用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Eumalu
go

DBSPD   [複製鏈接]

a23859829 發表於 21-10-27 07:35
係咪一定要搭岩哂先有2nd in? Thanks

唔知道係唔係全對。當年仔考完出來都唔係好講到考左啲乜。我相信好難全對吧

yin0101 發表於 21-10-27 07:51
請問你覺得學校是如何選小朋友 ?

什麼類型的小朋友都有。我仔算係內斂的小朋友,乖仔一名,唔覺得特別醒目。佢同學係好外向,好多野講的小朋友,醒目,有少少頑皮。大家都係正取生。

a23859829 發表於 21-10-27 07:35
係咪一定要搭岩哂先有2nd in? Thanks

我覺得搭題有參考性但未必係全部,面試過程應該睇埋行為 舉止 態度等等

Vana 發表於 21-10-27 09:09
我覺得搭題有參考性但未必係全部,面試過程應該睇埋行為 舉止 態度等等
...
講教 , 所以如果就算面試不問問題,仍會睇到行為舉止,對嗎 ?  

回覆 Vana 的帖子

咁真係唔一定岩哂先有得入第2輪~

回覆 karenaleung 的帖子

我仔話佢答錯一題我估都冇咩希望!

我覺得學生的氣質其實有點似, 睇落自信, 醒目, 鍾意周圍搞 (好奇心強), 都係DBS同學仔特質~

上星期陪阿仔去考, 見到個個小朋友都好乖好斯文, 而我仔仔鍾意周圍望周圍行成日講嘢, 我就覺得已經唔會收佢了, 不過學校校舍確實好吸引.  

laisan225 發表於 21-10-27 10:59
我覺得學生的氣質其實有點似, 睇落自信, 醒目, 鍾意周圍搞 (好奇心強), 都係DBS同學仔特質~ ...

起初我都覺得個仔唔似係DBSPD嘅氣質。因為佢係守規,觀察型,乖乖仔。

其實學生係什麼類型的小朋友都會收架。

yin0101 發表於 21-10-27 09:24
講教 , 所以如果就算面試不問問題,仍會睇到行為舉止,對嗎 ?

其實我都係自己估下   不過我覺得 喺排隊/ 坐喺度等候, 或者聆聽指示既時候...... 都可以睇到小朋友一啲舉止

又或者遇到唔識問題嘅時候,小朋友一啲反應都係比較直接

疫情前,佢哋有畫畫項目 ..... 我仔都有話老師望住佢哋畫畫,可能都係想睇佢哋一啲表現.... 但而家疫情可能唔想小朋友share 畫具,亦都唔想佢哋留喺學校時間太長太多交集,所以就簡單咗

laisan225 發表於 21-10-27 10:59
我覺得學生的氣質其實有點似, 睇落自信, 醒目, 鍾意周圍搞 (好奇心強), 都係DBS同學仔特質~ ...

某程度上都係, 呢類型嘅小朋友都多, 又或者咁講,可能學校嘅氣氛同埋各方面培育咗呢類型嘅小朋友

不過好似近年都收多咗乖巧型 偏靜嘅小朋友, 早兩年都聽小一嘅老師講話佢嗰班小一係佢教過咁多年最乖 嘅班

我仔都係內斂 觀察型, 好斯文 好守規矩嗰啲,不過同同學出來玩都一樣玩得好投入,打波做運動war game 去 camp 乜都玩,入左學校後係活潑左

Vana 發表於 21-10-27 20:12
某程度上都係, 呢類型嘅小朋友都多, 又或者咁講,可能學校嘅氣氛同埋各方面培育咗呢類型嘅小朋友

不過 ...

我以為主要係收外向、有自信型既學生,我仔都係內向型,林住試下拎個經驗

Vana 發表於 21-10-25 11:44
我仔話老師問左佢鍾意咩活動同點解, 之後聽兩條錄音問題.... 一題應該係啲數學,咩獎牌獎杯嗰啲喎, 將棋/ ...

輪到弟弟考了?加油

Vana    發表於 21-10-28 20:47

請問幾時知有無2nd in?

osim 發表於 21-11-3 17:02
請問幾時知有無2nd in?

DBSPD
The results of the First Interview of G1 Admissions 2022-2023 will be announced on Tuesday, 9 November 2021 via email. 400 candidates will be selected to attend the Second Interview. Our school staff will give those parents a phone call to confirm whether they have received the notification for the Second Interview after Wednesday, 10 November 2021. Should you have any queries, please contact the School General Office at 3159-4200. Thank you!

First in 冇考英文?

daijuju 發表於 21-11-3 17:04
DBSPD
The results of the First Interview of G1 Admissions 2022-2023 will be announced on Tuesday, 9 ...

:D
您仲有留意d日子嘅?

回覆樓主:

唔知佢以往幾點出email呢?

iba 發表於 21-11-8 10:11
唔知佢以往幾點出email呢?
上年早上9點幾

yin0101 發表於 21-11-8 10:34
上年早上9點幾

請問係全部人差唔多時間收到?
抑或會好似有啲學校咁分批, 甚至分幾日先收到?  
‹ 上一主題|下一主題