用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 讀local 出身的父母,如何幫助讀國際學校的小朋友 ...
樓主: Nanacats
go

[小學] 讀local 出身的父母,如何幫助讀國際學校的小朋友 [複製鏈接]

Nanacats 發表於 21-10-30 22:32
我意思係因為大多數讀國際學校,可能本身英文都算母語,所以直接講咩就寫咩已經好自然。但如果母語係第二 ...

Hello Nanacats! 你好我叫Meini! 看了你的post好明白你的Concerned.有事想請教下你呀,我自己就是讀本地學校兼且英文係有限公司,但諗緊俾小朋友讀國際學校,因為我比唔到英文語境,請問小朋友每天返學其實他 們的英文能適應到嗎?你們在家都是用廣東話溝通的嗎?
期待你的回覆,謝謝!(emoji)

題外話,要幫助孩子英文水平,Disney+ 應該有好大幫助,大量動畫,英文對白加英文字幕,家長可以用手機聽粤語(部份有配音), 如需要。孩子英語能力會迅速提升。

MeiniC 發表於 22-2-8 23:34
Hello Nanacats! 你好我叫Meini! 看了你的post好明白你的Concerned.有事想請教下你呀,我自己就是讀本地學 ...

我小朋友在校與老師及同學間以英語溝通。回家後與我們以廣東話溝通,并沒有什麼問題。有時我還會當他是我的英語老師,跟他練習英語會話。

cherry1126 發表於 22-2-9 00:20
我小朋友在校與老師及同學間以英語溝通。回家後與我們以廣東話溝通,并沒有什麼問題。有時我還會當他是我 ...

Hi Cherry, 聽到你咁講我就放心啦,多謝你的分享呀!(emoji)(emoji)因為一直煩惱這個問題!咁我就可以放心廣東話溝通,好過講啲可能錯Grammer 嘅英文(emoji)
Ofcoz 我都會繼續同佢睇多啲英文書啦!

v369234 發表於 22-2-9 00:13
題外話,要幫助孩子英文水平,Disney+ 應該有好大幫助,大量動畫,英文對白加英文字幕,家長可以用手機聽粤 ...

Good idea, let me try try sin (emoji)

MeiniC 發表於 22-2-9 00:32
Hi Cherry, 聽到你咁講我就放心啦,多謝你的分享呀!(emoji)(emoji)因為一直煩惱這個問題!咁我就可以放心 ...

學校老師都係鼓勵多閱讀

cherry1126 發表於 22-2-9 00:37
學校老師都係鼓勵多閱讀

Good~

Hello Nanacats! 你好我叫Meini! 看了你的post好明白你的Concerned.有事想請教下你呀,我自己就是讀本地學 ...

我覺得在家中全中文是個好好的做法,這樣孩子長大後中英都流利。甚至之後可以有可能達到修讀IB 中文A的程度。

是的,也可以是很正面的影響!

barque 發表於 22-2-9 10:34
我覺得在家中全中文是個好好的做法,這樣孩子長大後中英都流利。甚至之後可以有可能達到修讀IB 中文A的程 ...

是的,也可以是很正面的影響!

我過咗新加坡,出面人都係講英文同普通話

但我係屋企除咗伴讀,基本上講廣東話,因為我唔想小朋友唔講,尤其佢哋爹d 英文係有限公司。

妹妹上咗半年幼稚園,佢如果講英文,真係全句上仲要啱grammar,我都好驚訝。阿仔就未必成句上,但都其實溝通到。

反而因為我係屋企人講廣東話,佢哋就唔多願講普通話。

我仔有時做做下功課會訓咗,我問佢點解時,佢話如果坐得耐唔郁就會,我之後問佢咁佢係學校係咪會上堂訓覺,佢話番學唔會,因為唔會長時間坐喺度, 我估讀國際學校真係比較啱佢。

Nanacats 發表於 22-2-12 05:52
我過咗新加坡,出面人都係講英文同普通話

但我係屋企除咗伴讀,基本上講廣東話,因為我唔想小朋友唔講, ...

我屋企人英文都係有限公司(爸爸、爺爺、嫲嫲全部講廣東話),個仔三歲起讀全英幼稚園,5歲開始入有普通話嘅國際學校(每日一小時),而家7歲半。
佢幼稚園期間講好少廣東話,英文成為咗佢嘅母語。但6歲開始,佢廣東話突飛猛進(因為疫情留家,睇左好多廣東話卡通),而家已經可以同同齡小朋友用廣東話流利溝通。佢嘅普通話相對就比較差,但都應付到學校需要。
如果你屋企keep住講廣東話,就算佢而家學唔到,將來都有機會進步返。至於普通話,如果屋企唔講,的確好難要求佢哋講得好流利,可能要請人補習。

其實呢個帖提出的問題,最終的答案是-唔駛擔心。
孩子進入國際學校,英文語言的適應和進步,好快就解決。家長按照自己的情況,如常生活溝通就可以。
我仔日常講廣東話冇怪口音,不過如果要佢用廣東話「讀」中文就出現怪音,同不停er…er聲。至於英文,國際學校嘅孩子的英語,有人研究是國際學校口音,英、美、加、澳的大混合,因為他們接觸的老師來自五湖四海,又的確像炒雜菜一樣。
不過,讀國際學校,不只是語言問題,而是課程、社交生活、全人發展各方面的問題,家長可選擇讓孩子自由發揮,慢慢成長。

melobi12 發表於 21-10-28 16:00
我覺得習慣local school一套嘅家長對讀IS小朋友嘅最大幫助係放手。

放手俾佢跟學校進度,唔使催谷佢。日常 ...
非常認同!

Radiomama 發表於 22-2-12 12:16
其實呢個帖提出的問題,最終的答案是-唔駛擔心。
孩子進入國際學校,英文語言的適應和進步,好快就解決。家 ...

其實口音就好似飲紅酒咁有趣,唔同既口音就尤如唔同地區既土壤,通過口音大約了解多左個人既唔同背景文化。英、美、加、澳的大混合就好似 bordeaux blend 咁。個人來講,甚至南美、東/西歐、東/南亞、日/韓,都各有風味。所以我從來唔要求小朋友追求特定地區口音。純搭訕+個人分享。

回覆樓主,功課、英文於初小應該係 least concerned。就算英美加澳既移民家庭,唔少屋企全廣東話,第二代照樣英文流利。宜家先初小,俾啲時間浸下好快會適應。

反而襯小朋友未接觸電子產品前,培養閱讀興趣。而個人唯一硬性要小朋友學既係 phonics。小朋友睇圖唔睇字,不外乎 vocab 唔夠、或者故事唔夠吸引。

phonics 係好重要既鎖匙。另外當年我差唔多隔晚會讀 30 min bed time stories俾小朋友,你可以一面讀、一面手指住啲字。當年坊間成皮嘢一套嗰啲閱讀套裝都係咁上下功能。我自問聲調語氣生動過呢啲套裝好多,同埋會即時全英討論故事情節(好casual,如呢個小朋友咁做真係好搞笑,你覺得呢?)。對小朋友既 comprehension、 expression 都有啲幫助。

好認同以上其他家長嘅講法!
Local School嗰種做練習嘅方法真係浪費時間~
其實讀國際學校最大嘅好處,就係唔使做埋曬啲浪費時間嘅練習,同埋不停做打擊自信嘅改正XD …有大量時間不停閱讀…老師又唔會計較小朋友寫得好唔好,有冇串錯字..自信心提高,不停睇書,寫作自然就好…
根本無需要擔心…
另外好同意以上家長講伴讀呢一樣嘢,因為真係好有用,要由細個開始….
我哋有用Epic reading 呢個Apps(好多學校都用)…我小朋友每日都會睇,好多時候會睇Audio books(我覺得等同於伴讀嘅效果⋯⋯最啱冇時間同小朋友伴讀嘅家長)…另外因為我唔想佢哋成日望住部iPad,我會駁落去電視機比佢哋睇….同埋有陣時叫佢哋淨係聽Audio story…
總之我覺得完全唔需要擔心,學識放手…慢慢就會睇到成果⋯⋯
‹ 上一主題|下一主題