用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 強區/弱區分野
go

強區/弱區分野 [複製鏈接]

請教各位前輩,如果想細分十八區強弱,應該點排?謝謝解答
例子:
強區:中西區,九龍城,沙田...
弱區:
   5    0    1    0

totemss 發表於 21-10-28 11:00
例子:

係極難幫你排隊,排到嘅,自己諗下信唔信~~~

除咗EDB,佢哋真係有全套數據~~~

回覆 mcl203 的帖子

謝謝回覆我爬過文大多數話果三個區較強,其他就一般般

totemss 發表於 21-10-28 11:17
回覆 mcl203 的帖子

謝謝回覆我爬過文大多數話果三個區較強,其他就一般般

全港最強應該係灣仔~~~

mcl203 發表於 21-10-28 11:26
全港最強應該係灣仔~~~
灣仔 vs 九龍城呢? 都係灣仔勁啲?

zaba 發表於 21-10-28 11:54
灣仔 vs 九龍城呢? 都係灣仔勁啲?

當然~~~

例子:
需要搵既係「強校」
只有B1中學學位是否足夠既區,沒有所謂強弱。

B1中學學位足夠既區一樣有 0 B1既小學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

請問那一區B1位多?男仔九龍城定灣仔好d?

灣仔強區有機會因為多b1直屬中學backup

luvssmama 發表於 21-10-28 12:59
請問那一區B1位多?男仔九龍城定灣仔好d?

揀返原區升中係最穩陣,除非你係本區B2生揀升banding。九龍城以男女中學為主,選擇比灣仔多,感覺亦會舒暢啲~~~

例子:

大抽獎B1是否夠位可能比強弱重要
例如中西區B1位女生足但男生不足

強區 同 B1英中位 充足與否,有無直接関系?

強區,反映要成為該區嘅B1生難度係比較高,就算區內9成都係強校,但現實都係只有33.33%可以成為第一組別學生。又即係,就算你係強區全港B1生,你係該區都只係B2,都係1仔派完先到2仔抽。

兩者之間係存在一定比例嘅関連性~~~

回覆樓主:

至於中西區,是否如坊間所推崇嘅如此強,還須睇睇除咗4女小,其他呢?除咗彼得仔外,仲有邊啲小學係成績突出呢?自己計吓數,我係唔清楚嘅~~~

強區嘅型成,係要視乎強小學佔該區全部學生比例,單憑本區10間8間強小學,未必拉得起該區平均水平~~~

mcl203 發表於 21-10-28 15:58
至於中西區,是否如坊間所推崇嘅如此強,還須睇睇除咗4女小,其他呢?除咗彼得仔外,仲有邊啲小學係成績突 ...
如以中學網計,中西區升中最強唔係Peter仔,係位處遠方既小學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-10-28 16:42
如以中學網計,中西區升中最強唔係Peter仔,係位處遠方既小學

我唔係指升中最强~~~

可唔可以理解為強區係因為b1中學較多(例:灣仔九龍城沙田,男同女多b1位).
而另一種旺男或旺女,好似油尖旺旺男,b1男校少直屬.深水埗b1女校較多.

咁衍生"強區"吸納好多b1生或者果區學生特別注意學業成績,而形成強區?

感謝各位前輩指教

請問係邊間呢,謝謝

wlisab 發表於 21-10-28 17:42
請問係邊間呢,謝謝

愉景灣偉倫

可以講係邊間嘛?先謝謝

totemss 發表於 21-10-28 17:09
可唔可以理解為強區係因為b1中學較多(例:灣仔九龍城沙田,男同女多b1位).
而另一種旺男或旺女,好似油尖旺旺 ...

我嘅理解係:

你要張強區 和 B1位多嘅區,不可能混為一談,係解釋兩種唔同嘅情況~

用灣仔去解釋所謂強區,因為區細,學校唔算多,強校佔比重,只引用少少例子,中間太多其他原素存在,不可能一一解釋~~~

1.華仁小學,以前位於灣仔年代,佢哋B1+2率係~72%,亦引致直屬位未能盡用。同一分配計算條件下,華小去咗東區,可以符合本區B1+2係高咗~10%,這正正反映灣仔係強區,部分灣仔B2生去咗東區變成B1組別,部分B3生升左上B2組別,可以盡用直屬位。相反,雲官由東區入灣仔更不利,本身已經係弱校~

2.SPPCS係佢哋年報公佈佢哋有95%係全港B1+2組別,遠遠高於標準率2/3=66.67%,水平相近嘅直屬小學有6間,學生共佔全區升中人數~48%,加埋可以有〉50%派英中嘅兩間軒小和聖雅各,已經去到佔全區近70%。仲有〉30%嘅李賜豪,寶血和玫瑰崗,已經佔近80%。引用標準33.33% B1率,係遠超嘅。亦所以,用灣仔小學派英中率,去認為就係B1生,係完全偏離事實,要有好大折扣~

3.咁收咗大量本區B2生嘅中學,又如何可以符合英中資格,要有全港前40%學生佔85%,若果一間英中剛剛收夠85%係唔穩陣嘅,有落車風險。而佢哋有收B2生而又唔使落車,原因咪就係佢哋有大量本區B2生,根本係全港B1組別,咪符合資格。而本區嘅英中,除咗近年熱炒嘅港華有機會落車,其他DSE成績係相對好嘅,亦即係佢哋學生水平係唔錯嘅~

所以,外區誇區入灣仔係要小心,要有心理準備可能跌10%。希望解釋到何謂強區~~~

‹ 上一主題|下一主題