用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 游泳進度問題
go

游泳進度問題 [複製鏈接]

請教各位有經驗的家長,小朋友七歲,今年暑假參加泳會學左14堂,一對6,自由泳游到三米,九月和十月私人教練一對二,有助教,每星期一堂一個鐘,第三堂可以一口氣游25米,第二堂開始教背泳,教15分鐘左右,到目前上左8堂,小朋友還沒有學屈臂划水,背泳也是停留在咪腳趾,抱浮板游幾米,好容易沉,進度是否好慢,前後學左22堂了
   0    0    0    0

請問而家邊間學緊?

bat330 發表於 21-11-1 09:03
請教各位有經驗的家長,小朋友七歲,今年暑假參加泳會學左14堂,一對6,自由泳游到三米,九月和十月私人教 ...

想多學背泳 試吓同教練講

請教各位有經驗的家長,小朋友七歲,今年暑假參加泳會學左14堂,一對6,自由泳游到三米,九月和十月私人教 ...
可以俾你參考下, 我小朋友差不多年紀, 6-8月時參加左泳會(大部分時間1對2/3, 有時1對4) 學了7堂游到蛙式25米, 之後5堂學左自由式, 同樣游到25米. 開學後就無繼續. 唔知叫慢定快, 但可以肯定的是佢自由式動作做得唔太靚.  但小朋友本身目標係識游水就算, 不想操水, 所以就由佢了.

既然係私教,可以問下教練意見,因為個個小朋友唔同,對四式嘅掌握能力亦唔同,我仔當年係自由式學得好慢,後來索性改學蛙式先

回覆 丁丁818 的帖子

私人教練

回覆 kimlam953 的帖子

謝謝!好有參考價值,請問你小朋友參加邊間泳會,因為私人教練又貴又睇唔到效果,想轉教練,(我小朋友本身中意學游水)

回覆樓主:

要求過高吧

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

你不如講吓你自己住邊區/可以去邊區,學緊邊個泳會,香港好大,講俾你知都可能唔岩區份~~~

其實22堂係好少啫,尤其係大部份係暑期班~~~

以前,小朋友係某大泳會,4歳即學,到7歲多都只係可以游蛙式15米,仲要痴住池邊先敢。私教應該快好多,只係當年學咁快仲乜,又只不過真係可以hea教成咁,結果都頂唔順走人轉會~~~

醒目開學勳章 王國長老

版主按:含有PM回文,請看基本版規第一項
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

mcl203 發表於 21-11-1 21:35
你不如講吓你自己住邊區/可以去邊區,學緊邊個泳會,香港好大,講俾你知都可能唔岩區份~~~

其實22堂係 ...
前輩, 灣仔/中西區你會推介邊個泳會?小朋友而家4.5歲, 好鍾意游水, 都會比佢長學

zaba 發表於 21-11-2 10:13
前輩, 灣仔/中西區你會推介邊個泳會?小朋友而家4.5歲, 好鍾意游水, 都會比佢長學
...

我哋只係由大泳會,轉左去海天,用SPCS個泳池,池細又淺,但教練長期浸住係水教,比大泳會唔落水好,年紀細無問題,大個就要轉,始終場細,水淺,非標準池。其他租政府場嘅就唔知了~~~

mcl203 發表於 21-11-2 10:21
我哋只係由大泳會,轉左去海天,用SPCS個泳池,池細又淺,但教練長期浸住係水教,比大泳會唔落水好,年紀 ...
噢, 我小朋友而家就係游海天, 都係 SPCS 嗰個泳
咁我放心啦, 唔該晒你~

我小朋友細個都斷斷續學過到7.5歲都未真正學識,9月去左福中泳天,3堂已經甩版,8堂左右已經游自由式一去一回50米四次以上都冇問題

唔知有無三,四歲小朋友開始學游水?想知大概幾耐可以甩板,想參考下。

回覆樓主:

我仔2歲半識游水,從來無用板,反而6歲開始練水先買塊板用

adriantai 發表於 21-11-3 15:07
我仔2歲半識游水,從來無用板,反而6歲開始練水先買塊板用

印象中你係自己教仔仔? 有家長專業操刀, 自然事半功倍
我小朋友4歲3個月開始參加泳班, 1星期1堂, so far 去咗5個月, 初時教練有比水袖同背板, 而家冇晒啦只用浮板.
我都好期待佢學識既一日, 唔知仲要幾耐呢

回覆樓主:

我吾專業,只係有時間咪教下佢, 而家都俾佢跟泳會練水啦

回覆 adriantai 的帖子

好犀利呀。甘小朋友兩歲半識游指在水中踢水同呼吸向前游到?甘姿勢方面如何?
‹ 上一主題|下一主題