。
eng, maths, GS全英教,
其他就英+廣東話。

TKTCL 發表於 21-11-16 10:11

隔離工程嘈唔嘈?
聽講最嘈的工程已經完工,我都唔清楚,但阿囝又無講過嘈到上唔到堂。我諗影響不大。反而有同我講過隔離位同學玩文具嘈到佢

請問家姐間學校24、25號註冊,係咪照可以註冊,如果我25號打算去st. Jo交留位費?

謝謝您☺️

見您話每星期都有3至4科默書及Quiz。咁真係好密呀!請問小一開始就係咁嗎?
可唔可以大概講下默書,Quiz既內容多唔多?
例如默書係背默?默生字定句子?
謝謝
‹ 上一主題|下一主題