用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請問RCHK用家可以分享(emoji)
go

[小學] 請問RCHK用家可以分享(emoji) [複製鏈接]

我小朋友明年一月插grade 5,請問學校午餐怎樣安排、小朋友課外活動及功課?
   5    0    0    0

我囝要15號至插班Y10,重未算用家。
https://www.rchk.edu.hk/catering-service-at-rchk-primary/

回覆 sunshinehappy2 的帖子

請問你是否已一早報名很久?我剛報名下年G5,想預計會需要排多久🙏🙏

Caroromeo 發表於 21-11-8 17:33

請問你是否已一早報名很久?我剛報名下年G5,想預計會需要排多久🙏&#1 ...

我上年十二月報名,六月面試及收到offer,等有空缺,剛剛收到通知,一月返學

yuettoi 發表於 21-11-8 13:46
https://www.rchk.edu.hk/catering-service-at-rchk-primary/

小朋友要排隊買飯,其實夠不夠時間食?

謝謝(emoji)

你買咗冬季校服未?

lunch可以在學校排隊買,以前只聽阿仔講過「好味」的會一早被揀晒,無聽過食唔切;其實啲細路只會三爬兩撥食完去玩,所以放學回家通常都會有茶點。

去學校uniform shop買校服,可以跟職員傾兩句,佢會介紹你點買和數量。買唔夠,隨時可添置。另外家校會不定時舉辦second hand uniform sale, 可留意。

Radiomama 發表於 21-11-8 20:33
lunch可以在學校排隊買,以前只聽阿仔講過「好味」的會一早被揀晒,無聽過食唔切;其實啲細路只會三爬兩撥 ...

謝謝你!(emoji)

Radiomama 發表於 21-11-8 20:33
lunch可以在學校排隊買,以前只聽阿仔講過「好味」的會一早被揀晒,無聽過食唔切;其實啲細路只會三爬兩撥 ...

題外話,請問您小朋友在RCHK上學情況怎樣?我有些擔心阿女一月插班,未咁快適應,又冇朋友!

sunshinehappy2 發表於 21-11-8 20:37
題外話,請問您小朋友在RCHK上學情況怎樣?我有些擔心阿女一月插班,未咁快適應,又冇朋友!
...

我們在RC 快滿13年啦!學校生活是十分滿意,同學間的關係好融洽;不用擔心插班問題,學校老師會邀請同班同學照顧新生,一般新生好快適應。

謝謝!非常感謝!

1號已經要著冬季校服,不過我囝鐘意著短衫褲,加上admission嗰邊話無問題,所以未買冬季校服,有需要會叫佢自己買。

謝謝!我見學校,沒有硬性規定小朋友幾時換季,好自由!你囝囝適應咗RCHK未?返學第一日有冇小朋友同佢玩?

yuettoi 發表於 21-11-8 22:20

1號已經要著冬季校服,不過我囝鐘意著短衫褲,加上admission嗰邊話無問題,所 ...

學校從來無要求學生幾時換季,穿多穿少是孩子和家長的決定。

學校個announcement 係話~
“The winter uniform items will be available at the Uniform Shop from Monday, 1 November 2021 onwards.”

yuettoi    發表於 21-11-9 16:28

sunshinehappy2 發表於 21-11-8 22:23
謝謝!我見學校,沒有硬性規定小朋友幾時換季,好自由!你囝囝適應咗RCHK未?返學第一日有冇小朋友同佢玩? ...

我女上年插班,班主任assign兩三個同學take care佢,適應得幾好,好快有朋友。食飯方面,yr6今日啱啱先開始可以買飯,女聽同學講話學校飯好食,但怕排隊拎飯好耐,得番好少時間食,所以佢決定繼續帶飯。因為疫情,唔知係咪分級唔同時間食飯,女話得15至20分鐘。

謝謝你,你囡囡都係Grade5插班!我聽完你的分享,放心好多!

謝謝你!
請問你是排RC 為1st or 2 nd choice 呢?

1 st

sunshinehappy2 發表於 21-11-8 22:23
謝謝!我見學校,沒有硬性規定小朋友幾時換季,好自由!你囝囝適應咗RCHK未?返學第一日有冇小朋友同佢玩? ...
嚟緊15號佢先正式返學。
‹ 上一主題|下一主題