用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 下學年起將數學延伸部分視為選修科
樓主: ocarebear
go

下學年起將數學延伸部分視為選修科   [複製鏈接]

gracelam 發表於 21-11-4 11:48

今年中四開始, 即中五已經係讀末代LS

哦,呀女宜家中四
:-D :-?

YmOra 發表於 21-11-2 19:34
BAFS&PHY都係好多學生們的喜愛科目,由於香港係金融為主導,近年Phy已經少咗人選修,希望隨著 ...

洋蔥頭媽咪 發表於 21-11-2 15:16
其實我又覺得應該比佢自己決定,始終讀嗰個係佢。

個人意見,有興趣讀M2點都好過揀無興趣嘅M1, 你囡囡喜 ...

除咗看機率,還要看基數,物理選修人數會少好多。可能要參考自己學校DSE往績更有代表性。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

skywalker167 發表於 21-11-3 15:54
我記得以前舊制AL physics雖然好一大班人無pure
但有班人會考時讀過additional math,有學過calculus
但仍 ...

你講到冇pure maths 及 a maths 也可能讀到工程,我可能是其中一個。可能AL的物理老師教得好,他用calculus 教,我又聽得明,derive又得,死記公式又得,我是7:3分。

我會考全理科,只有普通數學,到預科都係全理科,但自修GCEAL pure maths。然後轉工程,因為AL冇A maths ,pure maths 要上數學導修課一個學期,還是可以追到,但要付出好多時間,整體工程數學都有B。

YmOra    發表於 21-11-4 15:03
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

焯媽媽 發表於 21-11-4 12:00
你真係好理解數理商科的運作,
我仔仔一直數理科較好,高中選修 ECON ,PHY,M2,

好幾個出名嘅諾貝經濟學家都係一名"數學家"嘛!

參考資料:
https://kknews.cc/zh-hk/history/kmeopb8.html

回覆 YmOra 的帖子

當年pure maths 深到世界有名是用來screen 走同學,因為大學唔夠位。當年同學自行報GCE AL, Maths 唔係A 都有B,好易攞。根本最小差三個Grade.

回覆 ANChan59 的帖子

冇m1/m2 返而問題唔大,core maths 個底好可以追返,但最大問題係冇physics 都可以讀工程。
有同事靠chemistry/biology 入工程糸(當作水泡科),整個degree 靠背(同事自己講), 和他discuss 問題時,根本溝通唔到,logic 唔得,training on physics  對engineering 好重要。

agchan 發表於 21-11-5 04:51

當年pure maths 深到世界有名是用來screen 走同學,因為大學唔夠位。當年同學自行報GCE ...

一些老前輩也是這樣講,當時大學學位嚴重唔夠,中五會考篩走一批後仍然好唔夠位,唯有响AL再篩人,真係好無耐。不過,唔知係咪因為咁,嗰陣中學畢業嘅學生個個都好醒。其實,e+嘅DSE中文科被稱為死亡之卷,都有少少類似目的為篩走一批學生,因為,雖然現在大學多過以前,但學位仍然嚴重唔夠。不過,自從自資學位增加和SSSDP學位出台後,中文科亦加入咗可以有得讀肯讀就可以攞到分嘅"範文",使中文科無咁可怕。

agchan 發表於 21-11-5 05:08

冇m1/m2 返而問題唔大,core maths 個底好可以追返,但最大問題係冇physics 都可以 ...

幾個好jm嘅老公都係讀工程出身,最少都有修讀phy,所以佢哋嘅家庭教育與灌輸方面做得好好,自少就與孩子講,大學工程被視為"水泡科"容易入讀,但响香港地不要以大眾"目光"作為事實的全部,且說工程係一門絕對難讀難掌握的學科,要工程讀得好,不是只看有幾"易入",而係睇你是否有能力讀得"投入"。

冇m1/m2 返而問題唔大,core maths 個底好可以追返,但最大問題係冇physics 都可以 ...

同意,物理跟工程概念關係大些,我在預科遇到一個教得好好物理嘅阿sir。

最初NSS,大學接受有combined science 有物理的學生,兩年後已經好少收,物理低於或等於會考程度上大學跟本讀唔上。

YmOra 發表於 21-11-5 06:36
一些老前輩也是這樣講,當時大學學位嚴重唔夠,中五會考篩走一批後仍然好唔夠位,唯有响AL再篩人,真係 ...

我們大家都知道中文作為溝通之用,根本2已經足夠,不需要3。加中文及通通唔識,我始終相信為女孩子多於男孩子。以前冇中文,入大學的學生真的咁差,如果唔系,為乜呢?

很少國家地區教育放棄自己強項,搞到教育不倫不類,香港特區政府是異類。

YmOra    發表於 21-11-5 18:04

YmOra 發表於 21-11-5 07:00
幾個好jm嘅老公都係讀工程出身,最少都有修讀phy,所以佢哋嘅家庭教育與灌輸方面做得好好,自少就與 ...

很多認為工程係水泡科,較多係姊妹,她們較著眼收生成績,很不理解文商以後可以讀,數理一脫節就一世都好難追番。

工程是易入難出,因為在大學學歷評審之外,還有HKIE專業評審,不然的話,一早失守了。

現在家長們吹fintech,AI,big data,如果冇好的數學及理科底,點讀呢?

agchan 發表於 21-11-5 04:51

當年pure maths 深到世界有名是用來screen 走同學,因為大學唔夠位。當年同學自行報GCE ...

我不認為pure maths用來篩選學生,始終不是所有人都選pure maths and a maths,我可以選數理或全理,個人喜歡生物及化學,所以這樣選。

文商也可以入大學,所以pure maths 篩走一批人我不贊同,用會考作分流我始終相信是好的方式。

ANChan59 發表於 21-11-5 08:56

我反而覺得唔一定係jm咁諗,我覺得認為工程係水泡嘅家長多數係"非理科底子"或從未修讀過Phy嘅家長啫!

AI、大數據都係未來新一代的天下,AI的需求相信已經開始咗好耐了,耐何香港實在走得太慢,我希望起碼中學的ICT和數延都需要執執,ICT需要把課程內容加深多DD,數延則需要加班數目給多DD人可以修讀。上個月去jm家附近茶樓飲茶,送點心來的是一部小小的機械人送來的,全自動無人操作,自己走過障礙物,有人阻嗎,會出聲叫麻煩借借,孩子們自然反應地呼叫著"AI機械人",科大最近亦有部自動送件到各個宿舍的學生手上的AI送件車,知道要全面"AI日常"仲有段好長的日子,不過,真係喜見這些間唔中出現嘅驚喜呢!

參考資料:
送餐機械人
https://www.youtube.com/watch?v=UL43AeO5v9A
科大送件機械車
https://www.youtube.com/watch?v=ggyQgRe9cds

YmOra 發表於 21-11-5 18:55
我反而覺得唔一定係jm咁諗,我覺得認為工程係水泡嘅家長多數係"非理科底子"或從未修讀過Phy嘅家長啫 ...

希望更多中學可以給學生自主選科,有些學校還要BlA學校規定修M2要收埋physics,M1要修埋Chem, 真係好意外,其實無論lCT或商科,大學學科都需要有M1/M2的知識,中學咁做,真係局限學生的選擇和將來的發展。不過現在大學係4年制,最緊要有興趣,大學相關學科收咗的話,其實學生可以趁升大學前網上教學自修有用的topics或Y1努力哋,最緊要有遠見,亦要變通。

識得一個幾年前話DS讀來都無乜發展空間,今年佢居然話個仔想進修DS

bbc2018 發表於 21-11-5 20:56
希望更多中學可以給學生自主選科,有些學校還要BlA學校規定修M2要收埋physics,M1要修埋Chem, 真係好意外 ...

係呀!好古怪的組合規定過去見過,的確覺得R晒頭。往後,希望數延不斷地受重視和視作獨立一科計之下,會有更多的中學開多1班或以上,亦希望可讓學生自由配搭選擇M1M2。過去,我認識的一些jm的小孩子們,有讀文的、理的、商的、文商的...,但因M1M2位太少未能入讀,自行找補習學,大家都知道不能自行報考DSE,但仍然願意去學,除咗對數延好有興趣之外,大家都感受到只要M1M2有所提升,連帶"主科數"成績也可以提升,故學生可以自由選修M1M2,好處多過壞處,跟之前有家長話齋,中英數M可以成為""2文2理""睇成績的基本組合,對男對女會是變得更為公平的呢!

bbc2018 發表於 21-11-5 20:56
希望更多中學可以給學生自主選科,有些學校還要BlA學校規定修M2要收埋physics,M1要修埋Chem, 真係好意外 ...
我跟細囝於中四.五已考慮修DS.無想過讀其他科.由於,亞囝有數學天賦,而語文興趣不大.

DSE中英都2咗,唯有讀Asso.
Asso升回8大.
今學年畢業.

今剛過的暑假, 要做intern.
我理解一點,  數學的優勢,絕對影響工作,
數學/编程成績好, interview機會都優先.
而實際工作, 更有差距.

所以, 如果把數學能力放低.
或者,以為數學簡簡單單, 叻過人便可.
那會失去優勢.

現實, 數學越叻, 在科研/或者更新的商業工作, 絕對不可缺.更影響層次.

今次, M1/M2成為選修課.
提高學生注意, 更可避免drop科.

冇m1/m2 返而問題唔大,core maths 個底好可以追返,但最大問題係冇physics 都可以 ...training on physics  對engineering 好重要。
現在已經發展到用物理現象來解釋資產(股票,債券,外幣等)定價
從而發展出一大堆金融衍生工具,即是所謂的金融/財務工程師。

好難想像,無讀物理如何讀Engine。

YmOra 發表於 21-11-5 22:55
係呀!好古怪的組合規定過去見過,的確覺得R晒頭。往後,希望數延不斷地受重視和視作獨立一科計之下,會 ...中英數M可以成為""2文2理""睇成績的基本組合,對男對女會是變得更為公平的呢!

焯媽媽 發表於 21-11-6 09:01
現在已經發展到用物理現象來解釋資產(股票,債券,外幣等)定價
從而發展出一大堆金融衍生工具,即是所謂的 ...

這是綜合科學.

今年, 我最喜歡看台大哲學教授苑舉正的視頻.

用哲學剖析時事, 以至用哲學去解釋經濟/金融/教育/政治.

就連魷魚遊戲也談了.

點解哲學家剖析金融/經濟, 是因為是人的行為.

苑教授經常邀請前台大校長, 是國際有名物理學專家, 分享物理學經驗衍生的一些學問.

前校長還創立物理管理學科目.用物理學的理念,去解釋管理的學問.
甚有趣.
E.g.
講量子電腦, 講台大校內是全球二個實驗室成功做出核分裂(原子彈的原理)….

這些視頻, 可以長知識, 多角度思考.

不過, 苑教授思想前衛, 同時, 也很保守.

時常(應該是經常), 表達愛國情懷. 考敬父母, 兄弟和睦.

一種大咀巴個性.

‹ 上一主題|下一主題