用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 下學年起將數學延伸部分視為選修科
樓主: ocarebear
go

下學年起將數學延伸部分視為選修科   [複製鏈接]

YmOra 發表於 21-11-2 15:38
以興趣行先,我係十分認同,並且舉腳贊成嘅!不過,我都有少少嘢想提一提,但參考好了,因為未必人人都會 ...
除了興趣, 還有考慮知識基礎,對工作的幫助.
細囝修BAFS & Physics.
學校精英班才可申請讀M1/M2。
最後,自修,但都無考M2.

BAFS 和Physics 對將來學習都有幫助,
由其,BAFS, 對財務會計有基礎理念,
總有得著.
而Physics可以對科學原理有慨念.

以興趣行先,我係十分認同,並且舉腳贊成嘅!不過,我都有少少嘢想提一提,但參考好了,因為未必人人都會 ...

我一向都強調數學唔得千祈唔好揀Phy .中三全年學嘅 Physics 查實只是高中課程的其中一課, 所以唔好以為中三成績可以就一定掂, 上到中四係會深好多, 所以如果冇信心,最好去書局睇下高中嘅書再決定。

YmOra    發表於 21-11-2 19:26

stillgood20 發表於 21-11-2 17:38
除了興趣, 還有考慮知識基礎,對工作的幫助.
細囝修BAFS & Physics.
學校精英班才可申請讀M1/M2。

BAFS&PHY都係好多學生們的喜愛科目,由於香港係金融為主導,近年Phy已經少咗人選修,希望隨著M1M2的地位被肯定下會多番D人讀Phy啦!

亦好奇一問,你的孩子沒响學校修讀M2係自修學的,咁!孩子的"主科數"有無""明顯""地提升呀?

YmOra 發表於 21-11-2 19:34
BAFS&PHY都係好多學生們的喜愛科目,由於香港係金融為主導,近年Phy已經少咗人選修,希望隨著 ...
應該無咩分別.

YmOra    發表於 21-11-2 22:29

洋蔥頭媽咪 發表於 21-11-2 15:16
其實我又覺得應該比佢自己決定,始終讀嗰個係佢。

個人意見,有興趣讀M2點都好過揀無興趣嘅M1, 你囡囡喜 ...

唔鐘意M1 又唔鐘意bafs…… 呢個係最差的局面。

就係佢識嘅太多高中朋友,包括其他男校朋友,都話佢知phy 好伏

gigayan 發表於 21-11-2 23:47
就係佢識嘅太多高中朋友,包括其他男校朋友,都話佢知phy 好伏
...

若果以性別角度看,我認識嘅女孩子又有讀Phy又叻嘅真係好少好少,好多都係4級段成績,遇著些好掂嘅Phy科老師就有曙光,能夠攞(5+)嘅女孩子會大大增加呢!男孩子就不用講了,因為理科最強嘅男孩子都去晒讀Phy和M2,真係可以話男孩子幾乎大多數都係坐5望星星,男孩子會drop物理科嘅機會大大少過女孩子好多呢!可能係咁,女孩子讀Phy,甚至乎M2也是容易因中三成績好而"中伏"的科目之原因。

gigayan 發表於 21-11-2 23:47
...

數理始終係男生強項,physics 呢科要數好腦筋轉得快,呢方面女生強嘅始終比較少。
我仔學校S4有差不多50人修 physics ,到今年S6得番3X個,女生唔夠5個。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-11-3 08:04
數理始終係男生強項,physics 呢科要數好腦筋轉得快,呢方面女生強嘅始終比較少。
我仔學校S4有差不多50人 ...

我估可能係男生通常比較唔介意偏科,而女生好多從小到大被教要乖,要符合師長期望,所以想盡量做到科科都好。
我老公男校出身,佢哋 maths group 嘅同學一般語文(尤其中文)都比較弱,例如佢自己會考中文只有 E, 英文第一次考都係 E, 重考先至有 C, AL 英文有 D 已經喜出望外; 佢有同學 AL phy, pure math, applied math 全  A, drop Chem, 英文 F. 佢哋講起完全唔當一回事,俾著係女生,絕對會因英文引以為憾。
有時除咗天賦,Socialization 都好緊要。我都好感謝上帝俾我女讀女校,否則讀男女校嚟講佢有機會跟咗 gender stereotyping 覺得應該揀文商,咁就吃力不討好。

YolandaTam 發表於 21-11-3 08:22
我估可能係男生通常比較唔介意偏科,而女生好多從小到大被教要乖,要符合師長期望,所以想盡量做到科科都 ...

可能你都講得啱,男生真係冇乜所謂,只要達到目的就得。

好似我大仔雖然入到大學,又入到心儀學系,但佢科中文 DSE 只得2,不過佢會話英文好就夠啦,I don‘t care ,吹佢唔賬

關於高中的理科textbook我建議可以看Openstax的免費開源適合外國高中課程的textbook
physics, chemistry都有
雖然syllabus會有出入,但最基本的例如力學,電,波都系果D
https://openstax.org/subjects/science

當然都可以搵二手書

我始終都是覺得M2果D是高等數學,類似於舊制AL Pure Maths
完全同初中數學不是同一回事,就算高中Core Math都只是比初中數學難少少,數學延伸單元同高中Core Math都差好遠
高等數學是需要有數學天分先好讀,有數學天分的人會覺得好容易取得高分
以前Pure Math對於數學勁的人來講,
是可以在所有AL理科裡面用最少精力溫書就可以有C,努力D而非常有天分就可以A
無數學天分的人好勤力好辛苦讀都不會考得好,可能讀得好辛苦最多得個E (相當於呢科無助入大學)
讀Pure math的人數遠遠少於讀其他AL理科例如phy chem的人數
以前數學天分好的人,的確會AL phy, Pure Math, Apply Math錦讀,因為首先Pure math同Apply math都是他們的表演場地
可以好輕鬆地而不需要花太多精力溫書就可以有高分,反而phy可能花的時間比pure多
Apply math應該是phy同calculus夾埋,真正使用calculus自己derive公式去解決問題

就算AL phy chem都不需要深的數學,絕對不需要使用Calculus
只是需要運用書本提供的公式,而呢D公式要明白點運用點代,數學完全不難
一D需要calculus的公式已經是derive好比你,不需要明白點解系錦,都是只要識正確使用就可以
香港高中的phy chem的數學程度只是core math程度
除非連core math都好差,例如expect DSE連4都無最多只有3,否則我不認為DSE phy, chem會因為數學差而受到拖累
香港高中phy絕對不是解決高等數學問題,不需要數學天分

舉個假設的例子解釋下,我記得考慮電源內阻後負載的輸出功率幾時最大 (負載的內阻要是甚麼)
答案應該是負載同電源內阻一樣
DSE phy課程會直接教你呢樣野,背後的derive老師可能會bonus講但考試不考知道而且不會有額外分數,你只需要背返呢個知識出來就可以

而apply math就是要自己derive幾時是最大輸出 (好似是1st derivative = 0)

我女學校phy 開2班都係5x人, 但drop科率唔高(包括男女), 今年中六2班全部女仔大約有1x人!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

skywalker167 發表於 21-11-3 09:13
關於高中的理科textbook我建議可以看Openstax的免費開源適合外國高中課程的textbook
physics, chemistry都 ...

話時話我女讀phy嘅電呢個topic有困難, 明明睇完Herman Yeung或問補習阿sir 係明, 但做題時又唔識, 佢話電呢part 玩死佢

估唔到咁多人drop physics , M1, M2又甚麼情況?

YolandaTam 發表於 21-11-3 08:22
我估可能係男生通常比較唔介意偏科,而女生好多從小到大被教要乖,要符合師長期望,所以想盡量做到科科都 ...

我覺得女生一般比較思想成熟些,眼光遠些,確保主科中、英達標先,可以入大學。男生可能比較直接,唔喜歡就唔喜歡,會繼續放少些時間主科,反而比較傾向選修科,自己喜歡的科目,不過風險比較大,可能英或中會出現驚嚇!

洋蔥頭媽咪    發表於 21-11-3 13:45

bbc2018 發表於 21-11-3 12:02
估唔到咁多人drop physics , M1, M2又甚麼情況?

可能同男生比長期吊車尾啩?
假設:
男生比較冇咁介意偏科,女生因為要乖,想科科都好
推論:
1)男生比較無顧慮,願意大幅將時間心力投放入自己喜歡嘅科目(即使忽略語文通識,呢幾科2到就算)
2)女生即使好喜歡理科,點都會唧啲時間投放入語文通識,希望呢啲科都有3甚至4,如果時間上分配唔到咪 drop 一科理科
結果:
1)有天份嘅男生理科十分好,仲有時間打機,但如果真係少花時間喺語文,就語文可能得2,靠數理啲星星入大學;冇天份嘅都中中等等
2)有天份嘅女生理科一樣十分好,但就因為要花時間喺語文要比男生更加勤力,可能數理少啲星,但因語文有3有4,一樣入大學同1)嗰啲男生做同學;冇天份嘅就...呵呵...兩頭唔到岸。

bbc2018 發表於 21-11-3 12:11
我覺得女生一般比較思想成熟些,眼光遠些,確保主科中、英達標先,可以入大學。男生可能比較直接,唔喜歡 ...

同感。

我女佢哋
M1 中四開學 36人,中六開學 21人,呢排又係 drop period,  已知有人 drop.
M2 中四開學 32人,中六開學 15人(當中只有4人無修 Physics),唔覺再有人 drop

阿女開頭M1/M2各大約20人

中六M2得13人(7男6女), M1都係差唔多都係10零人!

gracelam 發表於 21-11-3 10:40
話時話我女讀phy嘅電呢個topic有困難, 明明睇完Herman Yeung或問補習阿sir 係明, 但做題時又唔識, 佢話電 ...

這本書幾好,可提升"電"。

參考資料:
https://media.karousell.com/medi ... 7f3_progressive.jpg

‹ 上一主題|下一主題