用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 英國IB MYP/DP 學校
go

[中學] 英國IB MYP/DP 學校 [複製鏈接]

請問有沒有前輩有研究/經驗 小朋友去英國升學係讀IB MYP/DP? 入學難嗎?不知道選校等research 何從入手,希望可以多了解。謝謝!
   1    0    0    0

Cusausa 發表於 21-11-12 12:33
請問有沒有前輩有研究/經驗 小朋友去英國升學係讀IB MYP/DP? 入學難嗎?不知道選校等research 何從入手,希 ...

IBO 網頁可查看 MYP/DP 學校名單
英國名單上兩樣都有得15間學校
如不一定要MYP DP有過百間選擇

https://www.ibo.org/programmes/find-an-in-school

回覆 Cusausa 的帖子

係咪因為小朋友喺香港讀開PYP所以想咁搵法?

其實老實講,英國有MYP嘅學校主要都係啲「國際」學校,亦都唔多選擇。英國多數係行GCSE然後兩年IBDP,選擇就會多好多,亦有好多好學校。我諗呢點要搞清楚先。

如果初中過去,就算適應考GCSE都唔會係大問題,重點係想唔想啫。

如果可以接受呢條路,咁下一步就要諗下搵咩寄宿學校。

Poyau 發表於 21-11-12 13:13
IBO 網頁可查看 MYP/DP 學校名單
英國名單上兩樣都有得15間學校
如不一定要MYP DP有過百間選擇

謝謝~

beastiebistro 發表於 21-11-12 16:46

係咪因為小朋友喺香港讀開PYP所以想咁搵法?

小孩讀PYP, 沒有什麼經驗, 唔知道如果從PYP轉去GCSE 會唔會銜接得唔好(始終PYP 感覺同UK curriculum/教學 差異蠻大…. 不過也不sure…)

GCSE係設計成一個Y10-Y11兩年嘅課程,Y11嘅學年尾考。一般英國寄宿學校主要收生年係Y9(或者Y7)所以係有充足時間準備,無須太擔心。當然模式同PYP完全唔同,所以小朋友要知同習慣返(但唔難)。反而夾硬要搵間MYP嘅英國學校,就一定唔係一般嘅英式寄宿學校(唔會係你想像中嘅學校)。

所以我就話,接受先行GCSE再接IBDP,就有好多好學校可以揀。重點就變咗考慮揀間好嘅寄宿學校(關於揀學校可以參考下我嘅日誌)。

如果你想討論英國寄宿學校,歡迎PM我。

beastiebistro 發表於 21-11-12 17:06

GCSE係設計成一個Y10-Y11兩年嘅課程,Y11嘅學年尾考。一般英國寄宿學校主要收生年係Y ...

想請教如果喺香港讀IS考咗IGCSE, 再去英國boarding, 即Y12讀IBDP係咪好少咁做?

回覆 Deutsche 的帖子

唔係吖,都好正常啫。不過留意,IGCSE同GCSE唔係共通。例如考咗iGCSE英文,將來要報英國大學某啲學校某啲學科(都唔少)唔承認,要補考IELTS。

去英國讀都係讀返佢A Level好。多好多勁學校可以揀,又可以揀自己強既科目

Star.Star 發表於 21-11-16 17:54
去英國讀都係讀返佢A Level好。多好多勁學校可以揀,又可以揀自己強既科目

謝謝你~ 唔知小朋友最適合(or 最遲)要從IB轉A Level 先最容易適應到? 我怕兩個system唔同,太遲轉佢會難適應。謝謝

beastiebistro 發表於 21-11-12 18:27
回覆 Deutsche 的帖子

唔係吖,都好正常啫。不過留意,IGCSE同GCSE唔係共通。例如考咗iGCSE英文,將來要報 ...

咦?原來有啲大學會唔承認?我以為全部都相通架添!請問邊度可以搵到呢啲資料呀?我係打算比阿女係香港讀完Alevel先去外國讀大學架
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

回覆 小寶貝兒 的帖子

無辦法,真係要逐間大學逐個course睇。有啲大學有統一英文要求(例如ICL),網站有清楚列明邊啲「海外」英文試係接受嘅(同埋要攞到咩level先合格)。iGCSE始終係海外生考嘅GCSE,部分大學部分學科唔承認英文程度都無可厚非。

beastiebistro 發表於 21-11-19 08:47
回覆 小寶貝兒 的帖子

無辦法,真係要逐間大學逐個course睇。有啲大學有統一英文要求(例如ICL),網站有 ...
多謝資料!想問下, 係咪多數係英文科先會有呢個問題, 定係其他科目都會有? 如果只係英文考IELTS 就冇乜所謂, 如果其他科都會有D學校唔承認就真係要諗諗洗唔洗提早去外國讀書啦
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

回覆 小寶貝兒 的帖子

其實報英國嘅大學,GCSE或者IGCSE根本唔太重要。除咗英文,因為佢要make sure你可以應付大學全英文學習環境。部分學科可能會係咁而睇下GCSE數成績。
所以答案係如果係for報英國大學,其實連IGCSE都唔使考。英文淨係考IELTS都得喇。考完DSE直接報,或者中四讀完直接入sixth form讀A level都可以。

我都係嗰句,我相信無人可以好權威咁話考咗iGCSE會幫到入大學。有考而入到嘅實會話有幫助,冇考而又入到嘅就會話冇關係。要唔要考唯有家長小朋友自己決定。
‹ 上一主題|下一主題