用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 下學年起將數學延伸部分視為選修科
樓主: ocarebear
go

下學年起將數學延伸部分視為選修科   [複製鏈接]

bbc2018 發表於 21-10-30 10:53
阿囡數學方面今年已培養備課習慣,真係會比較容易跟到老師,佢哋精英班,教得又比較快。不過講真寧願教快 ...

數學好講天份,當然基本功亦不能少, 我個人亦同意能力達到嘅可以學快啲學多啲。

我仔小學時數學系教快半年, 小六上學期已經教曬人哋嘅課程,而且佢哋係用英文課本,所以有充足嘅時間準備升中銜接。 升中後課程冇教快, 但我仔已經培養好自學能力,老師未教佢已經會自己睇, 而且基本功打得穩, 對學習有好大幫助,所以就算高中飛書嚟教,對佢影響都不算太大。

數學有時好難勉強,如果能力弱,勉強讀M科會幾辛苦, 最重要睇清楚自己想行嘅路, 選啱目標就可以了。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-10-30 14:35
數學好講天份,當然基本功亦不能少, 我個人亦同意能力達到嘅可以學快啲學多啲。

我仔小學時數學系教快半 ...

我知您仔仔一向數學好,又有修physic, 修埋M2, 自然得心應手,成效好!
我哋都好在小學數學教快半年,又有教英數,奧數,上到中學差唔多模式。學校少功課,可以自己買練習,做吓唔同題型的數,唔明解的地方會主動問,中一、二再打好數學底,現在阿囡對數學好有興趣,雖然佢唔想修physics, 但數底好,對選修Chem 亦會有幫助。

洋蔥頭媽咪    發表於 21-10-30 15:08

ocarebear 發表於 21-10-28 00:27
是否即係2022年考dse適用?

http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2267552

2022係HKU才正式全面咁行,好幾間大學已經响兩年前陸續行緊。

canopy 發表於 21-10-28 21:47
咁遲先講,報考資料已經俾晒考試局,唔少人已drop M1/M2

都唔係呀!係HKU剛剛才公告,其他過去已公告了。有讀開數延嘅應該知道的,故drop唔drop係個人選擇而矣!

YmOra 發表於 21-10-30 16:34
都唔係呀!係HKU剛剛才公告,其他過去已公告了。有讀開數延嘅應該知道的,故drop唔drop係個人 ...

我女修M2, 朋友修M1, 大家都剛剛才drop, 因為要報考試局,大家都target HKU, 大家都係呢兩日先知

canopy 發表於 21-10-30 16:47
我女修M2, 朋友修M1, 大家都剛剛才drop, 因為要報考試局,大家都target HKU, 大家都係呢兩日先知
...

ic,HKU又真係遲咗D公告嘅!不過,我哋班jm們有估佢都係這一兩年內都會跟主流走,又不過,我哋係以理學院為主要考量,故沒太大影響。

回覆樓主:

因為我女target 既科之前一直都係core math同M1/M2邊科好d就計邊科,衡量過時間分配,唯有drop M2, 其實佢都幾鍾意M2。不過今年仲要考LS, 其他3科electives佢都鍾意,就算HKU早d宣布,可能都一樣會drop M2, 因為實在無能力handle 8科。

canopy 發表於 21-10-30 17:14
因為我女target 既科之前一直都係core math同M1/M2邊科好d就計邊科,衡量過時間分配,唯有drop M2, 其實佢 ...

都係架,如果唔係將來通識只求合格而釋出咁多時間嚟讀數延,想响這年頭讀得晒8科都真係十分吃力。drop咗科讀少1科,整體成績有所上揚,條數又咪係响番到。

canopy 發表於 21-10-30 17:14
因為我女target 既科之前一直都係core math同M1/M2邊科好d就計邊科,衡量過時間分配,唯有drop M2, 其實佢 ...

入大學係鬥高分,時間兼顧唔到嘅 drop 咗亦未嘗壞事,集中火力更具成本效益。當然有能力兼顧到嘅修讀係有著數,呢類學生一般都會堅持到最後唔會 drop,但能力唔夠嘅就無謂勉強。

YmOra 發表於 21-10-30 17:31
都係架,如果唔係將來通識只求合格而釋出咁多時間嚟讀數延,想响這年頭讀得晒8科都真係十分吃力。dro ...

8科唔係人人兼顧到或有能力應付到,你睇每年 DSE 考2X 學生佔多數,3x佔少數已知,何況要修讀8科,每科都要取好成績時間管理上要好好先得。

仲記得兩年前我仔有想過  drop 科,唔係因為能力問題,而係見到修2x嘅同學真係舒服好多,功課都做少好多。人生交义點睇自己諗法,不過我仔都慶幸自己嘅堅持, 雖然辛苦但換來更大競爭力,绝對值得。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-11-1 00:00
8科唔係人人兼顧到或有能力應付到,你睇每年 DSE 考2X 學生佔多數,3x佔少數已知,何況要修讀8科,每科都 ...

我女係另一種考慮:佢兩科語文,尤其中文唔太穩定,分分鐘4咗,而數學 LS同3科 Elective比較穩。
佢 target 嘅學系計 Best 6,佢需要用 elective 嚟「補償」因語文科帶來嘅不確定性。
權衡再三,雖然只能僅僅 handle 8科都唔 drop 科。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-11-1 00:00
8科唔係人人兼顧到或有能力應付到,你睇每年 DSE 考2X 學生佔多數,3x佔少數已知,何況要修讀8科,每科都 ...

認同讀8科係十分吃力,能力唔夠或唔夠堅持也不成事。不過,未來通識科的在校學習"時數"安排會少咗,仲有語文科也釋出部份時數,總時數多咗,真係有利修讀M1M2和其他選修科,我估計,整體選修科的成績應該會有所增長呢!亦會多咗人修讀8科,因為未來所謂修8科,實質只係讀(7科+1pass),無我哋這一代8科咁辛苦。

esmehouse    發表於 21-11-1 09:00
洋蔥頭媽咪    發表於 21-11-1 07:51

YolandaTam 發表於 21-11-1 01:32
我女係另一種考慮:佢兩科語文,尤其中文唔太穩定,分分鐘4咗,而數學 LS同3科 Elective比較穩。
佢 targe ...

妳囡囡又勤力學校又谷,再加上又有爸爸支援,完全唔駛擔心,加油  

YmOra 發表於 21-11-1 07:13
認同讀8科係十分吃力,能力唔夠或唔夠堅持也不成事。不過,未來通識科的在校學習"時數"安排會少咗,仲有 ...

我女target嚟緊揀科都係諗住修M1 M2,兩科少咗時數確實有利修8科,現在頭痛緊應揀M1 還是M2了

gigayan 發表於 21-11-1 10:35
我女target嚟緊揀科都係諗住修M1 M2,兩科少咗時數確實有利修8科,現在頭痛緊應揀M1 還是M2了
...

其實,M1和M2响特色上好明顯唔難揀想要的心頭好,單單從"興趣喜歡"角度看係好容易選擇得到。我女由中一就不喜歡統計和概率,就算小學統計方面的功課或測考有好表現也不喜歡那些範疇,佢覺得好悶,比較喜歡代數解題,佢話題題新鮮題題深好好玩,故,她好容易就揀到M2了,而且,我認為數延好特別,以百分之200的興趣角度選擇想讀的一課,將來DSE的表現一定可以"事半功倍倍倍"呢!

YmOra 發表於 21-11-1 10:50
其實,M1和M2响特色上好明顯唔難揀想要的心頭好,單單從"興趣喜歡"角度看係好容易選擇得到。我女由中 ...
我女同你女一樣, 又係對統計唔知點解理解不能, 佢曾經花好多心思和時間去想自己明, 但都係搞唔掂...... 反而代數佢好容易就掌握到, 而且佢話代數係有趣味好多。
不過我覺得佢從少無乜數感, 即係洋蔥頭媽媽所講的數學天份, 有D擔心佢讀唔掂, 而且M2學校一定要搭Physics, 佢又唔係咁想修Physics, 所以有猶豫呢~~~

洋蔥頭媽咪 發表於 21-11-1 07:55
妳囡囡又勤力學校又谷,再加上又有爸爸支援,完全唔駛擔心,加油  
...

唉,女仔,姑勿論天份(同令郎完全冇得比),單係考試日嚟  M 已經大打折扣
今年位位中六同學都好忙好難捱,我哋做父母嘅真係要打醒十二分精神去支援佢哋身體同情緒呀

YolandaTam 發表於 21-11-1 12:16
唉,女仔,姑勿論天份(同令郎完全冇得比),單係考試日嚟  M 已經大打折扣 。
今年位位中六同學都 ...

呢點我都認同要留意情緒,須然我仔唔駛我擔心,但我見佢其實都有少少壓力,所以平日我都會同佢頃下計,幫到佢嘅盡量幫輕佢,例如佢話想做練習/ past paper ,我就周圍幫佢揾下盡量 support佢,做父母係咁㗎啦,捱多半年就完。
所以我都話有時叫妳囡囡唔使過份緊張, 壓力太大反而影響表現, 盡力就可以了,大家都要加油

gigayan 發表於 21-11-1 12:11
我女同你女一樣, 又係對統計唔知點解理解不能, 佢曾經花好多心思和時間去想自己明, 但都係搞唔掂...... 反 ...

有興趣自然事半功倍,肯努力嘅話無話唔掂嘅,可能讀落唔係想像中咁難呢!不過貴校 M2 要搭 phy ,真係要諗清楚是否喜歡數學先得,高中 physics 非常多數要計,或者叫囡囡去書局睇下高中 physics 有冇興趣先決定。

gigayan 發表於 21-11-1 12:11
我女同你女一樣, 又係對統計唔知點解理解不能, 佢曾經花好多心思和時間去想自己明, 但都係搞唔掂...... 反 ...

哦!真係兩難喎!從興趣就容易揀,但又要搭單讀埋無咁有興趣嘅物理,若然要取舍,我比較建議你囡囡揀M1,因為既可以揀科比主科數深D嘅數學讀,又不用硬食埋科Phy,倒不如留番個qouta揀另一科喜歡DD嘅選修科,免得一開波就計劃定將來會drop物理嘛!你知架啦!e+盡修8科會有so,將來大學收生會改成點都叫做有個配合嘛!

‹ 上一主題|下一主題