用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 對升中….問題一籮籮
樓主: Queenie419
go

對升中….問題一籮籮 [複製鏈接]

大量案例證明一樣嘢:有咩家長就有咩學生。個人覺得家長自己都要升呢,千祈唔好將個寶押響補習老師身上。我兩個仔女都有補習,但仍然需要我呢個唔專業人士指導。

JojoDad    發表於 21-11-1 14:43

回覆樓主:

由元朗返中西區,一來一回要用好多時間,升中網可以轉跟自己屋企個區。

Face3366 發表於 21-10-31 08:07
大量案例證明一樣嘢:有咩家長就有咩學生。個人覺得家長自己都要升呢,千祈唔好將個寶押響補習老師身上。我 ...

我一直都有自己跟個仔嘅學習,所有默書或者我可以同佢溫到嘅野我都同佢溫晒!有咩我唔係解得甘好嘅就叫補習跟進!
係呀,有我呢啲讀書資質唔好嘅人就有資質唔好嘅學生囉!(完)

有頭髮邊個想做(辣呢)呀!返去考嗰個又唔係我、就算我自已俾卷佢做、我份卷合格又點呀?番去考嗰個係佢、我想代佢考tim,就係操極都操唔起先黎問囉!不過算啦、而家呢個世代就係小朋友唔合格、就一定關家長事呀嗎

Queenie419 發表於 21-10-31 00:53
小兒讀書唔好!小四英文已經唔合格!其他科都麻麻!一直都有補習架喎!而家剛上小五一排、但見佢都好似進步 ...

英文唔合格但中數常有A 的話、呈分排名才有機會推上、因中英數主科x9, 常x6. 直資不用想了,就算英文B都難。中西區/元朗band 2尾及band 3,看看有那間校風好吧。大抽獎可搏一間2C.

chanti 發表於 21-10-31 09:39
英文唔合格但中數常有A 的話、呈分排名才有機會推上、因中英數主科x9, 常x6. 直資不用想了,就算英文B都難 ...

謝謝、明白了

Queenie419 發表於 21-10-31 09:30
有頭髮邊個想做(辣呢)呀!返去考嗰個又唔係我、就算我自已俾卷佢做、我份卷合格又點呀?番去考嗰個係佢、 ...

唔好動氣。
有時明知出乜,知道點温,主子都係掌握唔到,做家長好無奈。
揾定資料揾間適合嘅學校其實仲實際。
我撐你。
細心睇下邊啲b2或b3校風好仲好。

Queenie419 發表於 21-10-31 09:41
謝謝、明白了

可以參考下萬鈞伯裘,辦學機構辦得好好,我有朋友係入面教書。而我參加過同一機構匯知, 多活動,學生同老師關係好好、你可參考下。我本人覺得如果小孩非讀書型、讀這些直資有多方面發展會更好

jason1978 發表於 21-10-31 09:53

唔好動氣。

多謝你嘅明白、我唔係話我而家見佢讀極都唔進步甘樣而放棄、只係要做最壞打算!

chanti 發表於 21-10-31 10:59
可以參考下萬鈞伯裘,辦學機構辦得好好,我有朋友係入面教書。而我參加過同一機構匯知, 多活動,學生同老師關 ...

等我睇睇先!謝報料

chanti 發表於 21-10-31 10:59
可以參考下萬鈞伯裘,辦學機構辦得好好,我有朋友係入面教書。而我參加過同一機構匯知, 多活動,學生同老師關 ...

伯裘是B3B/C 直資,校風相對同區B3中學好。因要比學費,資源較官津好,訓練學生在非學術方面的興趣。

我有識人派元朗B3C 津校,家長都願意比學費轉去伯裘讀。

Queenie419 發表於 21-10-31 00:53
小兒讀書唔好!小四英文已經唔合格!其他科都麻麻!一直都有補習架喎!而家剛上小五一排、但見佢都好似進步 ...

Band幾主要看學校住績及排名
學校近年升中結果如何 B1/2/3%?
綜合三次呈分排名/全級人數

認識人英文唔合格,自行成功都入到band2B和band2C學校,兩間校風都唔錯,不過在九龍區

Queenie419 發表於 21-10-31 02:00
真係要諗下博唔博得過(emoji)(emoji)‍♀️唔該你
定都係唔轉,橫掂都係band 3
留番喺港島區讀band 3好過 ...

雖跨區元朗大抽獎有可能升Band
中西區兩間B3之選較不少元朗佳

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3853759

本身校網好好,去元朗係咪可以升band

LeeCC 發表於 21-10-31 16:01
認識人英文唔合格,自行成功都入到band2B和band2C學校,兩間校風都唔錯,不過在九龍區

...

謝報料,可以pm個名俾我嗎?

Poyau 發表於 21-10-31 16:21
雖跨區元朗大抽獎有可能升Band
中西區兩間B3之選較不少元朗佳

嗰兩間我以前聽講到係好差,但而家唔知呀!我只係知道我識嗰一班中西區媽媽就算真係band3成績都一定會走去南區呀灣仔區呀、九龍區嗰啲或者搵直資去收佢地、都唔想仔/女入到呢兩間!而家再俾多啲力谷、睇下個仔點啦!謝回覆

Queenie419 發表於 21-10-31 18:47
嗰兩間我以前聽講到係好差,但而家唔知呀!我只係知道我識嗰一班中西區媽媽就算真係band3成績都一定會走去 ...

上面Chanti 啱,戰略上大幅提升中數常先,同時與班主任及英文老師制定方案。有D小朋友好似我個女咁,記憶好短暫,一陣就唔記得,要成日重複溫習,呢D其實佢都唔想嘅,你估佢唔知你擔心咩,大家一齊努力啦。加油啊!

JojoDad 發表於 21-11-1 15:09
上面Chanti 啱,戰略上大幅提升中數常先,同時與班主任及英文老師制定方案。有D小朋友好似我個女咁,記憶 ...

收到、加油

JojoDad 發表於 21-11-1 15:09
上面Chanti 啱,戰略上大幅提升中數常先,同時與班主任及英文老師制定方案。有D小朋友好似我個女咁,記憶 ...

有安排"重溫"係好好的習慣,而對短暫記憶嘅孩子嚟講,我建議你小試牛刀,拿一篇要記嘅文章响臨訓前進行重溫一次兩次或三次後就上床訓教,試得兩三晚效果應該會出來,問問孩子有無記得"實"咗好多,因為有專家分享話,臨訓前最適合記D重要事或背誦文章等等事情,我都係响臨訓前坐响床頭思考升中遊戲點玩,效果唔錯的。希望幫到你吧!

JojoDad    發表於 21-11-3 12:31
‹ 上一主題|下一主題