用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 BPS自行問題請教
go

BPS自行問題請教   [複製鏈接]

阿女16校網小學,唔系四小龍,普通學校(有BK家長話係寶校),級頭3,BPS未收過我地小學學生,自行報BPS系咪都係癡心妄想,浪費一個自行位??### 因爲爸爸好中意女校 ###
   7    0    0    1

mmmandddy 發表於 21-11-5 11:08
阿女16校網小學,唔系四小龍,普通學校(有BK家長話係寶校),級頭3,BPS未收過我地小學學生,自行報BPS系 ...

女校唔係得一間BPS,一心一意者除外~~~

回覆 mcl203 的帖子

都幾一心一意,學校有人上到CCS,中婦,但同呢2間比,我地都系中意BPS多D,就係驚連面試機會都無,浪費自行名額

mmmandddy 發表於 21-11-5 11:13

都幾一心一意,學校有人上到CCS,中婦,但同呢2間比,我地都系中意BPS多D,就係驚連面 ...

本身級三當然去bps 試吓

回覆 tkhhung 的帖子

但系過往升中記錄,BPS未收過我地小學學生不禁懷疑,就算我地學校級頭,系咪都只系B1B甚至B1C

mmmandddy 發表於 21-11-5 11:31
回覆 tkhhung 的帖子

但系過往升中記錄,BPS未收過我地小學學生不禁懷疑,就算我 ...

16網是有幾間寶校 派位少去英中 我只是聽人講 不肯定

tkhhung 發表於 21-11-5 11:34
16網是有幾間寶校 派位少去英中 我只是聽人講 不肯定
甘可能就係我地。。。。唉。。。

阿女16校網小學,唔系四小龍,普通學校(有BK家長話係寶校),級頭3,BPS未收過我地小學學生,自行報BPS系 ...

以往級頭3自行成功什麼中學?

mmmandddy 發表於 21-11-5 11:13

都幾一心一意,學校有人上到CCS,中婦,但同呢2間比,我地都系中意BPS多D,就係驚連面 ...

可自1 BPS,自2 CCSC/HKCWCC。

若要大抽獎,到時乙1 再決定 BPS/CCSC/HKCWCC 三選一。這三間放乙2都冇機。

回覆樓主:

你先了解清楚過去級三有沒有自行offer。而不是最後進了哪一家,因為可能是抽獎入。沒辦法,有時候中學都看ranking order, 然後再給面試機會。最好先報一下一些1A的直資,可以試試水溫。

mmmandddy 發表於 21-11-5 11:41
甘可能就係我地。。。。唉。。。
可能係的話,甘仲有乜好驚浪費一個自行名額?即係講,如果唔用尼個自行名額.會有乜選擇能做到未來不會後悔?-----指萬一入了自行而無了大抽獎入最心儀的最後機會,
PS:真係去到連級三都沒機會面試的話,甘真係沒得輸.唔搏等幾時?反而覺得需要考慮的是,小學所獲得的成績名次是否輕鬆而仍有餘力/進步空間從容應對中學階段?

Poyau 發表於 21-11-5 12:23
以往級頭3自行成功什麼中學?
只知道有張祝珊,中婦,筲官,但系自行定抽入就唔知

200904 發表於 21-11-5 13:56
你先了解清楚過去級三有沒有自行offer。而不是最後進了哪一家,因為可能是抽獎入。沒辦法,有時候中學都看r ...
恩恩

medicine 發表於 21-11-5 14:06
可能係的話,甘仲有乜好驚浪費一個自行名額?即係講,如果唔用尼個自行名額.會有乜選擇能做到未來不會後悔?--- ...
謝謝你,我會認真反思下,究竟而家小朋友係已經盡力還是仍有進步空間,呢個問題好好,如果係已經盡力,的確無必要夾硬要BPS,僥倖入左都無用

回覆 mmmandddy 的帖子

向班主任老師打探下,或者有無相熟的家長問下,比如有哥哥姐姐在前兩年畢業的,家長互助一下。我去年也是集家長之力瞭解了我女target兩間的師兄師姐是自行還是抽獎入。CCSC每年都會更新一張自行表,即最後錄取的同學中,各小學有幾個是自行入。

不過,這是最後錄取名單,如果學校有同學被自行錄取,但同學自行放棄就不在此列。而且也有可能是候補進自行的。Anyway,都是一個參考。

200904 發表於 21-11-5 14:42
回覆 mmmandddy 的帖子

向班主任老師打探下,或者有無相熟的家長問下,比如有哥哥姐姐在前兩年畢業的,家 ...
個人覺得,一二綫小學先需要烤爐過往派位成績以確定自己的優先次序即公海被認同的競爭力.而去到三綫甚至寳校級,需要考慮的是本身競爭力.講白少少,是否滄海遺珠,或者係未經雕刻的翡翠?

回覆樓主:

理論上是這樣,但實際操作,中學只會看RO,即師兄師姐的戰績。

BPS 真係有機會無得 In. 又其貴校未有人試過入到, 除非你地有其他體藝. 不如放大抽獎好過.

mmmandddy 發表於 21-11-5 14:26
只知道有張祝珊,中婦,筲官,但系自行定抽入就唔知

提提你:
- BPS 自行只選申請人數70%見
- 張祝珊自行選最多400人見
- 中婦自行選最多200人見

今屆自行申請是雙數年,張祝珊減1班,中婦、聖馬可和港島民生各加1班。

筲官是B1C,你孩子級頭幾名你未必看上眼。

回覆樓主:

自行面試人數 甄選準則
BPS 約70% 全港次第 + 課外活動
張祝珊 最多400人 全港次第
中婦 約200人 全港次第
‹ 上一主題|下一主題