用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPCCPS 開始Call 人?
樓主: kenyuenkc
go

SPCCPS 開始Call 人?   [複製鏈接]

mcl203 發表於 21-11-14 10:32
CC唔係話唔多於70%関照自己友咩~~~

每年至少一半係俾A隊都係大家知的事實,仲要幼稚園提名計劃5%要資產審查,我相信呢5%一定唔會屬於A隊

RE: SPCCPS 開始Call 人?

回覆 kenyuenkc 的帖子

你係 sibling,唔同 alumni。Siblings 一定有 2nd interview 㗎!不過,以往係,如果學校覺得細佬/妹 1st interview 表現唔夠好/唔適合聖保羅,校長會係 2nd interview 時同家長解釋,等家長有心理準備會唔收。我見過幾個 cases 都係咁,好彩家長都有 St Stephen’s 之類嘅 offers 係手,所以都 okay 。祝好運啦!

回覆 gigi12345 的帖子

睇吓咩幼稚園啦。聽聞 CCKG 同 St Cat. 會多人入圍男/女拔但少人(or 無人)入圍SPCCPS;聖公會、維記同學之園呢幾間會平均啲。SPCCPS 比較適合中文強嘅小書蟲,同兩拔嘅 preferences 有所不同,但當然每年都有兩邊都收嘅小朋友,尤其係談吐得體、鍾意蛀書果種。

咁係咪應該上星期已經call 哂了

以往每年收 300 人入二面,會 call 3-4 日。今年 call 500 個入二面,應該最少會 call 3-4日。

回覆 bbchu0316 的帖子

我大果個 N 無、普通私幼。佢依家同學仔中有唔少來自”team B”。我都見過唔少 alumni kids 連二面都入唔到,男同女都有。不過好明顯係父母無對正 SPCCPS 嘅要求去培養小孩。
無論咩 team,機會總係比有準備嘅人,所以唔好因為係 N 無就以為無機會!

honeybunny8 發表於 21-11-14 16:39

我大果個 N 無、普通私幼。佢依家同學仔中有唔少來自”team B”。我都見過唔少 alu ...
請教如何是 SPCCPS 嘅要求去培養小孩? thanks~

honeybunny8 發表於 21-11-14 16:39

我大果個 N 無、普通私幼。佢依家同學仔中有唔少來自”team B”。我都見過唔少 alu ...
Team b 即是n 無ma ?Thx

gigi12345 發表於 21-11-14 18:08
Team b 即是n 無ma ?Thx

Yes

Jean1769 發表於 21-11-14 10:24
唔知你幾耐之前啦,起碼對上果年一定唔止幾個人

請問你覺得點為止叫多?

honeybunny8 發表於 21-11-14 15:21

睇吓咩幼稚園啦。聽聞 CCKG 同 St Cat. 會多人入圍男/女拔但少人(or 無人)入圍SPCC ...

我小朋友那年,學校只收了CCKG 一個。

同意。小朋友同學仔很多是來自team B, 什麼幼稚園都有。
亦知道有同學弟弟入唔番。大家千萬唔好覺得N無就冇機會。學校係會揀適合的小朋友。

樓上有兩位說得很對,我也想說其實所謂的team A 也是有很多種的。例如,一位學姐對學校完全沒有歸屬感,之後小朋友連第二輪面試也沒有。另一個在興趣班認識的N無 ,故意搬去學校附近,最後也是沒收。我們也是team A, 最後waiting, 校長說了小朋友比較適合國際學校,的確我們有國際學校的top schools offer, 也有歷史悠久的國際學校offer,現在小朋友很開心。

請教一下如何對正學校要求去培養學生?是否以下幾點?
- 海量嘅閱讀習慣?
- 待人有禮?
- 還是強學術?有特異功能個款?

Genaho 發表於 21-11-15 05:53
樓上有兩位說得很對,我也想說其實所謂的team A 也是有很多種的。例如,一位學姐對學校完全沒有歸屬感,之 ...

Team B 都可以分為你所講的組,除左無關係外

karenaleung 發表於 21-11-15 03:10
同意。小朋友同學仔很多是來自team B, 什麼幼稚園都有。
亦知道有同學弟弟入唔番。大家千萬唔好覺得N無就 ...

N無唔係無機會,只是相對少機會。 至於咩為之多(過你所講的幾個),咪就係多過幾個

吹水媽媽 發表於 21-11-15 08:41
請教一下如何對正學校要求去培養學生?是否以下幾點?
- 海量嘅閱讀習慣?
- 待人有禮?

間間學校都係搵呢d㗎啦。特異功能本身都係極少數。

只不過有d學校如DB、DG更加想搵d動靜皆宜

honeybunny8 發表於 21-11-14 15:11
回覆 kenyuenkc 的帖子

你係 sibling,唔同 alumni。Siblings 一定有 2nd interview 㗎!不過,以往係,如 ...

請問會唔會機會大先call?

以前1st in考好多嘢,面試分值也比重大,應該可以大概評估出是否合適。
而家比重放在2nd in, 學校可能未必能在2nd in時解析唔收。

Jean1769 發表於 21-11-15 08:48

N無唔係無機會,只是相對少機會。 至於咩為之多(過你所 ...

我見你之前講聽聞聖公會有一班,我真係冇聽過。照我所知,如覺得聖公會有優勢,似乎係美麗的誤會。

回覆 karenaleung 的帖子

的確,綜合我識嘅聖公會家長講,一屆入兩拔+聖保羅大概有三十幾個小朋友左右,咁即係每間收十幾個(假設有人有兩邊Offer)。我見到聖公會嚟嘅小朋友,質素真係好高,做班長嘅、名列前茅、校隊嘅都有。我比較熟嘅果班聖公會小朋友共通點係優秀又質樸,父母亦投入大量資源去栽培,係靠努力、有競爭力先入到。
‹ 上一主題|下一主題