用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有邊間九龍塘名幼會收10月細b讀k?
go

請問有邊間九龍塘名幼會收10月細b讀k?

如題,thanks

回覆樓主:

York

回覆樓主:

SC, KM都冇話唔收,只係你要喺面試爭贏啲大B/超大B

dem0cracy 發表於 21-11-9 09:26
SC, KM都冇話唔收,只係你要喺面試爭贏啲大B/超大B
講得好岩,SC 係超多超大B, 我小朋友一班有2/3係大B/超大B (因為有唔少係N 班上去), 我小朋友6月尾出世已經係全班最細

覺得SC多小學收, 因為家長付出了很多如金錢, 所以考小時印象分一定有, 家長願意花錢在小朋友中. 語景好, 發音正確等等, 語景應該由細學起, 大個學會有小小差距和辛苦
如果數到用"蔗渣價錢 燒鵝味道"會推介在九龍塘區兩間(一間KM, 另一間MS)

KM都是著重語景和較谷, 小朋友發音咬字正確和如何可以好快轉channel去溝通, 是語景學校會比到小朋友既野, 用錢出去補習英普, 都要錢, 計返條數, 不如交學費, 重化算, 成本重平, 升小又透明, 亮麗, 升小既學校又大眾化, 花多少少心機在小朋友中, 又可去D好小小既小學範圍, 自己控制.

MS是龍校, 好吸引, 近期改革, 有NET Teacher跟出跟入, 見到學校有心去提升小朋友能力, 又有一個大操場, 入到去感覺好平靜和舒服, 幼, 小, 中分隔等好好, 升到中學又不用交學費 (當然只交小小).

三間都是好學校, 好難去取捨.

我所見SC 係按月份分班
有d班係專俾細b( 9-12月)

原來SC都會這樣為細B考慮, 看出SC學校都有愛心和耐性, 比機會細B, 因為照顧細B比大B難, 會易哭等等

KM感覺都OK, 因為小班教學, 有朋友的細B在家中成日唱學校所學既歌, 好開心, 他們以兒童為本, 值得信賴.

請問根德園收唔收細b

lsk88hk 發表於 21-11-9 23:24
請問根德園收唔收細b

印象中唔收,但收超大b... 當年都諗過...
fyi 我小朋友讀九龍塘SJC.. 唔係名幼, 不過我小朋友係10月b, 而家已經讀到k2, 又深又開心,好中意老師同同學

mrs.3845 發表於 21-11-10 07:42
印象中唔收,但收超大b... 當年都諗過...
fyi 我小朋友讀九龍塘SJC.. 唔係名幼, 不過我小朋友係10月b, 而家 ...
hello想問下你老師有愛心嗎?係咪小班教學呀?雜費貴嗎?因為剛收到k1offer 唔該你先😁😁

lsk88hk 發表於 21-11-9 23:24
請問根德園收唔收細b
kv唔收細b 今年好似寫明收到10月

Hopee 發表於 21-11-10 19:24
hello想問下你老師有愛心嗎?係咪小班教學呀?雜費貴嗎?因為剛收到k1offer 唔該你先😁😁 ...

小朋友都好中意啲老師 & 同學 , 講返今日喺學校做咗乜甘, 我諗老師不錯, 但我不常接觸老師,好少特登打去搵老師所以唔識太多!

小班係喇,都係我喜歡嘅原因之一

學費貴呀我覺得, 雜費唔知算唔算貴

Hopee 發表於 21-11-10 19:26
kv唔收細b 今年好似寫明收到10月

KV 10-12月細B無得報, 9月30日前生日先可以報名

我小朋友10月細B, K1 入 SC, 但我哋唔係正取生,後備補上的。同班大概1/3係5月打後嘅中/細B,1/3 係1-4月大B,1/3係超大B,不過K1 有好多班,各班情況未必一樣,但整體都係多大B及超大B

回覆 mrs.3845 的帖子

想問下sjc雜費大概幾錢?同師生比例大概係幾多?
thanks

kidscostume 發表於 21-11-9 15:32
我所見SC 係按月份分班
有d班係專俾細b( 9-12月)
有咁嘅事?!以前我女(細B)讀SC,全班25人由前一年10月出世到正常年份9月尾出世都有,最大同最細足足相差一年

karrywong 發表於 21-11-11 11:49
回覆 mrs.3845 的帖子

想問下sjc雜費大概幾錢?同師生比例大概係幾多?

(emoji)小朋友果班 12~13 人
有啲我見仲少啲
去學校fb 可以睇到好多活動, 可以睇得到架

gabejang 發表於 21-11-11 15:05
有咁嘅事?!以前我女(細B)讀SC,全班25人由前一年10月出世到正常年份9月尾出世都有,最大同最細足足相差一年 ...

Same here. 啱啱10月生日會,10月份生日小朋友入面有細B有大一年嘅超大B,所以唔係好覺SC有細B班,但始終好多班我唔 sure 係咪班班都好似我哋班個 range 咁大

因為我仔今年果班係細bb only(最大係9月好似)我以為其他都會咁安排添!

SC 有細b班呀,我仔8月,全班小朋友都係8-12月,我另一個朋友個仔都係細b, 佢話佢個班主要都係7-12月