用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考播道(小學部)之路分享
go

考播道(小學部)之路分享 [複製鏈接]

唔識升小遊戲方式既父母,喺K2突然決定想小朋友入直資一條龍既播道既心路歷程……有無家長有興趣聽?

4    0    0    0

我想聽啊

我都想!請問小朋友係咪讀緊播道?

回覆樓主:

想知道點樣係交portfolio 同功課中stand out入到interview round

Lightwriter 發表於 21-10-26 18:37
想知道點樣係交portfolio 同功課中stand out入到interview round

想聽分享

當整理完要交既資料之後,會唔會有種感覺, 無理由咁都唔見我小朋友麻?
校長分享過,佢睇重成績表(包括學校評語)和課外活動,家長要在portfolio中做起小朋友,起碼要show到小朋友強項

回覆 Luikm 的帖子

係呀, 我最後係用插班既方法入既

小一考唔到,之後TOTAL寫左5-6封信, 信入面試過夾所有既證書 (GAPSK, TRINITY....等等之類), 小朋友畫既畫, VIDEO介紹自己, 全部都無影......

回覆 yin0101 的帖子

我係早幾年既, 都係幾千人考收150人啦.....我一直都無信心, 因為去到見到咁多小朋友, 我果個只係津幼, 有證書但好多人都會有....其實無咩特別....
以我知道既黎講 (係主觀既), 如果小朋友有一張好勁既證書 (真係勁到有認受性既學術性公開比賽, 就算係津幼都會好快收)...唔使問, 果個當然唔係我小朋友啦....

w01004743 發表於 21-10-28 23:44

小二插班?可否分享多些?小二做卷深嗎 ?

回覆 mavis222 的帖子

唔深,中英閱讀理解,唔使筆試

w01004743 發表於 21-10-28 23:49
回覆 yin0101 的帖子

我係早幾年既, 都係幾千人考收150人啦.....我一直都無信心, 因為去到見到咁多小朋友, ...

可以再講多少少嗎?我同你一樣上一年都係心儀播道書院,寫了好幾封信,寄咗好多功課,畫作,最後都係得一次面見,之後冇影,現諗住小學二再申請插班,可唔可以再講下有咩心得?係唔係要整過份Portfolio?(上年已整過一份)可唔可以講吓學校除咗睇小一校內成績之外仲會睇小朋友啲乜嘢?插班試會唔會只係做卷?是否需要面見?謝謝你。

回覆 chantelle321 的帖子

我都係小二插班既, 因為之前已經寄左好多封信, 一直都無影, 所以呢次都無咩期望。申請插班時只係寄申請信同埋原校成績表 (我女考得唔錯, 有學業獎),無整profolio, 並無咩野夾入去,兩個月後收到通知面試,面試後一星期就收電話取錄。

面試係1 VS 1見老師,考中英閱讀,英要讀埋篇野,中唔使,唔使做卷,只係講同指出答案,感覺著重英文多一點。

我覺得插班係重學術成績多D,唔會傾偈, 問個人野, 所以比較有方向、有指標性的。

w01004743 發表於 21-11-3 10:43

多謝你回覆。可唔可以講下點解小二考播道?功課量大約幾多左右?係咪一測一考?開咗學兩個月,有咩感受呢?

阿女K2時我都一直心儀播道架啦, 本身住TKO, 英小, 又一條龍, 學費又平, 可惜小一考唔到, 但我有九龍城區私小offer

果陣既面試班老師話, 如果我地心儀播道, 憑該先讀跨區私小, 因為都係英小, 俾心機讀出好成績, 小二再考返入去, 所以我就行左呢條路....過程都算順利  
本人覺得要插班就盡早, 因為課程越來越深, 小一如果自己小朋友比其他小朋友快少少入局, 就比較容易讀出好成績, 是相對容易D考插班 (只係本人感覺, 不喜勿插)

播道是兩考,每星期都有D 小測 / 默書,但範圍唔多,當溫下書, 輕鬆的。開左學既感受係小朋友可以學到自立,因為學校有DD似中學模式, 唔用既書可放在LOCKER, 有好多FILES放唔同既工作紙,小朋友從中可以學到自己處理自己既野

老師係關愛既, 會俾空間小朋友自己去做去處理問題, 比起出面既學校, 暫時感覺唔算好嚴~

w01004743 發表於 21-10-28 23:44

請問你係第一階後in左之後reject 再寫信嗎?

回覆 bobeebobee 的帖子

我係一年級暑期 (8月中) SEND下成續表和插班申請表去學校, 等左兩個月收到電話去IN小二插班
‹ 上一主題|下一主題