用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 下學年起將數學延伸部分視為選修科
樓主: ocarebear
go

下學年起將數學延伸部分視為選修科   [複製鏈接]

skywalker167 發表於 21-11-3 15:54
我記得以前舊制AL physics雖然好一大班人無pure
但有班人會考時讀過additional math,有學過calculus
但仍 ...

咁你考過現代DSE嘅物理,比對兩朝嘅,是否覺得淺咗好多,有無淺咗30%嗎?

YmOra 發表於 21-11-3 16:01
咁你考過現代DSE嘅物理,比對兩朝嘅,是否覺得淺咗好多,有無淺咗30%嗎?

我覺得DSE phy, chem都是難度貼近會考,
會考syllabus加部分 AL syllabus(弱化版)
但DSE考的AL syllabus會出得好淺,同AL完全無得比
AL同會考個難度差別非常大,不但是試題難度,就算是上堂教的內容都難好多
以前D人話修讀一科AL同會考相比所需要付出的精力相差7-8倍

所以我一直覺得而家DSE學生其實好幸福,
只要勤力就可以入大學,天分不是非常重要,而且考5**容易過以前AL 拿A,B
所以我認為只要足夠勤力,入大學收分高的學系相比AL年代是容易得多

以前AL勤力是必須,個個都讀得好辛苦,但都考天分
會考是考勤力

有D人會考考得好,但AL麻麻地
有D聰明人會考不點讀書,結果重讀中5後會考成績只屬於AL入場卷,
但讀AL好勤力就考得好好入polyu 5寶

我以前覺得會考成績同初中成績有D關係
視乎學生是否勤力
但只要有中6入場卷,個個都會好勤力 (亦可能因為中6都已經差不多成人,大家都成熟了)
最後AL成績某程度上會同初中同會考成績 有較大出入,因為已經開始反映能力

2jkidsfather    發表於 22-11-24 13:38

skywalker167 發表於 21-11-3 16:17
我覺得DSE phy, chem都是難度貼近會考,
會考syllabus加部分 AL syllabus(弱化版)
但DSE考的AL syllabus會 ...

我都認同AL係讀得好辛苦,不過當年AL讀完係考HKU,唔知我有無記錯,以前D叔伯話AL課程等於四年制嘅大學一年級課程咁深,AL畢業嘅學生唔嘢少。不過,我都覺DSE嘅phy係俾當年會考深咗DD咋!

YmOra 發表於 21-11-3 16:26
我都認同AL係讀得好辛苦,不過當年AL讀完係考HKU,唔知我有無記錯,以前D叔伯話AL課程等於四年 ...

我以前中6都聽過類似,話AL課程是讀人地大學一年級的野
當時覺得自己讀緊的野好勁,覺得呢個是鼓勵大家努力讀好AL的打氣說話
但其實上到大學,就覺得大學(3年制)year1的野其實好淺,之後就真系開始難
(聽過有人話讀大學是可以辛苦過中學包括AL,不過當然是學生自己選擇,大學彈性好大)
(當時3年制都是聽老師講,頭1年是非常輕鬆享受大學生活)

而家4年制大學如果是基礎phy/chem/bio course好似會有2級(第一個course比D DSE無修該科的人讀,是dse syllabus)
第2個course比所有人讀(成個學院/學系的學生,不是成間大學),呢個syllabus就真正系以前AL讀的野 (但應該是而家4年制的year1 第2個sem甚至year2第1個sem讀)
另外而家大學好多都要讀4個通識課程(一大堆自己選),呢D通識課程好多都非常簡單好輕鬆,但加埋都有12credit

skywalker167 發表於 21-11-3 15:54
我記得以前舊制AL physics雖然好一大班人無pure
但有班人會考時讀過additional math,有學過calculus
但仍 ...
其實環顧全世界的中學phy課程, 應該冇邊個係要求用帶有calculus 的公式

情況在 DSE econ 一樣, 本來帶有calculus 的公式都簡化成冇calculus版本

我都認同AL係讀得好辛苦,不過當年AL讀完係考HKU,唔知我有無記錯,以前D叔伯話AL課程等於四年 ...

我自己有考A-maths,好在見好即收,無再讀pure maths

A level physics 真係深過HKCEE physics 好多,如果可以drop 就好

入大學Y1 完全好輕鬆

阿囡唔想修Physics,我覺得無問題,其實有得選擇最好,不需要好似以前要讀曬理科,原來我自己最大興趣係商科

skywalker167 發表於 21-11-3 16:41
我以前中6都聽過類似,話AL課程是讀人地大學一年級的野
當時覺得自己讀緊的野好勁,覺得呢個是鼓勵大家努 ...

所以,334學制只是把以前嘅AL課程放响大學第一年讀。

2jkidsfather    發表於 22-11-24 13:39

bbc2018 發表於 21-11-3 18:24
我自己有考A-maths,好在見好即收,無再讀pure maths

A level physics 真係深過HKCEE physics 好 ...

係啦!e+真係幸福過以前嗰代,自由組合選修科之餘仲有好多間大學可供選擇,諗反轉頭,以前大學又少學位更少,唔响中六或中七"篩"敢一咋人,真係好難夠位收晒所有人。

回覆 YmOra 的帖子

大家講當年AL 咁髙興,講講當年的經驗。我有讀additional maths,pure maths and applied maths.80 年代。

pure maths and applied maths, 同additional maths syllabus 差好遠,深好多,只好說additional maths 是pure maths 入門。現在的M2比較additional maths 深啲,但同pure maths 差好遠。Pure maths 是大學year1 程度,當年是三年大學,即現在year 2 程度。而且AL 是公開試,Preparation for public exam is more difficult than internal exam. you need to know every details, 所以當年入到university 啲同學都晤駛點讀maths, 因為好易,或見過,但現在啲同學入到university,發覺maths 好難,俾好多時間讀。(侄仔入了科大engineering 的經驗)

亞仔2021 年考DSE M2, 都放了不少時間,因為有時計數,唔識就唔識,一日都計唔到一條數,會很氣餒,好閔,我都唔教得咁多,一來唔得閒,二來唔記得,話囇都有幾十年冇掂過,而且數要自己做,千變萬化。

DSE M2 數,考試要全做,冇得揀,(亞仔話我知),所以要攞5+都難,返而要合格3 應該唔難,因為部分數都唔難,唔係全部咁深,應該操到。當年我哋pure maths, choose 5 out of 8, 而做三條數就可以攞到credit, 四條數in full 甚至有機會攞A, 做1 or 2 full 數就可以pass, 讀法唔同。

Applied maths 就應該主要讀 mechanics and statistics, 應該而家dse syllabus 剩翻statistics ,不過就淺好多。

2jkidsfather    發表於 22-11-24 13:40

agchan 發表於 21-11-3 20:35

大家講當年AL 咁髙興,講講當年的經驗。我有讀additional maths,pure maths and appli ...

我都有這種感覺,M2係深過當年"會考AMaths"DD而矣,但現在的孩子投放時間多過我們當年好多咁。不過,有時都聽過D老前輩們話e+啲M2數只是小菜一碟,M1就更加容易唔駛點趙就可以吞,睇嚟當年嘅PureMaths真係好深,讀得掂等於"半隻腳"踏咗入U。

agchan 發表於 21-11-3 20:35

大家講當年AL 咁髙興,講講當年的經驗。我有讀additional maths,pure maths and appli ...

deleted

bbc2018 發表於 21-10-29 19:42
我終於明白阿囡學校點解數學要教快,之後修M1/M2同學會多些時間,佢吔4+平均有90%。阿囡亦一早決定會修。 ...

點解可减Ls? 佢唔係主科咩?
:-D :-?

babyyiu 發表於 21-11-4 08:54
我仔讀IAL phy chem bio math (S1 and S2).

Phy佢之前讀到暈暈地,講講下原來係mechanics問題,咁我留意 ...

deleted

2jkidsfather    發表於 22-11-24 13:41

洋蔥頭媽咪 發表於 21-11-1 00:00
8科唔係人人兼顧到或有能力應付到,你睇每年 DSE 考2X 學生佔多數,3x佔少數已知,何況要修讀8科,每科都 ...唔係因為能力問題,而係見到修2x嘅同學真係舒服好多,功課都做少好多。
我仔仔學校的安排可能比較好,
因為成班同學都係一齊修M2, 所以教數時,會安排時間教M2, 所以同學唔太清楚其他只讀2X同學功課量。

齊齊讀7科,無比較無傷害,

deleted

焯媽媽 發表於 21-11-4 09:22
我仔仔學校的安排可能比較好,
因為成班同學都係一齊修M2, 所以教數時,會安排時間教M2, 所以同學唔太清 ...

我仔學校 M2 同學都係同一班,不過佢哋選科彈性算大,上堂時不同班選修科同學會抽出去一齊上堂, 所以佢哋唔存在套餐 set 死晒,唔讀呢班就冇得讀邊個x嘅問題,佢哋選科自由度頗高, 所以大部分同學都能揀到心儀選修科。

上面提到我意思其實係指,有部分同學只係讀2x(6科),我仔就讀3x+M2 (8科), 所以有啲同學部份堂係會唔使上,就會去圖書館或者做功課,時間多過修8科嘅同學好多,修M2同學每星期放學後更要補課, 同班入面有同學會讀 6科/7科/8科,彈性非常大,而讀8科嘅同學時間管理就要做得好好。

https://www.master-insight.com/教育的問責與卸責-談數學m1、m2選科/

《作為數理科人,絕對明白沒有修讀過M1或M2課程的高中畢業生,在修讀某些專業課程時因數學能力稍遜而碰上的學習困難有多大。往日任教高級程度物理,當遇上無讀會考附加數課程的學生時,不論教、還是學都會有不易克服的困難。》

所以,DSE精簡了數學科就是一大敗筆。

csbaik 發表於 21-11-4 08:58
點解可减Ls? 佢唔係主科咩?
因為L&S阿囡對上一屆DSE已經改咗pass or fail

bbc2018 發表於 21-11-4 11:00
因為L&S阿囡對上一屆DSE已經改咗pass or fail

係???呀女冇咁同我up喎,你吸女是否2014 打後考?
:-D :-?

csbaik 發表於 21-11-4 11:32
係???呀女冇咁同我up喎,你吸女是否2014 打後考?

今年中四開始, 即中五已經係讀末代LS
‹ 上一主題|下一主題