用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教油蔴地天主教(海泓道) 小一課程
go

請教油蔴地天主教(海泓道) 小一課程 [複製鏈接]

想請教一下新油天用家, 學校小一默書和測驗次數多嗎? 範圍是否多及深? 學校會否要求家長每天幫小朋友備課呢? 還有每天功課量大約有多少? 謝謝大家!
   0    0    0    0

Snoopy_mama 發表於 21-11-4 15:55
想請教一下新油天用家, 學校小一默書和測驗次數多嗎? 範圍是否多及深? 學校會否要求家長每天幫小朋友備課呢 ...
油天係兩測兩考,小一上學期唔算多黙書,下學期就會正常,範圍其實真係唔知有冇教深,但起碼開學嘅英文科已經唔係教 ABC,備課,我相信間間學校都話要,睇家長啦。  
黙書通常係一個星期中文,一個星期英文,至於小測就間唔中

回覆 mayyylai 的帖子

咁好似無傳聞中咁谷, 是否因為新校長比較著重培養小朋友學習興趣呢? 因為聽上次學校簡介會, 校長好似好積極推動STREAM教育. 另外,請問功課是否多抄寫和需要家長在旁協助嗎?

一年三考呀…我覺得有一半時間都係一星期一測一默

Ps:用家

prettywuman 發表於 21-11-5 23:16
一年三考呀…我覺得有一半時間都係一星期一測一默

Ps:用家

小朋友每天多會喺學校內完成功課嗎?多唔多時間發展其他興趣?

Snoopy_mama 發表於 21-11-6 13:22
小朋友每天多會喺學校內完成功課嗎?多唔多時間發展其他興趣?

咁學校無乜比時間你去完成功課..睇下你會唔會利用小息時間…我覺得功課唔叫多…因為我果個都仲係初小階段

回覆樓主:

新油初小其實相對輕鬆,學校唔係點谷,但如果家長放輕手腳,除非小朋友身係好叻會自動讀書,否則很大機會只是中遊位置。新油學校唔谷,但家長大多是進取型。

至於課外活動,這兩年返半日學,大多數係zoom上課外活動,除咗樂團、體育類這些課外活動。學校係有好多課外活動讓學生參與,唯在返半日嘅情況下參加課外活動,有好多實際問題要考慮。
‹ 上一主題|下一主題