用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 全港小學邊間英文、中文小學試卷考得最深最難? ...
樓主: Superheromom
go

全港小學邊間英文、中文小學試卷考得最深最難?   [複製鏈接]

mcl203 發表於 21-10-27 15:50
咁利害?小學生Vs中學生,思維和表達技巧已經不一樣~~~

不是全部同學 只是個别人士 不過英文水平高幾年不出奇

tkhhung 發表於 21-10-27 15:54
不是全部同學 只是個别人士 不過英文水平高幾年不出奇

自己位年輕人都識少少DB仔嘅,唔覺佢哋跑先咗6年喎,都唔使用望遠鏡都見到佢哋~~~

mcl203 發表於 21-10-27 15:59
自己位年輕人都識少少DB仔嘅,唔覺佢哋跑先咗6年喎,都唔使用望遠鏡都見到佢哋~~~
...

正常 少部分是神人

tkhhung 發表於 21-10-27 16:02
正常 少部分是神人

神人論。有幸以前有位又係家長又係好友,成日見,佢哋父母非常滿意佢位公子係資優兒童,經常掛在口邊,小一已經棄中選法,咁岩佢位囡囡又係英小,一直望住佢哋小學成長,從來未聽過佢美語佢位公子,跑先佢家姐喎,佢哋相差一年級~~~

tkhhung 發表於 21-10-27 15:50
好普遍 看下課本及工作紙巳知
係呀 佢話深過佢其他學生好多

mcl203 發表於 21-10-27 16:09
神人論。有幸以前有位又係家長又係好友,成日見,佢哋父母非常滿意佢位公子係資優兒童,經常掛在口邊,小 ...

証明這位公子聽教聽話 無跳班要求

fadgare 發表於 21-10-27 16:15
係呀 佢話深過佢其他學生好多

適中程度。自己位小朋友當年只係一間英津小就讀~
1.某天,佢無意望到一位隊友嘅中一書本,教緊嘅生字,係佢2年前已經識嘅,佢隊友高佢一年班
2.又係某天,一間B2中學學生自貶話佢哋英文水平未及我位小朋友,佢哋高過我位小朋友2-3年班
3.又又係某天,小學安排師姊回校分享,佢係B2中學中一英文班,分享係佢校英文水平好易,只係佢哋以前小四程度

其實,我只係想講,小朋友原校並非超前,佢哋係出名唔谷唔超前嘅小學,根本以上例子係不能作準,超前或深,應該係同一組基本因素先可以比較~~~

tkhhung 發表於 21-10-27 16:19
証明這位公子聽教聽話 無跳班要求

你係咪誤會咗某些野?~~~

mcl203 發表於 21-10-27 16:27
適中程度。自己位小朋友當年只係一間英津小就讀~
1.某天,佢無意望到一位隊友嘅中一書本,教緊嘅生字,係 ...

補習老師是根據佢教啲小朋友學校嘅卷/教材/功課比較,不是根據個別小朋友程度。佢覺得DBSPD嘅英文程度比佢其他同年級學生深2-3年。中學就不清楚了~~~

fadgare 發表於 21-10-27 16:39
補習老師是根據佢教啲小朋友學校嘅卷/教材/功課比較,不是根據個別小朋友程度。佢覺得DBSPD嘅英文程度比佢 ...

一早已經提咗,香港大部份係中小,點比較?~~~

mcl203 發表於 21-10-27 16:41
一早已經提咗,香港大部份係中小,點比較?~~~

這個topic係講緊邊間學校啲中/英卷深啊?見到順帶一提而已。

fadgare 發表於 21-10-27 16:42
這個topic係講緊邊間學校啲中/英卷深啊?見到順帶一提而已。

係咪宜家講緊超前2-3年?~~~

只講英文要求高,我一早估咗DGJS係硬度較強~~~

又講多少少我知嘅,朋友以前分享係DB仔去嘅補習社係比較集中嘅,或者叫做專補乜乜小學~~~

mcl203 發表於 21-10-27 16:47

有補習老師同我講,st joe班仔6年級畢業後,英文能力好過好多中三中四學生,當然係普通中學的中三中四,我聽完嚇一跳,駛唔駛咁誇張呀?

mcl203 發表於 21-10-27 16:47

我都想 但事實剛好相反 db 小學係無乜專補,中學有熟分班試既補 maths/中文 都會兼教下 d 細佬,但好少亦唔想收低年班

反而 mcs, La Salle 好多專補班,真係好好..... 好方便,幾時測考/ 考試範圍 教緊 d 咩熟過家長

至於英文,db 英文我覺得唔係叫深,係範圍廣,低年級佢考tense 其實會題目寫埋俾你填 simple present tense / simple continuous tense 咁,但有時會牽涉一 d 日常 knowledge, 特別係 comprehension 要識轉彎咁

Vana 發表於 21-10-27 20:30
我都想 但事實剛好相反  db 小學係無乜專補,中學有熟分班試既補 maths/中文 都會兼教下 d 細佬, ...

唔知了,係呢位朋友好自豪話放學一齊走晒佢去附近上堂。我哋係無興趣深究補習事宜,所以都係聽完算數~~~

PTL_L 發表於 21-10-27 19:09
有補習老師同我講,st joe班仔6年級畢業後,英文能力好過好多中三中四學生,當然係普通中學的中三中四,我 ...

好正常

Vana 發表於 21-10-27 20:30
我都想 但事實剛好相反  db 小學係無乜專補,中學有熟分班試既補 maths/中文 都會兼教下 d 細佬, ...

附近都是嗰幾間 由小學補到中學

tkhhung 發表於 21-10-27 20:53
附近都是嗰幾間 由小學補到中學

但唔係專補好似mcs ls 嗰啲咁, 同埋實在太少  

Vana 發表於 21-10-27 21:05
但唔係專補好似mcs ls 嗰啲咁, 同埋實在太少

妳要嗎?小幾?幫妳問下db 專補情况

tkhhung 發表於 21-10-27 21:08
妳要嗎?小幾?幫妳問下db 專補情况

哈哈不用 謝謝  

有好多有中學哥哥嘅朋友介紹, 啱啱呢個月先被個old boy 仔同學拉咗去上一間 上咗四堂,quit 左..... 或者再高年級啲先
‹ 上一主題|下一主題