用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 喇沙小學 VS 聖保羅書院小學
樓主: jp2khk
go

喇沙小學 VS 聖保羅書院小學   [複製鏈接]

b3410 發表於 21-10-28 12:03
應該是7科。數人頭29人

睇埋2019 同2020 都有廿幾人Having 42 points or more, 平均7 科5*

lskstephen 發表於 21-10-28 09:26
回覆 amazinggrace13 的帖子

Happy for you!!!

Thanks(emoji)(emoji)

jp2khk 發表於 21-10-28 03:28
amazinggrace13: 多謝你嘅詳細解答。

聽完你形容,感覺上入讀L S都會有一個愉快嘅學習童年,尤其是你話佢 ...

Hi,

請看以下回覆。(emoji)

唔知點解出面啲人一提起喇沙就會講類似說話「嘩你諗住讀喇沙,好谷,好辛苦個喎!」。
—》因為喇沙對學術是真的有要求,有很多小測(但不計分,似溫書)。課程很有系統,沒有教快,沒有教淺考深。如果小朋友上課專心,做功課認真,那麼可以不用改正。不計改正,每天只有4樣功課,但如果上課沒有留心,功課做錯,有很多改正再加要溫習,便會吃力。所以好睇小朋友性格,我見有人輕鬆也有人吃力。

至於插班生,聽一些有經驗的家長説插得入喇沙的都考頭5名。

I never thought LS is associated with the image of Good Boys?

If you have the option to choose between LS, first you need to ask if you want your son to be associated with the image of LS or SPB?
Also worth consideration is 1) if there will be little brother(s) and 2) if you feel securing a seat at LS for the brothers will be worthwhile

amazinggrace13 發表於 21-10-29 15:57
Hi,

請看以下回覆。(emoji)

喇沙不算叫谷 但學術上一定要有能力 去到升中時 只收回band 1-2 學生 弱肉强食

回覆 tkhhung 的帖子

所以喇小升喇中會篩人?

ustvct 發表於 21-11-2 17:29

所以喇小升喇中會篩人?

LSC 只收band 1-2 喇小學生

回覆 jp2khk 的帖子

Paul Boy 學生

1)學校重視品德教育嗎?
非常重視

2)整體大部份學生品德/氣質
學校好注重品德發展同兄弟情培育

3)學校活動教學元素
確實較少

4)學校課外活動多選擇嗎?一般一星期幾次?
疫情變了做 online

5)考試測驗默書次數?
3 次考試, 中英文各3次默書

6)有否教淺考深?
暫時唔覺, 教得都深, 功課出得都有深度

7)平均每日功課多少及難度?
7 樣包括2-3樣改正, 即是之前做得好就少啲功課

8)放學大部份學生都需要補習?
無補習, 其實除左日常功課, 學校提供好多課外的練習在網上做的, 如真的全做了也不需額外去補習

9)你認為學生和家長,壓力大嗎?
學生無壓力

10)家長整體相處融洽有善嗎?
科技改善了人之間的關係, 都入晒 whatsapp group

11)妳小朋友返學開心嗎?
日日笑住放學

12)有得再揀過你會再揀呢間嗎?XD
會, 希望細佬成功

ustvct 發表於 21-11-2 17:29

所以喇小升喇中會篩人?

喇沙中小學為直屬關係
大抽獎直屬位給B1/B2生抽

Poyau 發表於 21-11-3 07:16
喇沙中小學為直屬關係
大抽獎直屬位給B1/B2生抽

過去大抽奬預留138位給喇小 只有17位放出街

tkhhung 發表於 21-11-3 07:21
過去大抽奬預留138位給喇小 只有17位放出街

請問喇沙直屬位是否足夠收B2生

Poyau 發表於 21-11-3 08:03
請問喇沙直屬位是否足夠收B2生

之前講明 B2 生 全收

tkhhung 發表於 21-11-3 08:04
之前講明 B2 生 全收

太好了 皆大歡喜

Poyau 發表於 21-11-3 08:05
太好了 皆大歡喜

打好基礎 否則上到書院都極辛苦

醒目開學勳章 貢獻勳章

數字係咁嘅

喇小,33人 x 6班,但每年都有150+ 人過到馬路,遠高於直屬位,原因係LSC 會動用自行位收喇小學生,務求接收全部 band 1 + 2 嘅學校,並保証,如果band 2  生抽唔入,只要操行唔太差,叩門都會收返

所以,真係唔駛太擔心,反而諗一下,如果真係band 2 生,又無專長,過馬路為乜? 每年總會遇上3兩個老師唔教書,好多同學為此補習,真係有人上堂瞓覺,放學補習補到9點,返到屋企先做功課....你要呢d生活? 定係有信心唔會變成咁?

恐龍家

小曳人 發表於 21-11-3 08:07
數字係咁嘅

喇小,33人 x 6班,但每年都有150+ 人過到馬路,遠高於直屬位,原因係LSC 會動用自行位收喇小 ...

上到中學,大部份都唔係靠老師,這應該是大部份人的現實吧?

喇沙嘅特質就係就算不優秀都不能太樣衰,這個推動力不少的。

busydaddy 發表於 21-11-3 08:21
上到中學,大部份都唔係靠老師,這應該是大部份人的現實吧?

喇沙嘅特質就係就算不優秀都不能太樣衰,這 ...

是否男校先唔教書,又或者而家D人出哂去補習不用靠老師?我地以前傳統女校D老師都好盡責教書,冇聽過唔教書,雖然唔係個個學生聽

964000 發表於 21-11-3 08:33
是否男校先唔教書,又或者而家D人出哂去補習不用靠老師?我地以前傳統女校D老師都好盡責教書,冇聽過唔教 ...

佢有佢教,但每個人吸收方法不一樣。到了中學就各師各法了

964000 發表於 21-11-3 08:33
是否男校先唔教書,又或者而家D人出哂去補習不用靠老師?我地以前傳統女校D老師都好盡責教書,冇聽過唔教 ...

又或者咁講,師資係好嘅,但係咁大間學校,你主動問佢,佢或者會幫下你,但係佢係唔會主動去幫你。

小曳人 發表於 21-11-3 08:07
數字係咁嘅

喇小,33人 x 6班,但每年都有150+ 人過到馬路,遠高於直屬位,原因係LSC 會動用自行位收喇小 ...
其實睇小朋友自己將來如何打算。同事個仔讀喇小,一直墊底左右沉浮。不過小朋友自己天性開朗活潑好動,一直讀的好開心,學校老師也未有刁難佢。升中時同事擔心過唔到馬路,結果順利過馬路,又係開開心心6年。預咗考唔到資助學位,所以也沒有壓力。依家小朋友變成高大的少年,陽光,體貼父母,雖然讀書唔叻,不過將來都係大好青年一個。

‹ 上一主題|下一主題