用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 全港小學邊間英文、中文小學試卷考得最深最難? ...
樓主: Superheromom
go

全港小學邊間英文、中文小學試卷考得最深最難?   [複製鏈接]

PTL_L 發表於 21-10-27 12:23
想講st joe絕對唔係深谷型學校深只可以用於英文科上,功課少,默書少,所以你朋友起spcc要追成績係 ...

完全同意,st jo其實GE都唔算深,係科Eng Lit d 生字深啫,一到考試Eng Lit 卷又唔算難,好多人攞到90%分數以上。

估唔到有咁多人回覆這個post。根據各網友、朋友及其他渠道資料,初步估計中英試卷難度總结如下:

(注: 如有出錯,請指教或PM 試卷看看程度)

- 若你聽聞間學校全級大部份人都攞到九十分以上,通常看到份試卷係容易,沒有考深。

- 那些Band 1中學有提供IB 小學課程的, 對高英語水平要求非常高.

難度

英文試卷

中文試卷

極難

拔萃男書院附屬小學(小二至小六極難)

聖保羅男女中學附屬小學(小六極難)

聖保羅男女中學附屬小學(小一中文寫作至少100字)

喇沙小學(小二中文寫作至少120字)

保良局馮晴紀念小學 (小一中文寫作至少100字)

聖方濟各英文小學

九龍塘學校(小學部)

中華基督教會基灣小學(愛蝶灣)

更難

拔萃女小學

聖方濟各英文小學

九龍塘學校(小學部)

香港培正小學

一般資助和政府學校

聖若瑟小學

喇沙小學

瑪利諾修院學校(小學部)

保良局林文燦英文小學:

拔萃男書院附屬小學(小一較容易)

聖保羅男女中學附屬小學(初小較容易)

英華小學

一般資助和政府學校

正常

瑪利曼小學

香港培正小學

英華小學

一般資助和政府學校

容易

一般資助和政府學校  

如果有辦法教唔怕難

Superheromom 發表於 21-10-30 18:23
估唔到有咁多人回覆這個post。根據各網友、朋友及其他渠道資料,初步估計中英試卷難度總结如下:(注: 如有出 ...
真係唔知你如何推算出呢個表格。我覺得唔係好准。

不過只是我自己主觀判斷,因為不可能給你試卷

b3410 發表於 21-10-30 21:47
真係唔知你如何推算出呢個表格。我覺得唔係好准。
一些估計結果, 是根據以往試卷對比得出的.  你想提哪所學校?

anniellm 發表於 21-10-27 08:41
我女地區一線津校,但考勁深(教就正常深)

中文出去灣仔專科補習社,個miss一見到女我間學校,就話:你 ...

我覺得一般程度,可能喺地區學校算比較谷,不過又未至於係勁深,做下其他學校既試卷都大概比較到。 不過要比較全港,就無咩可能

Superheromom 發表於 21-10-30 23:48
一些估計結果, 是根據以往試卷對比得出的.  你想提哪所學校?
第一,除非你是老師,教過咁多間學校,有齊試卷,或者EDB人唔知有冇可能見過。否則未必全部見過。因為你列出的學校,有些學校唔會派卷。就算坊間流傳的試卷,也可能是多年前。全港幾百間學校,更加無可能都見過,超過10%都冇。
第二,用一年級作文寫幾多個字來區分中文卷難度。

第三,所謂深淺,比較主觀。學過,擅長的部分,就覺得淺,未學過,唔擅長的部分,就覺得深。

第四,斷估都係幾間神校最難,所以如果追求最深最難,直接寫神校好了。

第五,點解要知道邊間最深?

b3410 發表於 21-10-31 07:08
第一,除非你是老師,教過咁多間學校,有齊試卷,或者EDB人唔知有冇可能見過。否則未必全部見過。因為你列 ...

同意。
你無學過見到分卷實覺難。
就正如你無温書去考試,你一定覺份卷唔易做。

第一,除非你是老師,教過咁多間學校,有齊試卷,或者EDB人唔知有冇可能見過。否則未必全部見過。因為你列 ...
樓主出嘅題目本身已經係一個不可能完成嘅任務,提供嘅答案更係不知所云。或者重點係 "如有出錯,請指教或PM試卷看看程度"

寫出'來當然有見識過份卷嘅難度,有些是好幾年前的卷,有些是在讀家長交流。 不過,見網上有時有些以名氣蓋過了事實,唔知實際深淺程度嘅家長便會盲目入了學校才了解教學情況。 知多些,家長可以找一間合適的給小朋友。
不過看過試卷,以英文科論,神校及三私一直的英文卷的確比神津及名津校深。而中文卷,地區龍頭津校可能深過部份名校。

若覺得難以接受事實,我可以delete間學校名。

ok3 發表於 21-10-31 13:20
樓主出嘅題目本身已經係一個不可能完成嘅任務,提供嘅答案更係不知所云。或者重點係 "如有出錯,請指教或PM ...
That's what i meant

以卷去評,已經係~~~

軟技能嘅培訓呢~~~

Superheromom 發表於 21-10-31 14:01
寫出'來當然有見識過份卷嘅難度,有些是好幾年前的卷,有些是在讀家長交流。 不過,見網上有時有些以名氣蓋 ...

咁你有冇實戰嘅觀察分享,3私1D確實係勝過其他私或津呢?~~~

Superheromom 發表於 21-10-31 14:01
寫出'來當然有見識過份卷嘅難度,有些是好幾年前的卷,有些是在讀家長交流。 不過,見網上有時有些以名氣蓋 ...

其實唔係難唔難以接受,只係係比較既項目好似係冇可能比較到!?我估如果寫得再detail 可能會好啲,如比較英文科comprehension 內容深度,答問題技巧、vocabulary既難度同數量 又或數學科考既範圍、題數、時間等等,但最重要係「難」度係個個唔同,因人而異,只可以係主觀答案。

各校有自己要求 學生入到去要適應課程 我見有些小朋友去到名校都是好易應付 又可以再學習更高級别 又想去跳班 但又不使補習

醒目開學勳章 貢獻勳章

關於補習社,我識一位KG 同校家長,多年前佢開咗開francise補習社,佢話因為每個區都有佢地嘅分店,所以個database d 卷幾齊下! 所以樓主真係可以向呢個方向問下,但就算有卷,都未必有人睇得哂

恐龍家

就算找到最深最難份卷都沒用,終究是要看自己小朋友理解到什麽程度。

要難嘅話,用 DSE/ A Level/ IB 卷就可以啦,又統一

一味難本身係冇意義
試卷要程度合適才起到拉動作用,和選擇學校的道理一模一樣
一個普通水平的小朋友,送去spccps 讀書或者送一套spccps 試卷都係意義不大

初小小朋友睇小豬佩奇,叮噹都可以學到好多
唔使咁快黎新世紀福音戰士
‹ 上一主題|下一主題