用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 喇沙小學 VS 聖保羅書院小學
樓主: jp2khk
go

喇沙小學 VS 聖保羅書院小學   [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

jazzcf 發表於 21-10-27 17:33
請問哥哥成績好, 在學校會唔會比其他同學多一D 機會呢? 例如做班長,選去 train 朗誦, 奧數比賽, 入校隊等.. ...

班長從來無佢份
朗誦,年年都係學生自由報名,有一年老師揀人,有揀佢,所謂train 係老師教咗一次咁大把,但老師演譯正確,仔好似係當場第4,嗰次我有去,演譯啱嘅人少於1/3

奧數,有奧數班,我地無參加,另外小四開始有數校隊,其實初小都有叫佢去比賽,呢方便算係咁,自由組隊,一間學校出一隊嘅,會幾個小6哥哥,搭我仔一個小5

佢另外係IT team成員,亦有份去stem 嘅比賽,但學校對比賽嘅support 近乎零 (操卷囉~)

課堂出問題,只係叫社工,社工無乜可以做到,只係每次阿仔情緒出問題,就帶佢走,等老師繼續上堂,個別老師會覺得阿仔無得救,長期叫佢企走廊都試過.....
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實,我大仔係extreme case,但每級總有3兩個

希望唔會嚇親大家
恐龍家

小曳人 發表於 21-10-27 17:43
其實,我大仔係extreme case,但每級總有3兩個

希望唔會嚇親大家

神人 永遠不同我哋這些凡人

醒目開學勳章 貢獻勳章

tkhhung 發表於 21-10-27 17:45
神人 永遠不同我哋這些凡人
你再揾我嚟講笑,小心我出年唔賣d書俾你!   
恐龍家

小曳人 發表於 21-10-27 17:48
你再揾我嚟講笑,小心我出年唔賣d書俾你!

好彩妳知我講笑

jp2khk 發表於 21-10-27 16:59
回覆 lskstephen 的帖子

lskstephen, thank you SO MUCH for your time and detail input. I particularly ...

This year is Paul Boys 170 anniversary. They have a lot of activities in both primary and college. Suggest to have a look.

Also, it is La Salle College’s 90 anniversary. May take a look to see if they have open house visit.

LSC open day 19-20/Mar/2022

小曳人 發表於 21-10-27 17:22
喇小

多謝你詳細解答。

小曳人 發表於 21-10-27 17:22
喇小

多謝你詳細解答。

睇嚟兩間學校大致上都冇太大分別。

最大分別係喇沙每班多幾個學生,可能老師照顧學生方面再分薄啲。

喇沙始終係派位入無需面試,裏面每班嘅學生資質會唔會有好大差距呢?學習成績比較差嗰幾個會唔會比老師或者學校放棄呢?

同學仔之間支持和感情如何呢?有冇好似其他男校所講情同手足?有冇校內欺凌?

哥哥太聰明,學校滿足唔到佢,其實係一個非常幸福嘅問題,不過你有咩解決方法呢?既然細佬已經入咗喇沙,哥哥其實真係可以轉校,係咪呢?
不過如果由喇沙轉返去S F A從外人嘅眼光睇又好似有啲不尋常。又或者有冇考慮過喺外面報校外課程滿足佢嘅求知欲同埋俾佢發揮佢嘅天份呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

jp2khk 發表於 21-10-27 19:04

多謝你詳細解答。

差異一定大,但俾得小朋友讀嘅家庭,係好少唔理佢地學習嘅,所以最終band 1 都有接近60%,當然差異係有嘅,但小學程度,又唔係太大影響
其實你如果可以比較呢兩間,小朋友資質應該上上,你唔駛太擔心補底問題

小學生,特別係男仔,咁細個未必知咩叫兄弟情

bully問題,係學校重點打壓嘅野,我兩個仔好似無乜問題,但聽過一位講野好叻嘅細路家長講,佢仔話老師好俾面舊生家長子弟,有時會出現唔公平現像,一般情況,舊生子弟比較容易做班長同風紀 (係個細路講架!)

哥哥,我安排校外學習,但學校唔太支持,LS 係全人教育,資源係放响補底,唔係放响拔尖度
我有試過報cky,唔收呀,之後放棄咗
之後玩自修 AL課程

恐龍家

小曳人 發表於 21-10-27 19:43
差異一定大,但俾得小朋友讀嘅家庭,係好少唔理佢地學習嘅,所以最終band 1 都有接近60%,當然差異係有嘅, ...

好懷念補底小班教學

醒目開學勳章 貢獻勳章

tkhhung 發表於 21-10-27 19:52
好懷念補底小班教學
人地講小學呀!咪講書院d野得唔得!
恐龍家

jp2khk 發表於 21-10-27 19:04

多謝你詳細解答。

最大分别 喇沙大量巳畢業師兄 會長期回校幫助師弟 又會攪些工作坊給同學仔試下各項各業職位 如醫療等 (打算讀12年同學參考)

小曳人 發表於 21-10-27 19:56
人地講小學呀!咪講書院d野得唔得!

小學 都會有

DBSPD點會大壓力呀,成個中小學都係自由奔放,你認真又德,hea又讀,中學都兩班人,小學點可能唔係~~~

小朋友讀LS, 當年都有Paul Boy offer

二間都是很好的學校,入了其中一間都會覺得好開心。如果想活動多元化D,可以選擇LS.

1)學校重視品德教育嗎?
LS每學期有好學生選舉,鼓勵學生著重德行

2)整體大部份學生品德/氣質
應該Paul Boys

3)學校活動教學元素
LS好多元化,雖然疫情下好多活動未開,但現有管弘樂團,合唱團,游泳,網球已開;未來會更多嘢玩

4)學校課外活動多選擇嗎?一般一星期幾次?
如不是疫情,應該好多,一星期一次

5)考試測驗默書次數?
一星期都有三、四日不是默書便是小測。如上課專心,應該不是問題。小測不計分,似幫小朋友溫書。

6)有否教淺考深?
不會

7)平均每日功課多少及難度?
功課有六、七樣,但如果不用改正,就三、四樣左右

8)放學大部份學生都需要補習?
好個人

9)你認為學生和家長,壓力大嗎?
因為教甚麼考也是一樣,所以覺得壓力不大。如果教淺考深,那壓力就真的大。

10)家長整體相處融洽有善嗎?
Ok, 遇到好幾個熱心的家長給了很大的支持和分享,非常感激

11)妳小朋友返學開心嗎?
非常開心,老師好好,有熱誠,關愛,教學方法令男仔好有興趣上課。課程很尤系統,尤其中文教得好好。

12)有得再揀過你會再揀呢間嗎?XD
會選返LS, 但真心自己都好喜歡Paul Boys

lskstephen    發表於 21-10-28 09:25

lskstephen 發表於 21-10-27 17:33
回覆 jp2khk 的帖子

La Salle is a big class school, may up 33 per class in P5/6, but normally 30 to  ...

Iskstephen,

When you say “have chance outside DSE in secondary stage”, what do you mean?  Could you elaborate?

amazinggrace13 發表於 21-10-27 22:37
小朋友讀LS, 當年都有Paul Boy offer

二間都是很好的學校,入了其中一間都會覺得好開心。如果想活動多元化 ...

amazinggrace13: 多謝你嘅詳細解答。

聽完你形容,感覺上入讀L S都會有一個愉快嘅學習童年,尤其是你話佢哋嘅教學方法令男仔有興趣上課,有啲似英華嘅Selling Point。

唔知點解出面啲人一提起喇沙就會講類似說話「嘩你諗住讀喇沙,好谷,好辛苦個喎!」。

介唔介意問吓你仔仔讀小學幾年班呢?或者可以講初小中小或是高小。今年插班生多唔多呢?插得入你係咪真係有特異功能呢?

tkhhung 發表於 21-10-27 19:57
小學 都會有

你哋唔好咁啦

不過LS學校着重保底,其實都已經顯得佢哋對學生嘅關愛,係咪?

好奇一問,呢兩間邊間出狀元多呢?
‹ 上一主題|下一主題