用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 從高中傾到Dse
樓主: 瑩希媽媽
go

從高中傾到Dse   [複製鏈接]

YmOra 發表於 21-11-2 22:13
"九龍城區"而言,我最喜歡貴校嘅高中選修科的開班數目,真係"理科生"天堂。
...

也是的,自由度極大了,女話有個插班生,女問她點選科,佢話轉來以後揀剩下的科目,但她也可Chem,Econ,證明D位有剩的

瑩希媽媽 發表於 21-11-2 22:16
也是的,自由度極大了,女話有個插班生,女問她點選科,佢話轉來以後揀剩下的科目,但她也可Chem,Econ, ...

係呀!我有諗過架,如果俾我重頭玩過升中遊戲,我估我會揀"旅港",高中課程實在吸引。

YmOra 發表於 21-11-2 22:20
係呀!我有諗過架,如果俾我重頭玩過升中遊戲,我估我會揀"旅港",高中課程實在吸引。
...

但你女兒也能選到自己喜歡的,你學校也是好好的,我當時都有填你間系第二的,我也喜歡你女學校,只是我當時已經周圍八,八到囡間學校選科制度,果斷填了第一

瑩希媽媽 發表於 21-11-2 22:23
但你女兒也能選到自己喜歡的,你學校也是好好的,我當時都有填你間系第二的,我也喜歡你女學校,只是我當 ...

都係,我都鍾意自己嗰間。不過,多個優點係我女行過去"旅港"只需10分鐘路程,唔駛搭車嘛!

YmOra 發表於 21-11-2 22:28
都係,我都鍾意自己嗰間。不過,多個優點係我女行過去"旅港"只需10分鐘路程,唔駛搭車嘛!
...

下,你咪仲近過我女,我要行二十分鐘,當時也是考慮到近好過遠,你女間她也要坐車,我個女小學時經常暈車的,之前自行有選迦密,我見他學校有些理科只開一班,競爭太大了,當時小學老師講自行了應該派位填第一,後來我無聽,老師話兩間也是好中學填邊間也可

YmOra 發表於 21-11-2 22:28
...

我樓上有兩個姐妹都讀你女果間,一個中五,一個上年考了大學吧,我次見到佢媽咪,佢成日讃你學校好

已返緊全日

YmOra    發表於 21-11-2 22:45

YolandaTam 發表於 21-11-2 22:40
已返緊全日

好似好多學校中五中六也全日了

瑩希媽媽 發表於 21-11-2 22:34
下,你咪仲近過我女,我要行二十分鐘,當時也是考慮到近好過遠,你女間她也要坐車,我個女小學時經常暈車 ...

10分鐘路程,佢D表哥表姐好羨慕阿女架!話佢唔揀旅港、華英或丘中係佢蠢喎!

YmOra 發表於 21-11-2 22:42
10分鐘路程,佢D表哥表姐好羨慕阿女架!話佢唔揀旅港、華英或丘中係佢蠢喎!

...

其實都吾系蠢,最緊要適合她讀,同讀得開心,無特定邊間特別好的

YmOra    發表於 21-11-2 22:49

瑩希媽媽 發表於 21-11-2 22:38
我樓上有兩個姐妹都讀你女果間,一個中五,一個上年考了大學吧,我次見到佢媽咪,佢成日讃你學校好:wahaha ...

唔好話我買花讚花香,我校真係好"適合"我女成長,六年了,我所接觸嘅jm媽咪們都係好喜歡"銀禧"的。

YmOra 發表於 21-11-2 22:42

...

好似囡小學有個師兄,佢讀左一年旅港,後來吾知乜原因轉左去黃x南,D家長咪話佢覺得旅港吾好咯,真係要讀過才知適唔適合

YmOra    發表於 21-11-2 22:51

回覆樓主:

報到。岩岩至見到依個新主題。轉左工,忙到甩轆,好彩阿女已經自動波,不過有時都仲係掛住睇手機。升上中四,天天都小測,唔到係依科,就係另外科,試過一日測3科。不過好彩佢都handle到,仲有時間做2個學會既幹事,班幹,仲做埋童軍chair。佢話越忙越開心。

YmOra    發表於 21-11-3 10:08

妹妹頭 發表於 21-11-3 07:48
報到。岩岩至見到依個新主題。轉左工,忙到甩轆,好彩阿女已經自動波,不過有時都仲係掛住睇手機。升上中四 ...

非常充實喎!過去兩年疫情關係,我女高中生活最少有一半時間响屋企渡過,無乜高中生活。

Hello

我哋仲未返全日,只有中六一級返緊全日

開始為阿女揀科研究中,旅港揀科真的超正,阿女有BFF係旅港,聽完BFF嘅選擇,講笑話想轉校……

報到. 我女都係讀英文通識, 由當初同我呻好後悔選咗英文, 因為佢所有朋友都選中文, 連全級第一都選中文. 到後來聽到話中文班的老師麻麻地, 再加上我不停洗佢腦讀英文的好處, 就開始好啲.  我見佢上次份功課問選特首的資格, 中央權力同特區自治的關係, google一查原來政府曾出過新聞稿, 轉個英文版抄落去.  我都係同女講, 合格就得唔洗高分. 我見佢暫時學的內容都唔係中史讀嗰啲咁遠古. 全部係近代史, 以前冇讀過的. 係多生字, 要查字典, 咪當學多啲生字囉.

反而M2真係花好多時間, 每次做親功課就至少個幾鐘.  其他科暫時都尚算OK, 不過中四同中三又真係另一個境界.  我女平時最好的中史, 之前測驗都唔合格.

瑩希媽媽 發表於 21-11-2 20:28
大家快D入來
我哋中三,還是初中,不過今年科目多咗,阿囡比較忙。上學期已自律唔少,加上課外活動,就算返半日,都覺忙

到  
我女學校暫時得佢一級(F5)下星期開始返全日, 佢期待中, 想快d追番進度
‹ 上一主題|下一主題