用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 有Attention deficit 的資優兒是否較適合活動教學? ...
go

有Attention deficit 的資優兒是否較適合活動教學? [複製鏈接]

兩年前因為覺得小朋友發展迉緩,帶佢去做評估,結果係資優。我成日懷疑個評估的準確性,最近帶佢去另一機構去做評估, 評估結果左右腦都資優,但發現有Attention Deficit, 所以會影響佢學習成績。

我唔係聖人,我唔會講求學不是求分數。事實上阿仔因為“注意力缺失的問題,考試失去好多分數。阿仔成日話上堂好悶,好唔鐘意番學,所有坐定定的活動,包括樂團佢都好抗拒。因為阿仔覺得上堂悶,加上
AD,上堂有時會走神,老師講左咩都唔知。

其實呢類的小朋友,是否應該在活動教學的學校上學呢

3    0    0    0

sunnymama2 發表於 21-11-3 09:57
兩年前因為覺得小朋友發展迉緩,帶佢去做評估,結果係資優。我成日懷疑個評估的準確性,最近帶佢去另一機構 ...
小朋友是否主動學習型? 自主學習OK嗎? 是否鍾意探究式學習?活動教學都唔係比小朋友分心既. 學習, 不論係乜嘢模式, 專注都係主要的.

請問你小朋友幾多歲去做評估?

zaba 發表於 21-11-3 10:43
小朋友是否主動學習型? 自主學習OK嗎? 是否鍾意探究式學習?活動教學都唔係比小朋友分心既. 學習, 不論係乜 ...

佢鐘意programs,會上網自學。佢喜歡遊戲,可以好專心同玩得好。
佢好憎坐定定,因為佢還有自制能力,所以唔會出位,但佢坐定定會好辛苦,周身郁。

請問你去評估嘅機構分別係邊間?可以透露嗎?thanks!!

Mrspan 發表於 21-11-15 15:15
請問你去評估嘅機構分別係邊間?可以透露嗎?thanks!!
坊間有好多機構可以做智力評估上網search 會有好多。咁唔同機構,同cp 講野當然會有少少唔同的。

Leira 發表於 21-11-4 11:29
請問你小朋友幾多歲去做評估?
第一次7歲,第二次9歲

兩年前因為覺得小朋友發展迉緩,帶佢去做評估,結果係資優。我成日懷疑個評估的準確性,最近帶佢去另一機構 ...

我小時候同你小朋友有啲似, 或者我更加麻煩
以我的親身經驗, 加上家庭的原因, 傳統校學係唔啱我
而我亦成為傳統學校的問題學生...

iloveapplepie 發表於 21-12-6 11:54
我小時候同你小朋友有啲似, 或者我更加麻煩
以我的親身經驗, 加上家庭的原因, 傳統校學係唔啱我
而我亦成 ...
你細個係唔係都覺得坐定定好辛苦?

sunnymama2 發表於 21-12-6 14:05
你細個係唔係都覺得坐定定好辛苦?

現在都係架

小學上堂由返入學校開始就發夢到放學
其實係想留心聽書, 但真係好快個腦就去咗元宇宙

回覆 sunnymama2 的帖子

想請問點解覺得小朋友遲緩既?有冇D例子可以參考下?

求學是不是求分數,其實同聖唔聖人無關係,反而同小朋友既實際情況有關係。
如果小朋友係極度資優,求學真的不是為咗求分數,求分數反而影響咗小朋友將來既成就。試想下,如果Elon Musk既老豆或者後母,或者Steve Jobs既養父,係直昇機家長,而唔係放牛式教養,佢哋會唔會有咁既創意同成就。
相反,如果小朋友只係某啲方面比較普通小朋友叻啲,而又有Attention Deficit,咁方法就會好唔同,需要先解決Attention Deficit既問題,或者最少減少Attention Deficit對小朋友前途既負面影響,然後先去諗點解跑贏,或者最少跟上大隊。

sunnymama2 發表於 21-11-8 09:37
佢鐘意programs,會上網自學。佢喜歡遊戲,可以好專心同玩得好。
佢好憎坐定定,因為佢還有自制能力,所以 ...
如果小朋友喜歡 programming,我反而建議由得佢,甚至鼓勵佢學唔同既 programming language。原因係喺學習 programming language 既過程中,佢既語言能力(起碼對理解能力會有幫助),而且數學邏輯亦會好啲。佢喜歡遊戲,可以試下鼓勵佢用唔同既 programming language 寫遊戲,由簡單既開始,慢慢加多啲花樣。例如用 MIT 既 App Inventor 2 寫手機遊戲,同其他同學分享,對佢既社交亦會有幫助。
‹ 上一主題|下一主題