用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教有考小一經驗的家長
go

請教有考小一經驗的家長 [複製鏈接]

請問你哋覺得考小或者叩門係學術重要定common sense 重要啲?如果俾你哋再選,會選學術型的幼稚園(如KV)定係活動式教學,培養小朋友的好奇心、創意、溝通技巧等方面重要啲?

9    0    0    1

sugar1redbean 發表於 21-11-1 22:26
請問你哋覺得考小或者叩門係學術重要定common sense 重要啲?如果俾你哋再選,會選學術型的幼稚園(如KV)定 ...

我覺得manner 同反應重要d

如果側重考小一,活動d 教學適合d...... 如果唔打算特別考學校,對將來小學學術適應,就kv 嗰啲好啲

利申: 我三個小朋友都經歷三間唔同幼稚園 上述提及嘅類型都有讀過 真係各有各好

sugar1redbean 發表於 21-11-1 22:26
請問你哋覺得考小或者叩門係學術重要定common sense 重要啲?如果俾你哋再選,會選學術型的幼稚園(如KV)定 ...
我小朋友讀的幼稚園是學術+活動+升中小有back up,所以有齊三個願望是最好

一般考直私,學術基礎係必須,但唔需要超班。學術過到,就係取決於小朋友即場反應和表達能力。

PTL_L 發表於 21-11-1 23:23
我小朋友讀的幼稚園是學術+活動+升中小有back up,所以有齊三個願望是最好 ...

請問是哪間?

Vana 發表於 21-11-1 22:49
我覺得manner 同反應重要d

如果側重考小一,活動d 教學適合d...... 如果唔打算特別考學校,對將來小學學 ...
我小朋友就係讀緊學術型幼稚園,但係聽小朋友講上堂都係聽老師講同睇電視多,好單向甘接受知識,無機會同同學合作同溝通,而且學校都唔主張傾計,上堂坐定定就得,唸緊係咪要轉啲活動多啲的幼稚園,培養返佢嘅反應同溝通技巧。

Dadagaga 發表於 21-11-1 23:42
一般考直私,學術基礎係必須,但唔需要超班。學術過到,就係取決於小朋友即場反應和表達能力。
...
請問叩門津校係咪都同樣情況?

sugar1redbean 發表於 21-11-2 08:48
請問叩門津校係咪都同樣情況?

有一間津校面试時,要帶一兩本中文書。我幫小朋友讀流d,多練發音,認字等,幫他温習下。

而最後階段,即暑假6月到8月,要叩直資,私立,或津貼,我準備了以下的:
1. 幼稚園老師關於學術和操行的評語
2. 良好的學內成绩
3. 校內外中英數獎項
3. 部份有趣的中英文句子寫作
4. 中文,英文字體工整美觀的功課選段
5. 父母學歷經驗和理念,怎樣幫助小朋友在其小學的學習。

可能我叩的比較學術型,在交了以上的,有好幾間回電约面見。

大家加油。

回覆 sugar1redbean 的帖子

考直私同叩門應該是不同的

如考直私, 新型教學的學校如SC / LH 等有優勢, 因爲學校本身都著重面試既技巧訓練, 令小朋友都比較容易習慣和學習, 可以參考幼稚園網首都有介紹畢業生, 多數去直私

而叩門, 傳統學術型學校如KV 劍鳴 等係好強, 因爲本來學校出既成績表, 以及K3 時既學術教學, 都係滿足到考小叩門的需求, 小朋友有操開卷, 叩門時可以習慣輕鬆做題目, 可以睇到去既小學都係熱門叩門

我兩個仔 入咗寶血幼稚園 教自律性 品行 不是學術 上完小學 到現在書院 都一生受用

我小朋友讀的幼稚園是學術+活動+升中小有back up,所以有齊三個願望是最好 ...

家長安排好

有邊間龍校係重學術?

全方位準備吧!幼稚園的教學方針和小朋友的性格也要相互配合,才能發揮到最好,不一定是某種型式的幼稚園才幫到考學校的,反正offer king queen們也只有一個pat pat,數字也只是show off用。我兩個小朋友也是讀不錯的直資和私校(南區及佐敦),我是90%靠自己,9%幸運,1%幼稚園😅 (他們分別畢業於LH and SKH)

ceresves 發表於 21-11-3 08:51
全方位準備吧!幼稚園的教學方針和小朋友的性格也要相互配合,才能發揮到最好,不一定是某種型式的幼稚園才 ...

同意。家庭教育最重要。小朋友亦考到不錯的小學。

ceresves 發表於 21-11-3 08:51
全方位準備吧!幼稚園的教學方針和小朋友的性格也要相互配合,才能發揮到最好,不一定是某種型式的幼稚園才 ...
明白,如小朋友係內向type,但在家就多嘢講,係咪都應該選擇多啲機會表達的幼稚園?因依家返左學術型的幼稚園無咩機會講嘢,連傾計都唔俾。

sugar1redbean 發表於 21-11-2 22:29
有邊間龍校係重學術?

男生 以港島區為例
幼稚園較重學術 有私小及B1直中
只有高主教

聖心 (中小學女校)
聖嘉勒 (中小學女校)
救恩 (無中學)
堅真 (中學女校)
坑真 (中學女校)
SPK (中小學女校)
玫瑰崗 (中學男女校 非B1)
高主教 (中小學男女校)
蘇淅 (中學男女校 非B1)

Poyau 發表於 21-11-3 11:42
男生 以港島區為例
幼稚園較重學術 有私小及B1直中
只有高主教

仲有漢華?不過唔知佢band幾

DenWenMa 發表於 21-11-3 12:15
仲有漢華?不過唔知佢band幾

以為樓主問幼稚園
漢華為龍小 港島B1有SPCC/港同
SPC/赤提 直升唔難 亦可算是

Poyau 發表於 21-11-3 12:59
以為樓主問幼稚園

謝謝解答,男仔真係少選擇,學術型還好,活動型只可以諗吓港同赤提,不過都爭崩頭。

Poyau 發表於 21-11-3 12:59
以為樓主問幼稚園
樓主是問幼稚園,高主教幼稚園對學術有要求,且是活動教學,非催谷性。
‹ 上一主題|下一主題