用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 下學年起將數學延伸部分視為選修科
樓主: ocarebear
go

下學年起將數學延伸部分視為選修科   [複製鏈接]

gracelam 發表於 21-11-3 10:40
話時話我女讀phy嘅電呢個topic有困難, 明明睇完Herman Yeung或問補習阿sir 係明, 但做題時又唔識, 佢話電 ...

我女就 wave 差

YmOra 發表於 21-11-3 13:15
這本書幾好,可提升"電"。

參考資料:

非常感謝

elective 2~ atomic 有冇好介紹
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

bbc2018 發表於 21-11-3 12:02
估唔到咁多人drop physics , M1, M2又甚麼情況?

我仔學校 S4有3x人修M2,去到S6仲有2x個,都係極少女生,但相信改革後時間多咗會更多人修讀。

睇返 20年 DSE 统計.
考M1女生有 950人,男生 1194人,而5+率 女生 28.9%,男生 26%.

考M2女生有 1242人,男生 2967,而5+率 女生 35.5%,男生 37.8%

似乎M1 统計都係比較啱细心啲嘅女生,代數就啱腦筋轉得快但粗心怕煩嘅男生。

gracelam 發表於 21-11-3 13:20
非常感謝  

elective 2~ atomic 有冇好介紹

通常班男仔未咁快有好嘢介紹阿女住,"原子"剛剛教完,我估要等多一排先有操卷料到手。

gracelam 發表於 21-11-3 12:40
阿女開頭M1/M2各大約20人

中六M2得13人(7男6女), M1都係差唔多都係10零人!

您學校M2男女好平均,好勁

相信之後M1/2會比較少人drop。其實有時數學要發力,亦比中、英比較容易處理,識一個讀B1C男仔,中四數學成績不是太好,其實是底子不太夠,好在佢一早目標比較明確,中五drop Econ, 數學搵私補M1,最後拿5*,連帶Core數亦進步得快,拿5**,反而一向好有信心的Chem只能拿5,上訴都係維持現狀。所以中四一年的成績其實有時不能做準,尤其某些學校,刻意考深過DSE,要清楚自己能力,將來大學選科目標,及早想辦法,堅持下去,成效會更好!

gracelam 發表於 21-11-3 10:34
我女學校phy 開2班都係5x人, 但drop科率唔高(包括男女), 今年中六2班全部女仔大約有1x人!
...

女生修 Physics 的確少,20年 DSE 考physics 男生有 6695人,而女生只有 2645人。

YolandaTam 發表於 21-11-3 13:18
我女就 wave 差

做多啲之補充。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-11-3 13:34
我仔學校 S4有3x人修M2,去到S6仲有2x個,都係極少女生,但相信改革後時間多咗會更多人修讀。

睇返 20年  ...

原來修讀M1男仔,女仔人數差唔多。M2明顯男仔多過女仔

是否您仔間學校修M2修埋Physics 的人多,所以比較少人drop?

洋蔥頭媽咪 發表於 21-11-3 13:42
做多啲之補充。

同意,努力中

YolandaTam 發表於 21-11-3 12:40
我女佢哋
M1 中四開學 36人,中六開學 21人,呢排又係 drop period,  已知有人 drop.
M2 中四開學 32人, ...
HKU早幾都講咗M1/ M2可以獨立計做elective, 會唔冇噤多同學drop?我家年輕人話M1應該攞5容易過中文,計best 6可計M1應該有著數。

小豬脾 發表於 21-11-3 14:03
HKU早幾都講咗M1/ M2可以獨立計做elective, 會唔冇噤多同學drop?我家年輕人話M1應該攞5容易過中文,計best  ...

數學好嘅人, M科攞5真係易過中文攞5, 男仔有3已經好好了!

YmOra 發表於 21-11-3 13:35
通常班男仔未咁快有好嘢介紹阿女住,"原子"剛剛教完,我估要等多一排先有操卷料到手。
...

收到

小豬脾 發表於 21-11-3 14:03
HKU早幾都講咗M1/ M2可以獨立計做elective, 會唔冇噤多同學drop?我家年輕人話M1應該攞5容易過中文,計best  ...

其實師妹嘅諗法十分合理 師姐都係因為相同邏輯啃八科。
不過如果我樓上講嘅係啱,大部份女仔因為 socialization 要乖想科科唔失禮,drop M 科保中文情況可能仍然存在。

bbc2018 發表於 21-11-3 13:46
原來修讀M1男仔,女仔人數差唔多。M2明顯男仔多過女仔

是否您仔間學校修M2修埋Physics 的人多,所以比較 ...

都算係,修 physics 好多都有M2。

不過我哋只係普通地區學校,其他學校情況唔清楚。

skywalker167 發表於 21-11-3 09:13
關於高中的理科textbook我建議可以看Openstax的免費開源適合外國高中課程的textbook
physics, chemistry都 ...

係呀!記左佢啦!你依個例子都重有得教。始終學電都要到中5上學期,這時有機會入calculus了。未學differentiation,其實好難教落去。當然可以plot curve,但就難教了。

其他如靜電的potential(針對point charge),其實你唔識integration,點計到從infinity 到某點的work done?計唔到,點揾potential? 這是比你舉的例子還要早面對的課程。但integration
differentiation 遲一個學期。就是說學生只能記potential條公式了!可能教育局諗諗下覺得有問題,就索性係2015cut左佢。

爲了避免calculusDSE的教科書一開始就教學生Newton 2nd Law 就是
F = ma 了。點搞!?

這樣學physics,難怪香港的競爭力越來越差。

ok_ko 發表於 21-11-3 14:51
係呀!記左佢啦!你依個例子都重有得教。始終學電都要到中5上學期,這時有機會入calculus了。未學different ...

香港物理响世界排名,我記得,科大排37,港大排66,中大排99,100內香港都有3間,我以為都算唔錯。

ok_ko 發表於 21-11-3 14:51
其他如靜電的potential(針對point charge),其實你唔識integration,點計到從infinity 到某點的work done?計唔到,點揾potential? ...

Electric potential 已經 cut 咗, out-c 鳥
DSE 的 electric field 已經cut 到變咗BB級別鳥

ok_ko    發表於 21-11-3 15:45

YmOra 發表於 21-11-3 15:19
香港物理响世界排名,我記得,科大排37,港大排66,中大排99,100內香港都有3間,我以為都算唔 ...

我唔係話香港三所大學的物理系有問題。我係話DSE的課程比從前退步了。從高中4年變成高中3年,當然一定會教小D野。但cut 野有好多種cut法。我也具體講出我認爲的問題所在。

從課程而論,DSE物理確實是退步了。

ok_ko 發表於 21-11-3 15:44
我唔係話香港三所大學的物理系有問題。我係話DSE的課程比從前退步了。從高中4年變成高中3年,當然一定會教 ...

都係嘅!無偈啦!鬼叫入U唯一途徑只有DSE咩!

我記得以前舊制AL physics雖然好一大班人無pure
但有班人會考時讀過additional math,有學過calculus
但仍然有班讀AL physics的人會考都沒有AMath完全沒有calculus底
我記得AL physics除了potential之外仲有電容果D要calculus derive條式
但其實我覺得就 如果話 你明白甚麼是calculus,但完全不明白calculus的運算過程
同條式點樣使用calculus derive出來,
只知道你用calculus derive完之後條式系錦,條式要點代,省略左個數學過程,其實都ok.....
但當然如果呢種方法讀高中physics去升讀大學engineering或者phy/applied phy是會中伏,
因為工程同大學純phy或者應用phy都要calculus自己去derive條式出來

另外話說,其實大學有D基礎物理course(比D學生個programme需要物理background但個學生DSE沒有phy去讀)
是在1-2個sem內教完大半dse physics syllabus而成個course是完全不需要使用calculus
所以其實我覺得高中程度的phy不用到calculus都是可以接受的

例如講potential就係 無限遠的時候potential定做零(定),
如果是吸引就會釋放kinetic energy錦所以potential energy會減少
變成負數 定做零方便計算
之後同你講電力條式被發現系物物物
work done就是力乘位移,但力會隨位置改變,所以要透過integration去計
不需要理integration點做,最後條式就變成物物物,錦

另外我覺得值得一提: DSE數學延伸單元不只calculus仲有好多其他好Advance的野,同calculus D題目都出到好深
我以前會考AMath的時候覺得integration是全個課程裡面最容易取分的部分,但去到pure完全吾得

其實我2016年用自修生身分玩過一次DSE,其中一科考過的是phy
但我是用D二手舊的DSE書(應該是初版)去準備
但我其實不知道2016年的syllabus有cut到甚麼

題外話: 我聽過大學是shift左的,大學數學是邏輯學,大學物理類似中學數學,大學化學類似中學物理,大學生物類似中學化學

‹ 上一主題|下一主題