用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 從高中傾到Dse
樓主: 瑩希媽媽
go

從高中傾到Dse   [複製鏈接]

ahnew 發表於 21-11-6 17:39
想請教一下,中三會唔會因為選科年會好似小五六呈分咁有些「黑馬」走了出來? 又或者成績不進則退,甚至成績 ...

一定有喇!今次與呈分時期的好唔同呢!今次係入U前的選修科爭取戰,留手留力玩讓賽會好慘响高中學習階段。與其叫作黑馬,我會覺得係"勤力馬"貼切DD啫!

ahnew    發表於 21-11-10 19:07

hihihi 發表於 21-11-6 23:45
回覆 JojoDad 的帖子

我女讀女校,S3都有洗牌情況。Science 分科,又多左BASF,一下子多左好多科,內容又 ...

以前班男仔中一中二"科學"成績好好嘅,都因為一拆三成生物、物理、化學而變成"乘大3倍",造就出整體成績大躍升。

YmOra 發表於 21-11-7 00:24
以前班男仔中一中二"科學"成績好好嘅,都因為一拆三成生物、物理、化學而變成"乘大3倍",造就出整體成績 ...
高中揀科後應該會有改變。因為文科人/理科人都可以儘量揚長避短。科目也減少咗,利於專攻。
文科人也可能因為唔需要糾結phy chem bio而可以專注於自己擅長科目。

b3410 發表於 21-11-7 20:49
高中揀科後應該會有改變。因為文科人/理科人都可以儘量揚長避短。科目也減少咗,利於專攻。
文科人也可能因 ...

未來會係"選修科"開花的年代了,希望每朵花皆可以有好的結果。

想請教一下升F.4 如果選 ICT + M2 + Phy/Chem 會唔會好吃力 ?

mbpro 發表於 21-11-9 23:46
想請教一下升F.4 如果選 ICT + M2 + Phy/Chem 會唔會好吃力 ?

我對孩子選科的建議係,3科選修科中,若有2科或以上係自己"喜歡"嘅科目,及有七成信心認為有"能力"讀嘅,就可以放心去挑選了。你的組合裏M2和Phy屬於需投放多時間去學去操,但不一定對每個孩子皆覺得吃力,如果按你的先後次序估計,你的孩子最愛最有信心會是ICT嘛!Phy或Chem最吃力嗎?!咁關鍵可能出現响M2樹,如你的孩子有能力讀M2,咁吃力的科目只得1科,即第3選修科,若然有2科比較無咁吃力嘅話,這組合應該可以應付得來吧!

ahnew 發表於 21-11-4 18:12
報到
阿女都係中三,之前多數係睇大家的留言,獲益良多,希望日後多啲交流。 ...

我都係s3 多多指教

ahnew    發表於 21-11-10 19:08

回覆 YmOra 的帖子

謝謝回覆

其實現皆段好難估計到佢會唔會覺得吃力,因為始終中三啱啱開始讀phy chem bio
反而對 ICT 有啲陌生,見比較少人討論, 唔太瞭解
我覺得我小朋友會揀IC T嘅原因係因為佢由細到大對IT嘅思維好似比同年嘅小朋友好啲,而選擇M 2係因為佢數學成績不嬲都可以保持水準,所以初步估計應該會揀IC T同埋M 2,但係另外一科就未有idea

mbpro 發表於 21-11-10 12:13

謝謝回覆

聽你咁講,似乎好明顯你的孩子多數選修ICT和M2且算幾有信心吧!咁!只剩下1科,表面看M2配phy係最好,不過,始終入U都係高分者易得到,那麼,只是phy與chem二揀一會是容易選擇呢!又或者,貴校會否接受(3x+M1/M2),若然可以,第2、3個x不如選修埋phy+chem,睇睇到時邊科讀得差才drop走1科留另1科。

pypy405 發表於 21-11-10 07:31
我都係s3 多多指教
我女都F3,佢雖然喜歡中史,但知中史無咩出路,所以未必會揀喎!我做家長只可同佢分析吓咁

謝謝回覆

除非自己唔想,又或學校唔準drop科,最穩陣都係3X + M2,上到中4/5先算,睇情況再決定繼續與否~~~

熱媽 發表於 21-11-10 13:50
我女都F3,佢雖然喜歡中史,但知中史無咩出路,所以未必會揀喎!我做家長只可同佢分析吓咁 ...

我女對中史和History都好有興趣,但唔鐘意背、唔鐘意考試,只係想由興趣出發了解。佢話如果日後有機會,可能當Minor咁修讀……

gigayan 發表於 21-11-10 14:40
我女對中史和History都好有興趣,但唔鐘意背、唔鐘意考試,只係想由興趣出發了解。佢話如果日後有機會,可 ...

我女都有個相近似的情況,阿女小學已經好鍾意"奧數",但不喜歡用嚟比賽,只喜歡當做"數學遊戲"咁玩。

回覆 mbpro 的帖子

我女舊年選科, 開學前我一直以為佢係文科人, 因為Geog, History, Eng Lit 等係佢比較強嘅科目。到上學期中段, 佢已經開始有選科意向, 出乎意料地傾向選理科項目Chem & Phy, 原因係佢覺得這兩科比文科科目更容易掌握。
在正式選科前, 除左Chem 之外, 其餘2個選修科佢一直拿不定主意。原本打算睇各科成績名次再做決定, 點知T1出嚟嘅結果又好似好平均, 於是我和她一起分析學校近年各科DSE往績, 問下師姐口碑, 又查看各有興趣科目的 DSE syllabus 及 DSE past paper 作參考。

最後, 阿女選左Chem Phy Bio + M1, 都擔心佢讀得辛苦。 佢話如果今年覺得吃力, 或者考慮明年退修最花時間嗰科。

希望以上經驗幫到大家。

hihihi 發表於 21-11-10 14:49
回覆 mbpro 的帖子

我女舊年選科, 開學前我一直以為佢係文科人, 因為Geog, History, Eng Lit 等係佢比較強 ...

揀得"理科全餐"就要預咗一定讀得辛苦,但只要做好"時間管理",全理4科係OK嘅!努力呀!

醒目開學勳章

謝謝回覆

聽啲take ict嘅學生話ict考4/5唔難,不過攞*有難度,睇下係咪覺得ok
不過讀ict有好處係比較易搵外快

ahnew 發表於 21-11-6 17:39
想請教一下,中三會唔會因為選科年會好似小五六呈分咁有些「黑馬」走了出來? 又或者成績不進則退,甚至成績 ...

答下咀先,會有咁嘅情況。
我仔學校 S1-S2 考级頭3名都仲有女仔,去到 S3-S6,级頭幾名已經唔見晒啲女生,估計係科目折開  phy /chem/ bio  後, 數理始終係男生嘅強項,男生成績會開始明顯趕上,肯努力嘅絕對可以執位。

中學唔同小學, 中三唔可以好似小學呈分試咁谷,科科都要取得好成績的話,天資同勤奮缺一不可。 不過佢哋要面對嘅其實係全港一齊考公開試嘅學生,學校成績升跌不算最重要,只要能揀啱選修科就得,讀書始終都要靠佢哋自己。

mbpro 發表於 21-11-9 23:46

呢個配搭其實唔錯,大學頗多學系都可以揀, 揀7科會好少少無咁辛苦 ,揀得8科嚟讀都要預咗唔會輕鬆,至於是否吃力就要視乎能力及時間管理,不過又唔駛太擔心,揀咗先如果到時真的兼顧唔到,仍可以選擇 drop 科。

ICT 易讀難精,若貴子弟本身對呢科又有興趣,部份知識都係 common sense,如果佢亦喜歡上網自學,DSE 要取 3-4 唔難,但想取星就有一定難度。

YmOra 發表於 21-11-10 14:55
揀得"理科全餐"就要預咗一定讀得辛苦,但只要做好"時間管理",全理4科係OK嘅!努力呀!

我都未聽過有人修讀全理科可以話好輕鬆,淨係科  chem 同  bio 已經可以用會你唔少時間, 如果科科都兼顧到又能取到好成績,就算辛苦都算值得啦  

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

其實選3X+1 (現在應該叫4X?) 係預左辛苦。 當時有叫佢考慮第3科揀ICT 或 Econ, 但最後佢自己選擇左 Bio, 惟有精神上支持佢...

洋蔥頭媽咪    發表於 21-11-10 17:15
‹ 上一主題|下一主題