用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 對升中….問題一籮籮
go

對升中….問題一籮籮 [複製鏈接]

小兒讀書唔好!小四英文已經唔合格!其他科都麻麻!一直都有補習架喎!而家剛上小五一排、但見佢都好似進步唔到甘(所以問定)!想問下大家如果英文唔合格、甘係咪一定入band 3學校?因為我而家小朋友喺中西區讀書、但小四開始就因為屋企問題要搬番元朗住!所以都唔知到時小六要升中時、應該要點樣做?好苦惱呀(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️本身想轉校網、但又覺得佢啲成績如果都仲係甘、入元朗、天水圍band3又好驚入到啲校風真係好差嘅學校!都唔知轉唔轉網好(emoji)有無人可以幫幫手解答一下、俾啲意見!我個心好亂呀
   4    0    0    0

Queenie419 發表於 21-10-31 00:53
小兒讀書唔好!小四英文已經唔合格!其他科都麻麻!一直都有補習架喎!而家剛上小五一排、但見佢都好似進步 ...

不一定。

主要看小學過往入B1、B2校的比率高低(即小學的程度高的,在教育局已給該小學B1生比率較高)。

小學程度高低+校內全級名次排位,會影響派位。

若小學程度高+校內全級排名是頭67%,即使英文不合格,大抽獎可能有機會入Band 2 中學。但英文不合格,自行階段申請好d中學,機會不大,要有心理準備。

謝謝回覆,
小學程度高定低喺邊度睇?有無得睇架?定係學校先知

tpmon 發表於 21-10-31 01:34
不一定。

主要看小學過往入B1、B2校的比率高低(即小學的程度高的,在教育局已給該小學B1生比率較高)。

另外,其實本身諗係搵間私校面試,例如天水圍李兆基或青中!但佢地係band 1 band 2 嘅學校、甘正常我係咪都唔洗諗住in 呢?

回覆樓主:

目前你孩子在中西區讀幾線小學,全級排名是幾多左右/全級人數。

中西區小學的程度比多區都高。看呈分時的情況,在小六上學期才決定申請跟住址誇網大抽獎與否也未遲。

tpmon 發表於 21-10-31 01:41
目前你孩子在中西區讀幾線小學,全級排名是幾多左右/全級人數。

中西區小學的程度比多區都高。看呈分時的 ...

跟住址誇網大抽獎?其實我都唔係好明白個玩法、甘即係關唔關轉校網事?好多問題呀!唔該你

Queenie419 發表於 21-10-31 01:39
另外,其實本身諗係搵間私校面試,例如天水圍李兆基或青中!但佢地係band 1 band 2 嘅學校、甘正常我係咪 ...

其實小學校內成績表英文科不及格,影响自行申請都幾大。除非你孩子在中西區讀的是較好程度的小學。

你為何不在現時操操小孩,起碼最弱的科在呈分時也取得合格為基本。

我自己同補習都一直同佢操,但係佢真係做卷時成日都唔小心,最慘係佢差3-4分就合格!仲要係無唔小心就已經合格啦喎、同埋認字好鬼差,背完又背啲字都好快唔記得,同埋唔記得點解、但係讀俾佢聽隻字,佢又知點解啦喎!所以我真係無辦法之下就上黎問問

Queenie419 發表於 21-10-31 01:53
我自己同補習都一直同佢操,但係佢真係做卷時成日都唔小心,最慘係佢差3-4分就合格!仲要係無唔小心就已經 ...

補習老師,私補又試過!出去補又試過,真係補極都係甘,我真係俾佢吹到啤一聲

所以我咪無晒希望囉

Queenie419 發表於 21-10-31 01:47
跟住址誇網大抽獎?其實我都唔係好明白個玩法、甘即係關唔關轉校網事?好多問題呀!唔該你
...

升中大抽獎,若不做任何事,是跟小學本身的校網(你的case 是中西區)大抽獎。

如果你的住宅與小學校網不同,教育局(經小學申請)可讓家長在小六12月左右或2月左右兩次機會,申請轉用跟住址誇網(即轉校網)大抽獎。

中西區是強校網,若小六時申請轉去弱的校網大抽獎,中西區B2A生和B3A生,有機會升Band 為弱區B1生和B2生大抽獎。

tpmon 發表於 21-10-31 01:57
升中大抽獎,若不做任何事,是跟小學本身的校網(你的case 是中西區)大抽獎。

如果你的住宅與小學校網不同 ...

真係要諗下博唔博得過(emoji)(emoji)‍♀️唔該你
定都係唔轉,橫掂都係band 3
留番喺港島區讀band 3好過呢?

所以佢如果到呈分試,都係甘的話,甘我搵間好啲校風嘅band3學校in好了!人都癲

Queenie419 發表於 21-10-31 02:00
真係要諗下博唔博得過(emoji)(emoji)‍♀️唔該你
定都係唔轉,橫掂都係band 3
留番喺港島區讀band 3好過 ...

可否說說在中西區那間小學讀,才衡量到程度。

元朗/天水圍Band 3校很多都壞。我知天水圍有很多Band 2中學選擇而且不錯。

我pm你(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

回覆樓主:

中西區中學校網最大問題是缺乏足夠Band 2 位。一是B1至B2A校,一是B3校。

tpmon 發表於 21-10-31 02:08
中西區中學校網最大問題是缺乏足夠Band 2 位。一是B1至B2A校,一是B3校。

係呀,不過我仔唔爭氣,有band 2 都無用啦

Queenie419 發表於 21-10-31 02:10
係呀,不過我仔唔爭氣,有band 2 都無用啦

我pm左你啦佢間學校

Queenie419 發表於 21-10-31 01:39
另外,其實本身諗係搵間私校面試,例如天水圍李兆基或青中!但佢地係band 1 band 2 嘅學校、甘正常我係咪 ...

李兆基&青中,英文唔合格唔洗諗,無咩機會。

Queenie419 發表於 21-10-31 01:53
我自己同補習都一直同佢操,但係佢真係做卷時成日都唔小心,最慘係佢差3-4分就合格!仲要係無唔小心就已經 ...
與其臨淵羡魚,不如退而結網。我覺得關鍵在於操好D成績,否則講難聽D,B3學校都未必收你。關於學習方面,我覺得應該以啓發為主,不能「我叫你咁做就咁做」,應該家長指引,孩子自己摸索方法。改善記憶方面,可以嘗試用場景聯想法。我之前用好多英文字卡貼於屋企各處,咁當你諗起雪櫃,自然諗到個字。仲可以用親人關係表的方法,順藤摸瓜自然記得。。。方法不一而足,視乎有無決心啫。學下古人破釜沉舟背水一戰的精神,咁一定會有改善。希望能幫到你。
‹ 上一主題|下一主題