用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Wycombe Abby 好唔好
樓主: water12
go

[小學] Wycombe Abby 好唔好 [複製鏈接]

wingjaiii 發表於 21-11-17 23:07

重點係佢同英國WAS係毫無關係

Harrow 香港有比 franchise fee Harrow 英國,咁英國都有D責任要負啩。當年曾特首是否年租 $1 批地比佢,抵到爛。

poonseelai 發表於 21-11-17 23:15
Harrow 香港有比 franchise fee Harrow 英國,咁英國都有D責任要負啩。當年曾特首是否年租 $1 批地比佢, ...

係嘅,以我所知佢每年都有幾個入到哈羅公學的,所以我話唔好講關係,淨係個校園都抵比,咁大咁靚。

請問有沒有人知道,現在學校畢業的學生去了哪些學校繼續升學?謝謝

poonseelai 發表於 21-11-17 23:15
Harrow 香港有比 franchise fee Harrow 英國,咁英國都有D責任要負啩。當年曾特首是否年租 $1 批地比佢, ...

千倍於一 年租$1,000 仍是抵到爛

mimisbaba 發表於 21-11-18 11:35
請問有沒有人知道,現在學校畢業的學生去了哪些學校繼續升學?謝謝

學校先剛開始左2年,畢業生數量唔多,就算有都係臨畢業前先入讀,去左邊升學嘅參考價值似乎不大。

不過呢間學校連埋capital levy 成$22萬一年,但設施同校舍… 我真係諗唔到有咩原因要入去讀

除非學期中突然需要由LS緊急跳船到IS又揾唔到其他學位….

WA 做了很多marketing, 標榜有新世界集團做後盾,但我們做父母只係想為子女選擇一間實實在在的學校。
暫時我認識的人當中,如真的有意將來到英國升學而又負擔得起,他們大多數選擇Harrows。我知道有鄭氏家族中的成員,也是選擇了Harrows而非WA……
如果有留意新聞,很多英國著名的公校,其實寧選內地或馬來西亞、泰國等地發展亞洲的教育市場;個人對現時WA的情況有所保留。

回覆 poonseelai 的帖子

完全唔係CTF集團。CTF集團簽嗰間係Benenden school,暫時只係準備開喺大灣區。
WAHK係由一間叫BE Education營運,唔會有其他校舍可以互換喇。

Wycombe Abbey係英國最top嘅「女子」寄宿中學,WAHK係男女校小學,除咗franchise個名之外,差不多可以話風馬牛不相及...

回覆樓主:

內地可能無得做啦,話河南出了指示,要規定國際學校收費和課程,另民辦學校衹限於全省學校5%

beastiebistro 發表於 21-11-18 13:40

完全唔係CTF集團。CTF集團簽嗰間係Benenden school,暫時只係準備開喺大灣區。

上網search吓BE international school limited,  原來係深圳公司

beastiebistro    發表於 21-11-18 17:28

bbba05 發表於 21-11-18 17:27
上網search吓BE international school limited,  原來係深圳公司

哇咁咪仲驚

回覆樓主:

咁之前報紙報導話WAHK係鄭志剛夫婦引入,佢哋係咩角色?

dem0cracy 發表於 21-11-19 08:29
咁之前報紙報導話WAHK係鄭志剛夫婦引入,佢哋係咩角色?

如果似邱氏家族引入Harrow 模式,負責管理收管理費

唔同喇。邱生直接擁有Harrow東亞區嘅學校管理營運公司Asia International School Ltd,所以係直接擁有Harrow School Hong Kong。
CTF應該只係WASHK advisory board嘅member,WASHK係由BE Education營運管理,唔關CTF事。而且CTF簽咗Benenden,喺英國係WA嘅直接對手,我估唔會兩邊做,有conflict of interest。

beastiebistro 發表於 21-11-19 10:32

唔同喇。邱生直接擁有Harrow東亞區嘅學校管理營運公司Asia International School  ...

I see, 咁 可能係BE 收管理費

應該係喇

PrettyCar 發表於 21-11-16 21:20
我個仔喺呢間學校讀緊,覺得學校非常好,老師及校長都有愛心,好欣賞小班教育、因材施教。學校設施確實係少 ...

唔係喎,幾個月前去WA參觀時,個校監話學校未有確實計劃開中學喎,仲講到話學校淨係想做好小學先,好似唔係好願意開中學咁….

My son interviewed this school.  What the admission staffs mentioned about the interview requirements were actually different with the teachers to conduct interview.  Their administrations seems to be messed up between departments, so we didn’t choose it.
‹ 上一主題|下一主題