用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區男仔B1b-1c
go

中西區男仔B1b-1c [複製鏈接]

中西區男仔B1b-1c,無音樂/體育技能,請問應如何選校?謝謝
   4    0    0    0

yslgucci2000 發表於 21-11-11 16:20
中西區男仔B1b-1c,無音樂/體育技能,請問應如何選校?謝謝

中西區除了高主教,恐怕冇乜其他好choice建議,除非孩子有B1A水平。

會否考慮自行申請一間油尖旺,九龍城,灣仔或東區的B1B/1C中學?

但灣仔的鄧肇堅(B1C)和東區的港島民生(B1B),每年都是自行收表王,競爭也大。如願意過海去九龍城,選擇會比較多。

你兒子喜歡讀男校,還是男女校嗎?

他本身冇特別偏向男校或男女校,如九龍區,請問有甚麼B1b-c的學校建議呢?謝謝

yslgucci2000 發表於 21-11-12 00:14
他本身冇特別偏向男校或男女校,如九龍區,請問有甚麼B1b-c的學校建議呢?謝謝 ...

除非自己住九龍,我估,無必要渡江吧,渡江輸形勢,人哋未必熟你仔嘅小學~~~

直資試吓考港同,SPC或中基。自行可以考慮下聖鄧,港華,民生,聖馬可或高主教~~~

yslgucci2000 發表於 21-11-12 00:14
他本身冇特別偏向男校或男女校,如九龍區,請問有甚麼B1b-c的學校建議呢?謝謝 ...

油尖旺:
- 聖方濟書院-男校
- 循道-男女校

九龍城:
- 旅港開平-男女校
- 何明華會督銀禧-男女校
- 黄笏南-男女校
- 丘佐榮-男女校

yslgucci2000 發表於 21-11-11 16:20

聖類斯, 高主教

tszchungmama 發表於 21-11-15 00:48
聖類斯, 高主教
點都無理由咁快投降揀B2既聖類斯吧?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

大家現在點睇聖類斯這間學校? 中西區男仔應該如何選擇更好? 請指教

醒目開學勳章

imjenny_hsu 發表於 21-11-15 09:31
大家現在點睇聖類斯這間學校? 中西區男仔應該如何選擇更好? 請指教
band 2生唔錯嘅選擇

回覆 imjenny_hsu 的帖子

近年成績似進歩了些。

畢業生升三大加理大熱門學科人數似增加。從以下連結得知Prospectus 2021 from school homepage

謝謝大家意見,如在東區上學交通時間會太長,但學校一般都會提議志願三就填聖類斯了......

聖類斯今年轉左新校長

回覆樓主:

聖類斯星期六升中一簡介會,校長話7成大學學士學位,(本地加海外)

Maggie85ee 發表於 21-11-15 13:27
回覆 imjenny_hsu 的帖子

近年成績似進歩中
何以見得係進步咗?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

月桂樹小姐 發表於 21-11-15 16:20
聖類斯星期六升中一簡介會,校長話7成大學學士學位,(本地加海外)
如果計埋海外,不少B2A中學一早都都做到7成學生升讀學士學位啦!

聖類斯英文深嗎?

hkpapa852 發表於 21-11-15 17:11
何以見得係進步咗?

假如 Recent 指 2021年聯招取錄
三大約3成(~30/~100名畢業生)
咁就較對上一次2017年公佈有進步

年份 33222 | 本地學位 | 海外(學位)
2021 ?
2020 ?
2019 ?
2018 ?
2017 58.20% | 38.52% | 13.11%([·])
2016 58.56% | 32.40% | 14.40%([·])
2015 46.55% | 24.71% | 10.92%([·])
2014 60.92% | 24.14% | 22.41%([·])
2013 [···] | 28.31% | 16.27%(11.45%)
2012 62.67% | 28.00% | 15.33%(2%)

yslgucci2000 發表於 21-11-15 14:20
謝謝大家意見,如在東區上學交通時間會太長,但學校一般都會提議志願三就填聖類斯了...... ...
中西區去東區好快. 坐地鐵35-40分鐘, 坐的士15分鐘攪掂.

醒目開學勳章

pccw2017 發表於 21-11-16 10:18
中西區去東區好快. 坐地鐵35-40分鐘, 坐的士15分鐘攪掂.
有地鐵預時間好好多,繞道開通後又唔會點塞車,唔駛過海又免受塞隧道之苦
‹ 上一主題|下一主題