用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有又是傳統學校和又是國際學校的家長嗎? ...
go

有又是傳統學校和又是國際學校的家長嗎? [複製鏈接]

大女兒就讀傳統私立學校,本性自律勤力,在傳統學校發揮良好,但奈何小女兒性格南轅北轍,活潑好動,暫時對學業不太上心,直私小一面試全軍覆沒,亦預計她不能入讀姐姐的學校。幸好有一國際學校已取錄了她,明年會入讀。

想了解有沒有和我一樣的家長能夠分享一下教養心得?會面對什麼困難?
   0    0    1    0

回覆樓主:

我就係2個小朋友,性格一樣南轅北轍,一個讀傳統津校,一個讀國際。
so far各有各適應自己學校模式,你擔心的困難是甚麼?

回覆樓主:

不同校(即使同讀本地)可能會比較
細時 功課 溫習 測考 假期 ......
大啲 兩校級數 前途 升學 資源 ......
本地 vs 國際 某些方面較明顯

pinkupinku 發表於 21-11-3 13:52
我就係2個小朋友,性格一樣南轅北轍,一個讀傳統津校,一個讀國際。
so far各有各適應自己學校模式,你擔心 ...

傳統學校功課較多,要測驗考試,國際學校則相對在初小時會輕鬆一點,我擔心他們會有比較,問點解妹妹成日可以玩,家姐就要做功課溫書,你有沒有遇到類似的問題?

另外作為家長,如何兼顧兩個不同的學制?係咪會好困難?

Poyau 發表於 21-11-3 23:14
不同校(即使同讀本地)可能會比較
細時 功課 溫習 測考 假期 ......
大啲 兩校級數 前途 升學 資源 ......

對啊,就是會擔心他們兩個會比較

我都想知而家大嗰個讀緊國際學校,
細嗰個性格活潑好動,創意精力無限,唔容易教。國際學校的確係活動教學,但傳統學校可以比佢學下紀律,應該點揀?

另外兩個讀唔同學制會否比較?

2jkidsfather    發表於 23-1-24 16:14

識2、3個家庭係呢個情況。如果讀緊傳統果個讀得好,有自己朋友好開心,一般就唔會因為弟妹讀IS而有意見。

但家長要考慮經濟情況,如果大果個想轉,是否可以兩個都讀國際。

Jane1983 發表於 22-4-27 13:16
識2、3個家庭係呢個情況。如果讀緊傳統果個讀得好,有自己朋友好開心,一般就唔會因為弟妹讀IS而有意見。

...

yes通常傳統跟得好的,未必願意轉國際,重新適應,所以其實都唔會比較。不過家長要有準備,如果另一個最後都想轉,經濟上support到嗎?否則,佢想轉又轉唔到,就真係會有比較同怨言。

我覺得,唔適合本地學校嘅學生,當然可以轉讀國際學校。但係適合本地學校嘅學生,一樣可以轉到國際,我覺得發揮更加好。一般情況而言。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.
‹ 上一主題|下一主題