用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 我好亂呀!商科其實係讀咩?
樓主: 焯媽媽
go

我好亂呀!商科其實係讀咩? [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 21-11-11 11:47
我係讀BBA,數極差(只讀到中五得個D果種,AL直接無揀數,以為呢世都唔駛計數)
點知入到大學還債咁還!alg ...

ok_ko 發表於 21-11-10 15:08
Oxbridge都是競爭大的,當然個別學系除外。就是因爲競爭大,報嘅過程其實真係好有用。

YmOra 發表於 21-11-11 12:18
謝謝你的解答,想再問問,讀BBA時可以用3個月左右追番M1啲嘢,咁!倒番轉要大約幾耐時間追番M2的 ...
其實不用太多時間,3個月一樣可以追回。
不過,M1著重應用,經過2年多的訓練,學生見到條公式已經可以做落去。讀M2當然一樣很多人都是應用公式。但教M2的精神本來就是要學生先明白條公式點黎。

所以,要追回M2課程的同時,要留意理解D野點黎就是了。

ok_ko 發表於 21-11-11 13:00
其實不用太多時間,3個月一樣可以追回。
不過,M1著重應用,經過2年多的訓練,學生見到條公式已經可以做落 ...

謝謝你的資料呀!

YmOra 發表於 21-11-11 12:18
謝謝你的解答,想再問問,讀BBA時可以用3個月左右追番M1啲嘢,咁!倒番轉要大約幾耐時間追番M2的 ...
大學讀一科,都係用3個月時間讀,所以要用3個月時間,追回高中的三年時間,都幾難呢!
大學每學期,同學要修6-8科,又要玩莊,根本好難追的。

商學院內,都有好幾科係要讀代數和微積分,所以都可以慢慢追。

YmOra    發表於 21-11-11 14:37

焯媽媽 發表於 21-11-11 12:46
1. Personal Statment: 如果玩JUPAS的話,老實講,我覺得無用,因為係香港只要成績夠分,
   大學必定要收 ...

之前網友寫的主要針對UCAS,這裏我我也和大家分享一下孩子去年報劍牛的經歷:

1) 期望管理 - 畢竟報劍牛唔得嘅可能性比獲取錄嘅高,我地唔想孩子被打沉,一開始就和他溝通清楚,如果他被拒絕有可能大受打擊的話,報之前要三思。

2) PG  - 有劍牛做目標,孩子在G11中段開始加大了力度搏 升grades, 壓力的確轉化成動力。

3)Personal statement - 孩子由G11 的四五月開始就斷斷續續寫,中間資料搜集、整理、下筆 、 與學校輔導組溝通(其實是被彈回頭!)、自我質疑(成篇自己trash 左)到最後定稿,過程雖然痛苦但好有得著。

4)Assessment test - 我地無搵坊間補習社幫手,完全是自己買書/溫pp/ 請教以前考過的學長 (考之前一晚仲whatsapp 緊師兄求救!), 中間真的感覺到孩子的intellectual ability 高左, 最後得知成績理想,有機會參加面試, 感恩之餘也幫孩子對建立了信心。

5)面試 - 我地自己不是劍牛畢業,無經驗可以分享。唯有在朋友圈中搵人幫手和孩子傾。  呢個時候學校幫了我地很多,聯絡校友(甚至校友嘅校友)去比料和mock interview。 面試嘅過程非常具挑戰性,但同時可以感受到對方是尊重你,真心想了解你多一點以決定你是否適合入讀。 可惜因為疫情關係,去年嘅面試是zoom,無機會親身踏足校園去感受其中氛圍。 做完這個面試後,孩子的面試技巧好左好多,對之後其他學府的面試也能輕鬆面對。

個人分享,如果夠分和有時間,心態又正面OK, 報劍牛不論結果都會大有得著,過程中已經塞曬錢入袋,收就當bonus,唔收就繼續努力囉。

Deleted

Cherishvalue 發表於 21-11-11 14:02
之前網友寫的主要針對UCAS,這裏我我也和大家分享一下孩子去年報劍牛的經歷:

1) 期望管理 - 畢竟報劍牛 ...

我個細路比你的小,未夠鈡報。大概半年前鼓勵佢考慮報,同時亦斷斷續續講比佢聼大概要考慮D咩。這半年,我感覺到佢思維大個左。由於疫情關係,其實好多野想準備放入PS,都未必能完成。不過,這過程肯定是對佢有得著的。同你的小朋友一樣,起碼校内成績推前左。而且,人都老練左。

我唔想佢承受太大壓力,因此不找中介,亦不找坊間補習。自己努力之餘,又要有平常心面對。這是一門不錯的功課。

當然,如你說的一樣,假如孩子在G11成績不在上游,就唔好搏啦。這個游戲好似讀多一科一樣!

焯媽媽 發表於 21-11-11 11:05
即場計數應該對我仔仔無難度,
因為我見佢好快就可以計出來,更可以只用筆算呢。
(我唔識計微積分,但我見 ...

他应该申请剑桥大学经济系。

我的记忆是derive formula, 不是算术!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

焯媽媽 發表於 21-11-11 12:22
UMMM. Me Too,AL無讀數,所以大學選Social Science,避開所有要計數的科目。
社會學/心理學那些科目係唔使 ...

我MBA有修讀Multi-variants Analysis, 入面有教及應用SPSS,當時有 mainframe 及PC 版本。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章 王國長老

焯媽媽 發表於 21-11-11 12:46
1. Personal Statment: 如果玩JUPAS的話,老實講,我覺得無用,因為係香港只要成績夠分,
   大學必定要收 ...
同意你所講, 一切都係嘥氣, JUPAS講到尾都係睇成續除咗醫科, JUPAS唔會有CONDITIONAL OFFER, PERSONAL STATEMENT, 面試只係走過流程, 99%學生面試後會無通知, 或通知你面試成功記得擺A1, 同小一報名111一樣, TUM你落搭吧了, 成績唔達標, 誠意分有個屁用
有小部分聽過面試成功會加分.....未住先! 但對手咪一樣同時加分, 幾多%成功先
SO FAR我8咗咁多年, 只聽過一次(仲係阿仔嘅同學話)面試失敗叫佢放榜後唔好揀
個制度寫"成績唔係唯一考慮"就當戴個頭盔, 斷絕所有APPEAL可能性

Charlotte_mom 發表於 21-11-12 12:24
同意你所講, 一切都係嘥氣, JUPAS講到尾都係睇成續除咗醫科, JUPAS唔會有CONDITIONAL OFFER, PERSONAL STAT ...

又唔好講到咁死。有d其它科目,例如建築,都應該唔係只講成績嘅。

Cherishvalue 發表於 21-11-11 14:02

1) 期望管理 - 畢竟報劍牛 ...

很好的分享。

兒子玩完這個Cambridge 面試之後,對跟著本地大學的面試有些失望。

ANChan59 發表於 21-11-11 22:11
他应该申请剑桥大学经济系

我的记忆是derive formula, 不是算术!

焯媽媽 發表於 21-11-13 15:09
同仔仔傾過,近年太多人去英國,所以對英國大學的興趣不大。
因為紐約比較多投行和大機構的總部,所以想佢 ...

希望他心想事成!

Unclejt 發表於 21-11-12 15:45
又唔好講到咁死。有d其它科目,例如建築,都應該唔係只講成績嘅。
我仔聽到Archit 面試要交作品,立即無興趣報名。
https://admissions.hku.hk/sites/default/files/2021-10/HKU%20JUPAS%20Admissions%202022_formula%20and%20scores.pdf

小時了了 發表於 21-11-9 10:49
以我片面理解, 大學 Econ 坊間傳聞計好多數. 本地大學 ECON 課程我唔理解, 但加拿大大學文學院及商學院讀  ...

焯媽媽 發表於 21-11-13 17:41
估唔到一科經濟,都可以分拆那麼多科目出來。
我仔係玩計數的理科人,真係估唔到商學院都有那麼多計數的科 ...

QFin RM 是joint programs,學位是BSc ,不是 BBA。

ANChan59 發表於 21-11-13 17:53
QFin RM 是joint programs,學位是BSc ,不是 BBA。

醒目開學勳章 王國長老

Unclejt 發表於 21-11-12 15:45

建築競爭咁大就應該係
真人真事,我女果屇有同學報8大某科所謂要面試同交portfolio嘅學系,同學因為已決定出國所以咩都無理,無面試無交portfolio無改選,最後Jupas派入!
‹ 上一主題|下一主題