用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1 位多過 Band 1 學生嘅地區
go

Band 1 位多過 Band 1 學生嘅地區 [複製鏈接]

上述兩個數字係咪可以睇到?

理論上係咪呢類地區入Band 1機會大咗?(印象中谷入面家長講過例如中西區/灣仔)

2    0    0    0

要睇埋男女校,之前有人話中西區利band1 女因為幾間女校,但本身有直小,放出嚟抽嘅位應該唔多?

beetle910 發表於 21-10-26 08:33
要睇埋男女校,之前有人話中西區利band1 女因為幾間女校,但本身有直小,放出嚟抽嘅位應該唔多?
...

中西區 B1女生位足 B1男生位不足

請問邊區band 1, 2 男生位足夠

但係策略上報呢類地區有無好處呢?定係自行都好大機會佔咗好多,變相統一階段都係band 1 學生多過學位 ……..

hkwcr 發表於 21-10-27 21:08
但係策略上報呢類地區有無好處呢?定係自行都好大機會佔咗好多,變相統一階段都係band 1 學生多過學位 …… ...

講得B1英中位足夠,一般都係講統一階段~~~

babycute2009 發表於 21-10-27 20:46
請問邊區band 1, 2 男生位足夠

灣仔男生都係足夠嘅,只不過係帳面數字會令你不安。

大混戰嘅男女英中中學為主嘅區,係比較容易理解。可以照顧1/2仔嘅,東區,九龍城,沙田都係夠晒比男女仔嘅區。油尖旺都可以~~~

mcl203 發表於 21-10-27 21:51
講得B1英中位足夠,一般都係講統一階段~~~

唔好意思我表達唔清楚…

例如某區有100個band 1 位,該區又得80 個band 1 學生。

呢個牌面係自行階段可能學校收咗d跨區生,例如30個,咁其實到統一階段就70個位俾80個爭。 (假設區內80個無去他區啦)

hkwcr 發表於 21-10-28 07:13
唔好意思我表達唔清楚…

例如某區有100個band 1 位,該區又得80 個band 1 學生。

自行同統一派位 係兩條數
樓上講夠位 應該係講緊乙部統一派位學位夠俾band 1生

唔好意思我表達唔清楚…

假設100個學位,80band1,自行30(又假設包括本區15),統一派位咩65<70囉

唔好意思我表達唔清楚…

我係講只計統一階段,即係已經考慮咗中學30%自行取錄,和留班位,和,可能需要參加統一派位嘅學生~

你講嘅可能性係有機會出現,但問題係概率有幾大。自行階段都係一個餅嘅原理,全港中學可以有30%位嘅自主權,A區學生會走去B/C區,B區學生會走去A/C區,咁咁,最終仍然係平均各區有30%離咗場(雖然各區%會有高低),但唔會係0囉~~~

若如你所説,A區大量學生可以跨區去食晒B區中學果30%自行位,反映嘅係A區係強區,B係弱區,一般有少少經驗嘅網友,係話俾你知B區並不夠位,因為往績係佢哋B區學生係自行係極難離場,連本區中學自行都唔肯收~~~

題外話,睇一間小學嘅學術水平,參考性較高嘅係睇佢哋嘅跨區能力,亦即係A區生自行入強直資和B/C區中學,亦係我經常引用嘅市場位置~~~~

mcl203 發表於 21-10-28 10:18
我係講只計統一階段,即係已經考慮咗中學30%自行取錄,和留班位,和,可能需要參加統一派位嘅學生~

你講 ...

所以,某些報紙每年都照登,中西區B1英中位最充裕嘅,勝於灣仔,就係如網友所指,將全區學位 除 全區升中人數,完全係求其,錯嘅~~~

原因,兩間灣仔小學,SJPS 和 RC,佢哋直升中學部學生,係食咗中西區嘅B1英中位,並非減灣仔區可用嘅B1英中位~~~

hkwcr 發表於 21-10-26 06:43
上述兩個數字係咪可以睇到?

理論上係咪呢類地區入Band 1機會大咗?(印象中谷入面家長講過例如中西區/灣仔 ...
依家仲有移民潮呢個因素係度, 比較難計.
‹ 上一主題|下一主題