用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Guardian
樓主: GohSam
go

[英國] Guardian   [複製鏈接]

謝謝提醒!我揾到本brochure啦!真係有提及Holiday Guardianship Fee,[size=15.3333px] 及Christmas Supplement [size=15.3333px]£200。

[size=15.3333px]我覺得咁樣唔係好公道。明明整個申請程序並冇提及呢啲 surcharge ,T&C 又冇講,網頁介紹個plan又冇講,亦從來冇send本brochure畀我,點可以只寫喺brochure就收錢?

[size=15.3333px]Anyway, 阿仔聖誕應該唔留英國,假設冇surcharge。但復活會留喺英國,但唔住 host family, 希望唔使收 [size=15.3333px]£8/day。

其實我阿仔唔需要住 host family,我根本冇用過 guardian 公司任何服務。就算我揀左最平嘅 plan 連登記費都過萬蚊一年,已經好肉痛。
連個plan最起碼包嘅服務話開學頭2星期個 local guardian 會去學校探阿仔,之後會 send 份報告畀家長,但呢啲事從來冇做過,冇探訪亦冇報告,我都隻字不提,唔追究。

如果復活節留英但唔住host family 都要收 surcharge 就太過份。

yeungboy 發表於 21-11-8 17:41
其實我阿仔唔需要住 host family,我根本冇用過 guardian 公司任何服務。就算我揀左最平嘅 plan 連登記費都 ...
fee table 下面行細字解釋:   Holiday Guardianship fee is only charged to students who stay for the longholidays where most students return home and therefore no guardianship is normally charged.   即系
如果孩子在長假期 (eg Xmas, Easter) 留英就要俾 $8/day.   此brochure 以前有俾家長的。但因為從來長假
都回港, 所以大部份家長都不會留意。自疫情...才知道這些收費。

idama 發表於 21-11-8 14:20
係呀,其實星期三囡囡已發WhatsApp 問,第一次已讀不會,星期六中午我自己再追問,一分鐘後已讀,第二次已 ...

我下一年打算用WH,如果佢成日都只讀不回嘅話或者遲覆嘅話,而家疫情真係好需要佢哋幫手嘅時候有咩急事點算,睇嚟我都要係要諗清楚

idama 發表於 21-11-8 16:52
你呢個真係做得好好,我嗰個似乎唔多鍾意我哋真接聯絡head office, 所以只可以追多次,再唔理我,我都會去 ...

冇得佢唔鍾意喎,你有權搵佢,佢有責任覆你,就係咁簡單!佢唔覆whatsapp咪出email,add埋俾head office 一齊睇吓佢幾時覆囉,都唔覆就順手問吓head office點解佢d人又唔覆WhatsApp ,又唔覆email囉⋯⋯
8-)

yeungboy 發表於 21-11-8 17:41
其實我阿仔唔需要住 host family,我根本冇用過 guardian 公司任何服務。就算我揀左最平嘅 plan 連登記費都 ...

我都係join basic plan, 亞囡同LG有見過一面,報告亦都有收到

lwi 發表於 21-11-8 18:49
我下一年打算用WH,如果佢成日都只讀不回嘅話或者遲覆嘅話,而家疫情真係好需要佢哋幫手嘅時候有咩急事點算 ...

其實我覺得WHG head office 係冇問題,回覆好快,只係學校所屬嗰區嘅LG跟得好唔好,真係撞手神,最慘係冇得換人,轉第間公司又要再俾入場費(emoji)

Poyau 發表於 21-11-8 16:41
可隨意加收每日£8留英附加費???
並無隨意加收,佢網站有個收費表,有寫年費包乜嘢,8英鎊呢個佢網站上有寫聖誕及復活節正常會回國放假,如果留英佢哋至收錢,我覺得合理嘅,因為我而家年費只係以前另外一間既三分一價錢,host family 平之前一間£5一日,WH頭尾計1.5日,以前果間計2日。

yeungboy 發表於 21-11-8 17:28
謝謝提醒!我揾到本brochure啦!真係有提及Holiday Guardianship Fee, 及Christmas Supplement £200。

...
復活節唔收£200 , 但每日£8 呢個係guardian 附加費,留英就要收,因為假設呢段時間有機會有野搵佢做。

yuyueng 發表於 21-11-8 21:44
復活節唔收£200 , 但每日£8 呢個係guardian 附加費,留英就要收,因為假設呢段時間有機會有野搵佢做。 ...

咁係咪即係Christmas唔住host就只要加£8一天,不用加Christmas supplement.

回覆樓主:

路過,一個冇用過監護人嘅睇法:

長假期附加費是合理的,因為對大部份host family嚟講,長假期要照顧一個外人當然未必願意,加錢吸引係理所當然,正如一般工人要假期開OT,都應該加人工啦,最緊要係明碼實價,你情我願。

£8附加費亦合理,因為公司須要安排人手,如有突發事件,或學生與監護人有爭執需要調停或介入。

不過如果學生留英住親戚朋友屋企,學生就等同將監護人嘅責任交咗比親戚朋友,監護人公司就無需負責,與離英冇分別,£8附加費就無理由收,難道家長飛英國陪仔女度假都要收附加費嗎?

醒目開學勳章

beastiebistro 發表於 21-11-6 11:37
回覆 3b 的帖子

其實只要係Aegis accredited嘅監護人公司,就一定要做DBS check(因為係攞accreditation嘅 ...

你對學校及監護人公司都好熟行, 叻!

beastiebistro    發表於 21-11-9 14:44

luckyangel 發表於 21-11-8 23:38
咁係咪即係Christmas唔住host就只要加£8一天,不用加Christmas supplement.

應該系甘!

yuyueng 發表於 21-11-8 21:38
並無隨意加收,佢網站有個收費表,有寫年費包乜嘢,8英鎊呢個佢網站上有寫聖誕及復活節正常會回國放假,如 ...

謝謝 明白

請問除了Belxxxxxx 和 WH, 有冇其他監護人用過好或唔好,請分享一下經驗吖,謝謝!
另外,我是新手開始幫孩子找學校,見填學校申請表時要填在英監護人,但現在只是開始申請學校,未有監護人,應該如何填呢?請問你們是找到學校,決定入讀才找監護人嗎?

tallcake 發表於 21-12-9 07:35
請問除了Belxxxxxx 和 WH, 有冇其他監護人用過好或唔好,請分享一下經驗吖,謝謝!
另外,我是新手開始幫孩 ...

你可以同步搵資料,但無需要早確定用搵邊間公司做監護人,你可以話比學校知會稍後提供資料。

CircleFat 發表於 21-11-8 17:00
你去佢網頁, 搵 WHG Brochure, 是一個PDF , 入面 under Principal Guardianship has a fee table. 在這里有 ...

200 磅睇下係咩禮物   

waiyan2000 發表於 21-12-9 15:59
200 磅睇下係咩禮物
200鎊係包括  Christmas host family 要額外買食物(eg. 聖誕大餐及在節日的特別食物) 及聖誕禮物給孩子(eg. chocolate, chips, towel, pen, etc)。無話值不值的, 這幾年疫情才會聖誕留英, 搵到個地方比孩子安全地渡過十幾廿日假期, host 又照顧到孩子就照俾啦!

CircleFat 發表於 21-12-9 17:14
200鎊係包括  Christmas host family 要額外買食物(eg. 聖誕大餐及在節日的特別食物) 及聖誕禮物給孩子(eg. ...

肉隨砧板上, 都冇得話唔畀, 不過 我睇下二千蚊真係會食得好啲? 同埋真係有禮物送畀小朋友? 定係送畀host family嗰啲小朋友

TTEE1819 發表於 21-12-9 08:11
你可以同步搵資料,但無需要早確定用搵邊間公司做監護人,你可以話比學校知會稍後提供資料。
...
明白,唔該晒
‹ 上一主題|下一主題