用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 下學年起將數學延伸部分視為選修科
樓主: ocarebear
go

下學年起將數學延伸部分視為選修科   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 21-11-7 22:26
我前面補充了一些資料給bc2018, 澄清我係相信要有20-30年的遠見,IBer 的 Attributes就係有這種方向,而且 ...

不要誤會我上面表達的是對陳sir你的"贊賞",無論我舉的律師jm與她的囝囝或是陳sir你與你的囝囝,又或者係我另外接觸過其他的家庭,大家皆有未必相同的"孩子成功路之教育",陳sir和律師媽媽的屬"少有少眾"的例子或方法,但我的接觸個案話我知係唔緊要的,因為縱然例子或方法屬"多數、大眾"都係有著共同的"成功要點",純個人意見,成功要點係一份""堅持"",只要向著心信會邁向成功之路不斷前進就是了,真係不在乎你係咩家庭咩少眾方法咩大眾人想法及方法,因為成功與否只有你與孩子的這個家才最"肉緊",這份感受未必人人可以體會得到,旁人的煩音亦可能會多,最近與家人去睇""媽媽的神奇小子"",戲中有一番話,好講出我哋作為媽媽對孩子成長的感受,神奇小子的媽媽不理睬別人的目光與聲音,深信方法係得嘅,係可以帶領孩子走向成功的,"""堅持""",就是神奇媽媽與陳sir與律師媽咪與一眾其他媽咪都有嘅堅持,加埋孩子努力的堅持,我唔相信成功會離你而去的呢!

洋蔥頭媽咪 發表於 21-11-7 13:40
求學是求分數呢個係現實社會常態,同意陳 SIR 所講,你睇啲家長升中選校一味強調比較 DSE 4+ /5+ 入U率去 ...

我估我不是大眾心態的一群,我估我屬少眾族裔,我深信自己的方法發輝响自己的家裏會是最適合,我會堅持走下去,今天已經是孩子中學最後一年了,回望但不敢作總結下還算可以呢!阿女從不肉緊別人的睇法或煩音,只管向着理想進發,將來找份點嘅工作無興趣去想住,現在每天只是努力"裝備"自己,行好每一步就算了,結果回報係點,女兒真係抱著""平常心""就算了。

另外,4+、5+...率响EK給了一些"主觀味"籠罩得好利害,睇唔到"統計"裏的其他部份,其實,係有點可惜的,身邊的jm群話,想搵"有益"嘅料,還是多D出嚟茶聚好了。有時响度諗,今時今日嘅EK,係咪對家嘅打手入嚟"趕客"的手段呢?!真係好懷念舊日的EK。

洋蔥頭媽咪    發表於 21-11-8 07:41

YmOra 發表於 21-11-8 07:26
我估我不是大眾心態的一群,我估我屬少眾族裔,我深信自己的方法發輝响自己的家裏會是最適合,我會 ...

係,睇返初初嚟呢度,有班小朋友差不多大嘅 JM /網友,大家頃下小朋友準備升中,分享下呈分試策略,沒有單打和私心,真的很開心,隨著大家孩子開始大少了上來,亦覺得這個平台變了。現在大眾只喜歡圍爐取嗳,亦少了已往嘅真誠,好可惜。

Anyway 我只喜歡做回自己,間中路過就答句咀,回應都出於好意,唔啱聽請略過吧!

洋蔥頭媽咪 發表於 21-11-8 07:52
係,睇返初初嚟呢度,有班小朋友差不多大嘅 JM /網友,大家頃下小朋友準備升中,分享下呈分試策略,沒有單 ...

係呀!我的心態與你的相同,有時覺得EK真心分享想幫人嘅以前多e+少,不再是分享個案例子,而是給一些人經常進行「你識唔識嘢㗎」的"資格審查",真係"趕客"嚴重,故心態上與你的一樣,路過時俾點點兒的"經驗",盡量幫一些長期沒登入EK但又好想找些指引和參考的jm們。亦鼓勵自己,對自己講,這群"趕客者們",只是網絡世界經常用嘅"多重影分身術"嘅傑作而矣!由始至終都係1人身痕而矣!所以,鼓勵自己,EK還有很多很多jm想知想睇一些"有益身心"嘅資料嘛!

YmOra 發表於 21-11-8 06:56
不要誤會我上面表達的是對陳sir你的"贊賞",無論我舉的律師jm與她的囝囝或是陳sir你與你的 ...

真係有緣,我昨天跟太太在Netflix 睇完「媽媽的神奇小子」,我明白你講堅持的意思。

我已經上岸了,不需要證明什麼,只係自己陪兒子走過一大段路,間中路過有些感觸講多兩句,希望大家不用重蹈覆轍。

以前在EK可以分享不同教育教養觀點,開個帖一齊討論和而不同的觀點。現在不同了,有時覺得陌生。

我間中都會認為是教育制度,考試制度及社會的氛圍產生。我不止一次講,掉轉我現在面對這些困難及問題,都係要再思考,也要適當調整,例如離開香港,home schooling這些。我始終認為不跟香港教育制度及官僚起舞,做啱一定多過做錯!

我們舊時EK網友也間中有茶聚飯聚,分享深入些,不是純粹鍵盤戰士。你們現在也有,是好事,但也要小心呀!

twobirds    發表於 21-11-8 08:44
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

YmOra 發表於 21-11-8 08:21
係呀!我的心態與你的相同,有時覺得EK真心分享想幫人嘅以前多e+少,不再是分享個案例子,而是 ...
其實EK家長仲係好helpful! 包括你們 ! 我好幾年冇上EK, 今年因亞仔中四揀科時有些疑問, 又返來EK取經請教大家,  仍然有家長們也熱心哋分享經驗,  各種意見,  其實幾好.

洋蔥頭媽咪    發表於 21-11-8 20:37
YmOra    發表於 21-11-8 13:30

吓,是否誇張咗,我在EK的回應,我有踩過香港教育?lB或DSE?我有踩過CS或DS或醫科、熱門科?我無提供資訊??

其實個人一向希望正面的求學或做人態度!對香港年青人,對香港教育制度,對香港社會!心態越好,自然就會越嚟越好!

只係上面提過某一言論講為何某人之前都係選熱門科,現在反而……,就咁樣??其實有興趣的,自己睇清楚,亦可以睇清楚其他post, 其他回應吧!

唔怪之得,EK靜局,唔好借機入我數

其實EK不是吹水之地,資訊會影響其他家長做出重要的決定,影響深遠,如升中選校、中四選科,M1/M2對本地或海外留學,大學選科……

路是年輕人/年青人自己摸索,自己去走,並非家長們嘅認為~~~

有時見到都覺得好有趣。最近,先忽然有另一想法,巔倒自己幾拾年嘅人生路,自己位年輕人話,乜你宜家先知?我知咗好耐了~~~

又一次,年輕人選科,我話若果A唔得,B又唔掂,咁我見你後面有啲C和D,其實C和D你掂唔掂㗎,唔好監操你喎,年輕人回,我得㗎喎,唔岩唔會揀。家長一直堅持指點迷津,以為自由在佢手,是否一廂情願嘅想法?~~~

難得仲有人認為修法律,一定係做律師為目標,或許,係時候去認識下當下社會,更新下自己思維,世界不停前行中~~~

bbc2018 發表於 21-11-8 09:11
吓,是否誇張咗,我在EK的回應,我有踩過香港教育?lB或DSE?我有踩過CS或DS或醫科、熱門科?我無提供資訊 ...

啲分享真係幾新奇㗎,網友問如何選科,甚或唔知網友讀書背景,就有啲建議保3保4就飛出嚟,仲有啲但求就手嘅選科式建議,易讀吖嘛。人哋係想保住升學機會就保3保4啫,人哋目標可能係Best 5 28分起跳,去教人保3保4,似乎亦係教人棄3棄4~~~

所以同意你嘅說法,建議,係可能對他人影響深遠~~~

bbc2018 發表於 21-11-8 09:11
吓,是否誇張咗,我在EK的回應,我有踩過香港教育?lB或DSE?我有踩過CS或DS或醫科、熱門科?我無提供資訊 ...

支持"正面觀",認同心態越好,自然就會越嚟越好!我的茶客jm們也是抱著正面態度育兒。

ANChan59 發表於 21-11-8 08:41
真係有緣,我昨天跟太太在Netflix 睇完「媽媽的神奇小子」,我明白你講堅持的意思。

我已經上岸了,不需 ...

放心,我無咁in,思想仍然守舊,我的茶客都係一些舊戰友、舊家長、鄰居jm等等而矣!

好羨慕你可以經歷舊EK年代,我剛開始加入就已經係水尾了,唯有爬舊帖子慰藉下。

twobirds 發表於 21-11-8 08:42
其實EK家長仲係好helpful! 包括你們 ! 我好幾年冇上EK, 今年因亞仔中四揀科時有些疑問, 又返來EK取 ...

預祝你囝囝選科順利。

ANChan59 發表於 21-11-8 08:41

我已經上岸了,不需 ...
其實,我也差不多上岸.
這一年仍然叫著DS,DS,
希望多d关注,
究竟有無意義?
結果如何,我也不管.隨緣.

近日,細囝需要落中學做義工.攪些少STEM 小遊戲分享.
过去好'宅'ge細囝,  直接面對自己個性最弱一環.
綜觀,每次回家,帶著疲倦, 面貌仍然輕鬆.
出門也帶著積極.

數學係亞囝優點,
人際是弱點.

今年,是相當大進步.
開始揾到自己方法.目標.

………

對於你教囝的熱心和方法.
毫不猶豫的支持和讚賞.
因為,人人不同:自己孩子有益便可.

YmOra 發表於 21-11-8 13:31
預祝你囝囝選科順利。

多謝,已經順利選咗啦!

YmOra    發表於 21-11-9 06:39
洋蔥頭媽咪    發表於 21-11-8 20:38

洋蔥頭媽咪 發表於 21-11-8 07:52
係,睇返初初嚟呢度,有班小朋友差不多大嘅 JM /網友,大家頃下小朋友準備升中,分享下呈分試策略,沒有單 ...

無錯,當年的EK確實好正,好在現在仲有你哋幾位有心人,我都仲係會留意有心人嘅留言,依然好有用的。

洋蔥頭媽咪    發表於 21-11-8 20:36

twobirds 發表於 21-11-8 14:39
多謝,已經順利選咗啦!

恭喜,我都希望阿女嚟緊揀啱適合自己嘅科目

twobirds    發表於 21-11-9 08:55

mcl203 發表於 21-11-8 10:57
路是年輕人/年青人自己摸索,自己去走,並非家長們嘅認為~~~

有時見到都覺得好有趣。最近,先忽然有另 ...

律師可以接觸好多行業,如大藥廠、金融等,亦可兼任其他職位,如行政。我識得一位律師朋友,佢係一間證券行CEO

家長太緊張,好易限制年青人將來的可行性,信任和鼓勵才是最重要!

bbc2018 發表於 21-11-8 20:23
律師可以接觸好多行業,如大藥廠、金融等,亦可兼任其他職位,如行政。我識得一位律師朋友,佢係一間證券 ...
現今做得律師都是非富則貴 林作都算表表者

amy997 發表於 21-11-8 20:49
現今做得律師都是非富則貴 林作都算表表者

林作某程度上我幾欣賞佢 佢好知自己需要乜嘢 為得到個樣嘢佢諗到計仔去點樣得到 把利益化到最大

絕對是「別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿」的表表者

YmOra 發表於 21-11-8 13:22
支持"正面觀",認同心態越好,自然就會越嚟越好!我的茶客jm們也是抱著正面態度育兒。
...

眼見有些學生唔差,但就一早認定差,深怕唔得,又一早set好晒,對年輕人其實不太有效,只會得不償失。睇見有哋學校教學方法,亦估計到結果,有些可惜。

願”正面觀” 可以給年輕人多發展空間,成效會更加好!

YmOra    發表於 21-11-9 06:46
‹ 上一主題|下一主題