用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 從高中傾到Dse
樓主: 瑩希媽媽
go

從高中傾到Dse   [複製鏈接]

YolandaTam 發表於 21-11-15 19:30
研究生可以幫教授做研究助理或者助教,有錢收嘅,基本上夠俾學費同生活費。
我當年讀研究院,還清學士課程 ...

讀完MPhil in 政治及公共行政,因家累無法升讀PhD,還以為你會入政府/半政府或NGO

入商界始終機會或回報可能多一點

YolandaTam 發表於 21-11-15 21:15
加油
如果真係決定行學術條路,記得同教授打好關係呀,最理想係久唔久一齊食飯嘅交情,再暑假做吓研 ...

唔知係咪因為冇埋堆,我侄女原本在中大讀PhD,但遇到個麻煩教授,最終只畀佢攞MPhil,不過佢做咗一兩年外面公司,最後番番中大醫院做 research相關工作,暫時開心收場

新變種又開始出現,仲以為去到我哩屆DSE生就會完,擔心沒完沒了的病毒會繼續影响埋你哋這屆學生

我覺得孩子們的情緒最需要多多留意呢!

眨眼間已經過咗咁多年了,女兒的成長其中一個見證就是我响EK的歲月。今天,已經係囡囡中學階段的尾聲了,離開EK這個大家庭也是時候了。响EK學過教過分享過,亦有愉快過喊過傷心過,甚至乎睇唔過眼過。總的來說,開心多於激動。有好多位舊前輩,走嘅走了,間唔使出現嘅出現,每每想起他們當年怎樣幫過自己,淚水就打從心裏流出。唔知跟住講嘅嘢會唔會被超版主刪去,希望唔會啦!經歷過多年淋浴於EK世界裏,由當初只看不加入,再由加入到走過再回來到現在離開了。我最喜歡嘅係舊史嘅EK,女人味好濃,依加轉營了,男人味世界了,係男士的皇國了。真係有傾唔埋的感覺,其實都唔出奇嘅,男女大不同嘛!喜歡舊EK社會的另一個原因就是到處都會感受到鼓勵、分享、親切、禮貌、熱誠、幫助和原諒等等。不景EK是我成長的地方,未來的EK希望可以更上一層樓,會員人數年年創新高。最後,我亦祝願仍然响EK的jm們,願你們的心肝寶貝健健康康成長,孩子們入讀到適合自己的好中學茁壯地成長。

跟住,我好想响公眾的地方,大大力咁多謝一位女老前輩,响無意中在實體世界裏認識到這位女老前輩,她上EK的日子比我耐,真心地教曉我很多做人處事,尤其教育方面更是無私的付出和教導,後來我亦講出自己就是YmOra,原來女老前輩有經常睇我的分享,開心就從心裏跳跳跳躍出來,原本我早陣子係諗住走咗就不打算再回來EK的,耐何女老前輩又一次教曉我好多嘢,把我的衣袋都塞滿錢子,這次的教導真係足夠我用上一輩子,女老前輩只要求我回EK多分享一陣子多幫助新生jm們一陣子就足夠報答她了,我就從26888門口離開,女老前輩真係一個大好人,她很有吸引力,係你一輩子也學不到的真女人味。女老前輩,多謝您!

其實,都好想响樹逐個逐個多謝一班無私奉獻的舊前輩們、jm們。
現在,一次過多謝晒大家咁多年來的教導。thx.thx

~hehe~
最後,我好想分享一樣嘢俾想知嘅jm們。
~哈!哈!~
講明,無得唔聽。
~:)~
YmOra=卜一(Ym)人口日(Ora)[倉頡碼]=上智
:)~:)
上智,係我一開始就好喜歡的中學,阿女當年係有能力入的,
耐何覺得銀禧對她的成長會更加適合才忍痛地放棄,
一直對上智都係十分喜愛,故起名為上智了。

喜歡我的jm們啊,我會响實體世界裏繼續幫有需要嘅jm的:)

希望唔會悶襯各位jm啦!拜拜!:)

b3410    發表於 21-12-9 12:05

YmOra 發表於 21-12-3 22:30
眨眼間已經過咗咁多年了,女兒的成長其中一個見證就是我响EK的歲月。今天,已經係囡囡中學階段的尾聲了, ...

幾日無上EK,一上嚟就見到你嘅留言,雖然唔知你會唔會睇到,但都要獻上感謝,在為阿女選校時也感激各位素未謀面嘅網友,當年這裡資料可閱性很高,令我呢種迷惘家長獲益不少,也祝福你一切安好

P.S. 原來係網名有這個含意,很有意思呢~

gigayan 發表於 21-12-5 00:43
幾日無上EK,一上嚟就見到你嘅留言,雖然唔知你會唔會睇到,但都要獻上感謝,在為阿女選校時也感激各位素 ...

我都係上智粉絲
:-D :-?

YmOra 發表於 21-12-3 22:30
眨眼間已經過咗咁多年了,女兒的成長其中一個見證就是我响EK的歲月。今天,已經係囡囡中學階段的尾聲了, ...

點解要離開啊?

我好耐無睇post 終於都揾到你地

回覆樓主:

原來個post半年冇update過,甘我黎更新下

家姐 上星期開始考緊大考。

暫時最開心係4月停課時終於搵到個補bio好好導師,救返阿女由討厭到覺得鍾意有興趣去讀(以前見溫書好似想死),成績雖然未見進步,但唔討厭個科已經係成功一半

Chem向現實低頭報左會踢人個間暑期班,因為發現女最大問題係慢要人迫做快,買左PP都唔會自動波做,係要比錢人出去操。(後續 早2日打黎話阿女入學試緊緊合格 嚇到以為冇得讀,之後繼續講點點………心諗識就唔洗黎補啦!)
因為數學科睇到補開個間操+做功課,事實真係到學校考數時唔係好洗溫都成績OK,因平時已經有溫有操練。

3X 唯獨eng lit冇補,一來佢自我感覺良好,二來香港要搵補DSE eng lit都難,慳番。

中文繼續大學姐姐上門,時好時壞,最勁上學期考卷上過級10%,但剛大考又話好難一般般。

英文繼續自己攪掂。

最開心阿妹7月中先考試,家姐考完仲有2星期全力同妹溫書,Yeah

b3410    發表於 22-7-8 08:25
Bobo1210    發表於 22-7-3 14:08

kirstyau 發表於 22-7-3 10:29
原來個post半年冇update過,甘我黎更新下

家姐 上星期開始考緊大考。
傳承

另我想起你話懷念當初去超市睇補習資訊.

medicine 發表於 22-7-3 13:02
傳承
我依排去左隔離學野,開始學下Jupas既野,所以少蒲依邊,因我一無所知。

妹妹頭 發表於 22-7-3 13:58
我依排去左隔離學野,開始學下Jupas既野,所以少蒲依邊,因我一無所知。

我都要呀!但最後都要睇分數做人,所以全力預備好2年半多D高中再算。依家就過1年中四,感覺還可以,按步就班中。

kirstyau 發表於 22-7-3 14:33
我都要呀!但最後都要睇分數做人,所以全力預備好2年半多D高中再算。
我女越讀我就越驚,成績越黍越差。

妹妹頭 發表於 22-7-3 14:42
我女越讀我就越驚,成績越黍越差。

我都係幫忙搵好既參考書補習咋!同考試前睇住佢要溫書,唔好掛住玩電話。

阿女唔生性唔係自動波,唔做虎媽都唔得。

kirstyau 發表於 22-7-3 14:48

我都係幫忙搵好既參考書補習咋!同考試前睇住佢要溫書,唔 ...
我女又係成日睇手機,DSE燒到埋身都未知驚,都唔知點算。

妹妹頭 發表於 22-7-3 14:50
我女又係成日睇手機,DSE燒到埋身都未知驚,都唔知點算。

我虎媽開,2個女,非常時期會比我收電話。

kirstyau 發表於 22-7-3 14:54
我虎媽開,2個女,非常時期會比我收電話。
如果我收電話,一定家變。

妹妹頭 發表於 22-7-3 14:59
如果我收電話,一定家變。

所以好早已經實行開,佢地習以為常,唔會反抗。不過物極必反,所以都係拉下放下。

kirstyau 發表於 22-7-3 15:04
所以好早已經實行開,佢地習以為常,唔會反抗。不過物極必反,所以都係拉下放下。
...
依家我開始擔心,佢成績上唔上到大學,所以要早d,學下安排plan B。
‹ 上一主題|下一主題