用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 就快精神分裂
go

就快精神分裂   [複製鏈接]

純粹想呻下….小朋友讀名幼,但係我冇特別要小朋友去考cert 或者上面試班. 因為我覺得名幼教嘅嘢已經好難,課堂以外嘅時間只想他輕鬆學自己喜歡的東西。但自從開始考小一,我開始質疑係咪自己唔夠努力預備唔夠,唔識教佢,冇帶佢考cert,冇去面試班,令到佢唔夠其他小朋友presentable 唔夠 competitive。 我和小朋友感情一直非常好,但自從考小一開始我哋多咗好多磨擦,我開始捉佢練習面試,又成日訓話佢。其實每次話完佢我都好後悔,叫自己唔好再因為面試而話佢。畢竟佢只係5歲人仔,鍾意玩係天性,要佢成日去d陌生地方,見d陌生老師和回答有挑戰性嘅問題,無論結果係點佢其實已經好叻。但係每次面試後,見到佢做得未如理想又忍唔住話佢。我真係覺得自己就快精神分裂。手頭上暫時未有offer, 但好彩仲有d 面試嚟緊。其實我好想放鬆d,好想唔再叫小朋友練習面試,好想只係同佢唔停咁玩….但係我又好驚佢表現唔好,浪費餘下嘅機會,又好擔心小朋友入唔到一間合適嘅學校,往後嘅校園生活會唔開心。我真係唔知應該點做先係對小朋友最好,點樣做先係幫到佢….
   25    0    0    0

喜歡收 品行 自律性 聽教聽話 方便日後培訓學業

老實講,都接近尾聲,你而家點操都唔會有顯著效果,人哋果d K2開始上足一年面試班,你點鬥呢。倒不如疊埋心水操好學術遲d 去叩門

apple1990    發表於 21-11-8 09:13

你話仲有啲面試嚟緊,時間已經不多,盡量鼓勵佢做好吧!已盡力不要太怪責小朋友同自責!趁呢幾個月再好好裝備下去叩門!

去年考小一從來唔練習(如果日常生活裡面有一定鍛煉)
每次面試後只問玩得開唔開心
小朋友心裡很清楚面試做過咩和有咩得著,唔需要大人指導
大人做咩大事情的前後都唔想人問長問短啦,本身已經有壓力

臨時操練,面試班我覺得對小朋友強度太大
臨急抱佛腳,強行短時間扭曲小朋友日常習性
改變日常鍛煉方法比較好
小朋友最有效學習係融入學習於遊戲當中
小朋友輕鬆愉快先會有好表現
本身名幼的話之後叩門筆試和面試依然有優勢
如果唔改變日常方法,之後就算考到好嘅直私,係小一往後日子都好快落後

雖然我唔知你target邊啲學校,亦唔知你現時手上有咩offer,但我經歷係當你真正了解每間學校嘅時候,你會發現好嘅學校係有好多間。只要唔執著於一定要考入神校,而又報得夠多間學校,其實總有一間唔難考入又輕鬆嘅happy school會收。

既然你個仔都已經讀得名幼,本身已經有優勢,到最後情況都應該唔會太差。

同路人 我仔讀kv
同你一樣情況
不過我地只係報左12間
尋日完左最後一個面試 生活終於重回正軌
睇返轉頭雖然冇offer但面試都令佢學到野
而家唯有寄望幫到佢6月叩門

話唔擔心就假 間間都唔揀佢一定係有原因
呢半年真係最後機會train返好佢
唔好咁快灰心 加油啦

Albeleung 發表於 21-11-7 00:20
純粹想呻下….小朋友讀名幼,但係我冇特別要小朋友去考cert 或者上面試班. 因為我覺得名幼教嘅嘢已經好難, ...

我手上也沒有任何offer ,但我相信總有啱我小朋友的學校,要耐心等待,明年6-7月出哂抽獎會是機會。

香港教育制度以成績為主導,這是現實,我們小朋友現在做唔到唔代表佢永遠唔得,父母與小朋友關係最重要。

耐心等候總有啱你小朋友嘅學校!

媽媽們也要注意自己心理健康,孩子同爸爸嘅心理健康……

純粹想呻下….小朋友讀名幼,但係我冇特別要小朋友去考cert 或者上面試班. 因為我覺得名幼教嘅嘢已經好難, ...

同你一樣讀名幼,亦都冇其他虎媽咁谷到個小朋友日操夜操,我報咗14 間,仲有3 個未放,其他大部份入唔到最後個輪面試。應該都唔會call 到waiting (要call 都call 咗final round個批先)。全世界預咗叩門,應該又會有另一次龍爭虎鬥.......

吹水媽媽 發表於 21-11-7 10:46
同你一樣讀名幼,亦都冇其他虎媽咁谷到個小朋友日操夜操,我報咗14 間,仲有3 個未放,其他大部份入唔到最 ...
我都係,雖然做好叩門準備,但都重係好擔憂,重好多人話: 下,你私幼都冇offer?

我小朋友都係咩都無考,無面試班,而家一個offer都未有。但真係仲有自行/大抽獎,扣門,有D學校仲未開始玩(例如KTS, MS), 仲有一些係六月第二次收生 interview,所以唔好放棄!

我都因為考小事宜近呢幾個月焦慮爆發到要睇心理學家 成日諗其實搞到大家咁有乜謂 好迷失
個個呢幾個月chur盡反而我因情緒問題冇晒動力去同小朋友做任何野 唯有放養 比較之下我更加覺得自己好失敗 好驚拖累咗佢 負面情緒就更多…
Vicious cycle

好老土講一句,考小一係緣份,未必關小朋友能力事
我小朋友背景同你情況一樣,亦係今年考小一,

逢第一Round無得見真人的學校(拍片呀zoom果d囉),一律炒晒,
我都有懷疑過係咪無額外做其他野而炒,唔好話考cert,我直情外補都無,
去到宜家接近尾聲,發現原來係自己小朋友適合face to face模式面試,
己公佈結果的學校當中,兩間入了second in(全港最多人報平靚正果間直資同近年被捧為神校的私校),
一間waiting(好考家長誠意果間),一間出局(小朋友講明唔識所以估到),仲有幾間等緊結果,

去到昨日某校second in,遊戲不但全部贏晒,老師問題個人果part剛好全部中晒佢識果範,
其他家長分享自己小朋友的題目,有部分如果係問中我小朋友,佢有機會答錯/做錯,
唔係宜家話佢入硬third in,但係自己覺得好神奇,居然避過晒佢有機會唔識的題目,
所以經過呢幾個月經歷,真係好老土講,緣份

Amymichelle    發表於 21-11-7 13:30

考直私看緣分 平常心面對

第一,名幼唔係一定有優勢,老師都係睇表現,認真揾適合佢地ge 人,如果名幼有優勢,佢地一早收曬啦。第二,呢個階段針對性地了解下之後個啲in乜,教下小朋友。
group game嘅,帶小朋友去公園玩,留意下佢待人接物,1:1嘅日常落街,捉小朋友同看更打招呼,落單買野一律交俾小朋友講已經係唔錯training
第三,小朋友待人接物好重要,佢識唔識望住人講野,坐定,唔識個時會頭dupdup話唔知,不經思考一律話:我唔識丫,請問可唔可以教我,定努力點都試同撞,已經俾到好唔同印象老師
第四,cert本身無用,但學到嘅知識幫到你。
第五,我自己睇身邊小朋友offer,就算活動直私,都係揾能放能收,專心小朋友,對答正常不一定talkative, 但都係要坐定,玩時要投入有反應,聽老師指令

回覆樓主:

有很多不太熱門的學校都有第二輪報名,可以試下。加油!

Darklady 發表於 21-11-7 11:04
好老土講一句,考小一係緣份,未必關小朋友能力事
我小朋友背景同你情況一樣,亦係今年考小一,

好認同,真係緣份遊戲
我女屬於好動大膽說話,但經過幾次面見,每次都問啲佢唔識既問題,生字又keep唔中,而聽其他朋友講返,佢個女既問題就係我女識曬果啲。曾經懷疑我同阿女係咪唔夠努力,依家明白這是緣份遊戲吧!

大家一齊努力準備扣門或插班吧!

其實我又唔認同有好多offer 一定係日操夜操
身邊有幾位無上面試班
但本身好主動 多野講 有禮貌 學術唔差的
有時睇小朋友性格

反而識兩個有上面試班無offer second in 都無乜

樓主加油
唔好比咁大壓力小朋友
因為反而另小朋友更加表現唔好
而家反而要增加小朋友自信
多啲鼓勵佢
‹ 上一主題|下一主題