用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行及甲部填表問題
go

自行及甲部填表問題

請問自行選的兩間學校是否將來大抽獎時都要放在甲部?因有間A學校想報自行,但甲部只有兩個位,如果不是正選生,而甲部填了其他學校,那麼還有機會派倒A學校嗎?Thks. for reply.

bbcathe 發表於 21-11-8 15:32
請問自行選的兩間學校是否將來大抽獎時都要放在甲部?因有間A學校想報自行,但甲部只有兩個位,如果不是正 ...

會唔會填大抽獎是按你自己想法,如想增加入讀機會率,自行應是最心儀既選擇,當然會將自行2間寫埋起甲部,但甲部派入機會率同「零」既差異不大,叫填咗既話心入面感覺多個機會。
如甲部冇填自行2間,是有機會自行後補入,不過要7月先知。

請問自行選的兩間學校是否將來大抽獎時都要放在甲部?因有間A學校想報自行,但甲部只有兩個位,如果不是正 ...

如自行後備入A校=> 大抽獎階段無論甲一乙一都入唔到, 因為根本唔會去抽獎

如自行階段落空, 指連後備都冇, 就落入大抽獎階段, 真係好心儀A校, 放甲一來增加機會!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

自1/2如有備取
不受大抽獎(甲部/乙部)影響

Poyau 發表於 21-11-8 15:51
自1/2如有備取
不受大抽獎(甲部/乙部)影響

想請教甲乙部係咩用同一個隨機編配號碼?如果係,咁假設乙1係目標校,其實放唔放乙1去甲部好似無咩影響喎,並唔會因為放咗乙1去甲部而增加派中機率,唔知我有冇理解錯。

回覆樓主:

甲部都有位,但很少,全港都可以抽

Kirin007 發表於 21-11-8 19:04
想請教甲乙部係咩用同一個隨機編配號碼?如果係,咁假設乙1係目標校,其實放唔放乙1去甲部好似無咩影響喎 ...

假設大抽獎10個位(甲部1 乙部9)
如編號1-10只放乙部 11放齊甲乙部
結果會係 11號中 10號落空

Poyau 發表於 21-11-8 23:14

明白,你呢個舉例編號太少,會讓人有錯覺!我想講嘅係號碼靚到甲部都中乙1真係冇咩難度。

Kirin007 發表於 21-11-8 23:28
明白,你呢個舉例編號太少,會讓人有錯覺!我想講嘅係號碼靚到甲部都中乙1真係冇咩難度。
...

好簡單,如果乙1係你目標中學,亦係你唯一嘅目標,咁點解唔填埋甲1呢?就算係讀直屬小學可以係乙1穩派,都係點解唔填埋甲1呢?直屬位尤甚,甲1自己友取一個,直屬位可以俾多個同學仔可以直升。當然,唔填係影響不大~~~

mcl203 發表於 21-11-8 23:49
好簡單,如果乙1係你目標中學,亦係你唯一嘅目標,咁點解唔填埋甲1呢?就算係讀直屬小學可以係乙1穩派,都 ...

我淨係諗,如果甲部進取D填他區其實係咪都唔影響目標乙1中學,前提係甲部入到反而開心過本區乙1嗰間

Kirin007 發表於 21-11-8 23:51
我淨係諗,如果甲部進取D填他區其實係咪都唔影響目標乙1中學,前提係甲部入到反而開心過本區乙1嗰間
...

這個當然係。機會率可能係,乙部就算你有99%勝算,是否值得為果0.1%去填甲1了(假設1000人放甲1)~~~

mcl203 發表於 21-11-8 23:56
這個當然係。機會率可能係,乙部就算你有99%勝算,是否值得為果0.1%去填甲1了(假設1000人放甲1)~~~
...

咁講我就明,因為最近睇到關於派位,通常講法都係:自1A自2B,甲1A甲2B,乙1只能揀A/B(以上AB都屬本區),我就諗:咁其實自行外區+本區,甲部照填自行兩間,乙1填返本區自行嗰間會唔會合理一D

Kirin007 發表於 21-11-9 00:06
咁講我就明,因為最近睇到關於派位,通常講法都係:自1A自2B,甲1A甲2B,乙1只能揀A/B(以上AB都屬本區) ...

其實上年開始提早公佈,個人覺得,甲部已經係自由行了,視乎你自己嘅選擇,本區/他區/自行無揀過都得,因為自行成功與否,你已經知道結果~~~

有別於以往有心結,自行要7月先知,有人認為甲1填埋自1/2,機會係大啲,其實當時都可能係心魔,機會率只係多0.1-0.2%。再加上,有另一認為,甲1填自1/2搏叩門印象分~~~

mcl203 發表於 21-11-9 00:42
其實上年開始提早公佈,個人覺得,甲部已經係自由行了,視乎你自己嘅選擇,本區/他區/自行無揀過都得,因 ...

嗯,差唔多嘅感受,派位甲1乙1分別填唔同校又得,填同一間又得。總之甲部一定填心儀。若特別心儀乙1,咁甲部就唔好填次熱,驚號碼過靚唔小心碌入我唔知可唔可以只填一間甲部。

Kirin007 發表於 21-11-9 01:48
嗯,差唔多嘅感受,派位甲1乙1分別填唔同校又得,填同一間又得。總之甲部一定填心儀。若特別心儀乙1,咁甲 ...
可以只填一間㗎,不過都係自我選擇問題,又有啲學校唔容許只填一間。

PTL_L 發表於 21-11-9 06:54
可以只填一間㗎,不過都係自我選擇問題,又有啲學校唔容許只填一間。

原來未必由自己決定明白。

mcl203 發表於 21-11-8 23:56
...

其實有d 1A甲部開1個位(喇沙),有d開6個位(百周年、董玉娣),有d開11個位,(鄧顯、甲寅年),機會率應該0.1%-1.1%(就當都1000計,有d地區1A應該無),每區應該策略不同吧?

問題係你間A校是否屬你"本區"中學,若不是,那麼甲部就成為你唯一可填的機會了。機會雖少,但別放棄呢!

Poyau 發表於 21-11-8 23:14

你這個情況係會發生,但,我會補充為,先要"通過機會率"10人皆不會填選甲部才有機會觸發你的假設,即要成立""10人皆沒填甲部機率"",機會可能好微。

Kirin007 發表於 21-11-8 23:51
...

既然你有更心儀嘅一間要填响甲部,就不要放棄照填,無需考慮是否需要把乙1嗰間填埋响甲1。