用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 喇沙小學 VS 聖保羅書院小學
樓主: jp2khk
go

喇沙小學 VS 聖保羅書院小學   [複製鏈接]

myhappylife 發表於 21-11-8 14:57
請問spcps通常幾多月有result?

12月中出final result. 到時會收信通知。

回覆 erikobb823 的帖子

Thanks!

Vana 發表於 21-11-3 22:52
女校而家一樣唔教,最頂尖既女校都唔教  個個星期同佢地 d 媽咪食早餐,個個星期都呻,中三,話 ...
學生唔讀書,家長有責.老師唔教書,校長有責.

我覺喇沙仔係幾曳。老師都嚴...,但都管唔掂。
其他我又覺ok.

男仔曳好正常 上到書院一樣

小曳人 發表於 21-10-27 17:22
喇小

我個仔都後悔。

回覆樓主:

如果換作 "喇沙小學 VS 拔萃男書院小學部" 大家又點睇呢?
我比較concern
5) 考試測驗默書次數
6) 有否教淺考深
7) 平均每日功課多少級難度

醒目開學勳章 貢獻勳章

iba 發表於 21-11-12 10:16
如果換作 "喇沙小學 VS 拔萃男書院小學部" 大家又點睇呢?
我比較concern
5) 考試測驗默書次數
喇小一年3個學期,每個學期中英默書各2-3次,一定唔會同一星期默兩科,範圍起碼2個星期前出一年3考,除數學外,無小測,數學小測一般唔會預先講,亦唔計分

喇小試卷一般溫齊書,夠時間答的話,就會有90+,深嘅題目係10分以內,所以唔會太過深,但量多,一般學生係做唔哂,試過有英文卷一班得一兩個做得哂,打鐘收卷時,名班有慘叫聲!(高年班考試)
一般情況,初小平均分90+學校每班有10人左右,到小3開始,平均分90+嘅每班約5個 (唔知咁叫唔叫難喇...) 我個人已經放棄追分數,小朋友識就算,因為佢手腳慢,一定做唔哂份考試卷

功課,連改正,一般5-8份,量亦唔多 (worksheet 可能有幾頁,只會一次做1-2頁)
因為工作紙未必有課文跟,可能係學校自訂課程,所以個別學生可能會覺得難,特別係作文預備嘅工作紙

恐龍家

小曳人 發表於 21-11-12 10:39
喇小一年3個學期,每個學期中英默書各2-3次,一定唔會同一星期默兩科,範圍起碼2個星期前出一年3考,除數學 ...

聽講係初小比較輕鬆,高小課程突然會變深好多,功課突然變多。
請問係咪真係有咁嘅情況?

醒目開學勳章 貢獻勳章

iba 發表於 21-11-12 10:56
聽講係初小比較輕鬆,高小課程突然會變深好多,功課突然變多。
請問係咪真係有咁嘅情況?
...
我唔覺,我覺得差唔多
恐龍家

喇沙以前比較小野做, 近呢兩年啲功課真係算多, 每日平均都六七樣, 仲有好多唔計分嘅assesment & quiz ( 如果睇得開的話)...... 基本上每個星期都有一兩樣嘢要做, spb 相對少一些. 課程上SpB會深少少, 整體同學情況非常接近, 所以考試main cluster同學啲分都好接近, 喇沙相對來講啲同學分野會比較大啲,始終係一間津貼學校。SPB  相對來講會文靜一些, 喇沙仔比較noisy一點; 但如果講到活動,SPB 所有課外活動都
相對來講比較陶冶性情性質, 唔會超級超級認真, LS 如果有比賽,比賽比課堂行先, 會搏盡, 學校亦鼓勵你參加多啲比賽。 不過兩間都係好學校, 是但入到邊間Still no regret! 兩間而家都重學術.... 可能比較旺角東 會好啲! ( La salle is free and benefit the siblings and grandsons....but need to fight to get the college seats.....but only band 3 students cannot go....) ( can band 3 students adapt to the st Paul's college nowadays cirriculum? I doubt....)

lskstephen    發表於 21-11-12 14:00

iba 發表於 21-11-12 10:16
我比較concern
5) 考試測驗默書次數

Rpp 發表於 21-11-14 10:16
小學嘅唔清楚,大仔當年嘅同學仔中二插去男拔,曳同學同大仔幾個都入了港大內外全科醫學士,聽說插班入男 ...

又玩得又曳 又入到神科 還不滿足

tkhhung 發表於 21-11-15 08:45
又玩得又曳 又入到神科 還不滿足

Rpp 發表於 21-11-16 07:07
只是帶個信息比大家,一分天資,99 分靠努力,曳的喇沙仔經常整蠱人課堂上經常瞓覺的同學背後,有挑燈夜讀 ...

期望入到 FG 班
‹ 上一主題|下一主題