用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 啟基同天主教聖若望書院
go

啟基同天主教聖若望書院 [複製鏈接]

暫時只有啟基同天主教聖若望書院offer,應該如何選擇?
   1    0    0    0

同問,都係有呢兩個offer。
我既小朋友活潑好動多話,主動,願意學習,但學術一般(不論中英)。
因雙耳有聽障,所以想搵間有愛心既學校。謝謝!

回覆樓主:

一中一英呢。

啟基聽朋友分享,都好有愛心。中文水平幾好。

回覆 fionDmama 的帖子

啟基有愛心會適合d

idy23 發表於 21-11-1 22:16
暫時只有啟基同天主教聖若望書院offer,應該如何選擇?

請問男生/女生
深水埗升中利女
九龍城升中男女皆宜

我小朋比較活潑好動。啟基係一間開心嘅學校,但用中文教學,擔心到中學時,難適應。而聖若瑟英文教學,但學校細,活動範圍有限,加上聽過話學校行政混亂,有很多負評,升中又麻麻。很難選擇。希望有其他家長可以俾啲意見。感謝

回覆樓主:

首先謝謝以上家長既意見。
我今日都打電話去問左兩間學校:
啟基,20-30人一班,雙班主任加個net teacher,非常吸引。放學後有類似課堂知識鞏固班,不同於功課班,不會教做功課但會再幫同學仔溫習下上堂教既知識。
聖若望,50人左右一級,一年級有3班,即1x個人一班,每班雙班主任,但課後就冇咩拔尖保底或功課或補習班。
兩間都沒有言語治療support。
我係新ek會員,最近先呢度爬文,發現比較少人講啟基,反而聖若望有幾位用家都讚學校好(可能因為換左以前油天校長?),而且家校聯系密切及老師有愛心。
所以依家15 16。。。
唔奢望小朋友學術會同一線學校學生能比較,但求上課學習過程開心愉快又學到野。

Mrscatcatfung 發表於 21-11-2 12:36
一中一英呢。

啟基聽朋友分享,都好有愛心。中文水平幾好。

謝謝。請問一下你知道啟基學生既英文水平好嗎?

fionDmama 發表於 21-11-2 23:56
謝謝。請問一下你知道啟基學生既英文水平好嗎?

這個不清楚。不好意思。
我朋友的太太是英國人,她女不太會说中文,所以才選中文教学的啟基。

回覆 fionDmama 的帖子

謝謝你。我偏向揀聖若望,但擔心我揀錯,感覺聖若望同傳統學校有分別。擔心影響升中,但正如家長你講但求小朋友學習愉快,每日都開開心心返學,同同學仔相處愉快。

idy23 發表於 21-11-2 18:11
我小朋比較活潑好動。啟基係一間開心嘅學校,但用中文教學,擔心到中學時,難適應。而聖若瑟英文教學,但學 ...

啟基並非以升中成績為亮點
網頁有近三年畢業生升讀之中學
名單上無同區B1女校之首上智

https://www.ccs.edu.hk/tc/webpage.php?cid=32&fid=2&ffid=0

回覆樓主:

聖若望現在無行政混乱了。反而班主任們,老師們,和registry都好交帶。

我們之前問一些活動內容,老師又send 相,又留message. p.1 老師跟得好好啊。

有時自己都唔好意思,夜晚先問人,人地立刻問,個多小時就覆了。

回覆樓主:

其實兩所都是好好,好有愛心的學校。你是爸媽,你最了解寶寶,不會錯的。不用太爭扎。

爸媽看一看升中,師兄師姐們的中學你喜歡嗎?這种发展方向,你okay ma?

看一看書單,看看主要用書是哪幾本,練習又有多少本?這些書對比education bureau或一線校是深了還是淺了?教學內容必然環教科書而展開,去看看吧,看完馬上發現新大陸。:D

因為我看過油尖旺一線和本區学津的書單,一般2000元以內。SJC 則要4000尾。不是特別貴書,反而數目好多。這些書,練習一定要學期內用完. 一係當功課做,一係上堂完成。但SJC帶回家的功课不太多,據小孩说,學校課堂有好多games, 而同時練習也完成了。即是,老師以遊戲方式,帶領小朋友完成了。你喜歡這樣的形式嗎?

我覺得孩子的同學,英文水平都好好,家長都好投入。我孩子進度很不錯,但我和家人真的花了好多心機時間,預習,反覆温習。一線這個字太玄了,不是學校,其實是家長帶小寶們上一線。加油呢。

Mrscatcatfung 發表於 21-11-3 08:35
其實兩所都是好好,好有愛心的學校。你是爸媽,你最了解寶寶,不會錯的。不用太爭扎。

爸媽看一看升中,師 ...

你好!想問下可以pm我聖若望書單嗎?同埋我找不到2021聖若望升中資料,他是有呈分試嗎?

Hillary0609 發表於 21-11-4 10:43
你好!想問下可以pm我聖若望書單嗎?同埋我找不到2021聖若望升中資料,他是有呈分試嗎?
...

聖若望2021年升中得校名無人數

https://st-johannes.edu.hk/allocation-result-secondary/

Poyau 發表於 21-11-4 11:03

https://st-johannes.edu.hk/allocation-result-secondary/

但我見2019~2021?

Poyau 發表於 21-11-4 11:03

睇校名是是唔錯?

Hillary0609 發表於 21-11-4 11:04
但我見2019~2021?

可能計呈分年度小五同小六

Poyau 發表於 21-11-4 11:17
可能計呈分年度小五同小六

可以詳細解說嗎?即小五一次小六一次,共二次?

Hillary0609 發表於 21-11-4 11:05
睇校名是是唔錯?

本區B1中學(唔計有直屬小學)
名單上有華英/迦密/黃笏南
為何無旅港/丘佐榮/九真?
‹ 上一主題|下一主題